Το Merlot φαίνεται να παίρνει τα τελευταία χρόνια την εκδίκησή του. Οι φυτεύσεις του, όχι μόνο στη χώρα καταγωγής του, τη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και με την ίδια ταχύτητα πολλαπλασιάζονται και οι ετικέτες, που στηρίζονται αποκλειστικά σε αυτήν την κόκκινη ποικιλία σταφυλιού.
Χρωστάει το όνομά της στο… κοτσύφι – merle στα γαλλικά – που προτιμάει ιδιαίτερα τις γλυκές ρώγες του Merlot, καθώς ωριμάζουν νωρίτερα από τις άλλες ποικιλίες, στα αμπέλια της Δυτικής Γαλλίας. Αυτή η πρωιμότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που, μαζί με την ικανότητά του να παράγει μαλακά – κάποτε βελούδινα – αλλά γεμάτα κρασιά, το κάνουν δημοφιλές μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών.
Tο Merlot έχει ένα ακόμα αξιοζήλευτο χαρακτηριστικό: τα κρασιά του ταιριάζουν με μια πολύ καλά ανοιγμένη βεντάλια φαγητών.
Γηγενής ποικιλία της περιοχής του Μπορντό, της ίδιας οικογένειας με το Cabernet Franc, το Carmenere και το Cabernet Sauvignon, κυριαρχεί στους αμπελώνες του Pomerol, ενώ παίζει τον ρόλο του ισορροπιστή, μαλακώνοντας την τανικότητα του Cabernet Sauvignon, στα μεγάλα κρασιά του Medoc. Κορυφαία του έκφραση θεωρείται, από τους περισσότερους, το Petrus, ένα από τα ακριβότερα κρασιά στον κόσμο.
Αν και πρακτικά καλλιεργείται σχεδόν παντού, ακολουθώντας τον μεγάλο ανταγωνιστή του, στην πραγματικότητα εκφράζεται καλύτερα στους πιο δροσερούς αμπελώνες, με αργιλώδη ή ασβεστοαργιλώδη στραγγερά εδάφη. Βέβαια, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι στρεμματικές αποδόσεις θα κρατηθούν χαμηλά, καθώς έχει την τάση να υπεραποδίδει, σε βάρος της συμπύκνωσης και της πολυπλοκότητας.
Στην Ελλάδα, τα πρώτα κλήματα merlot φυτεύτηκαν από τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ, στον αμπελώνα του Μετσόβου, στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Διαδόθηκε και επεκτάθηκε όμως στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση και η πρώτη ετικέτα αποκλειστικά από αυτήν την ποικιλία παρουσιάστηκε λίγο μετά το ’90, από το Κτήμα Χατζημιχάλη. Σήμερα κυκλοφορούν κάπου 40 μονοποικιλιακές ετικέτες και από αυτές δοκιμάσαμε τις 33, με τη γνωστή διαδικασία της «τυφλής γευσιγνωσίας».
Η βελούδινη γεύση με τις απαλές ταννίνες και τα αρώματα από φρούτα (φράουλα, βατόμουρο) και μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο) κατατάσσουν τα κρασιά που περιέχουν Merlot ανάμεσα στα κορυφαία. Η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια τους χαρίζει επιπλέον αρώματα και γεύσεις, βανίλιας και καραμέλας. Oι ενδιαφέροντες ποικιλιακοί τους χαρακτήρες αναγνωρίζονται εύκολα, καθώς είναι αρκετά χαρακτηριστικοί.
Στην υγειά μας!