Η μαλαγουζιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ποικιλία-πεμπτουσία της αναγέννησης που έχουν σημειώσει τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είναι η σχηματοποίηση του τρόπου με τον οποίο οι έλληνες οινοπαραγωγοί ανακαλύπτουν ξανά το δυναμικό τους.
Από εκεί που πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε «εξωτικό φρούτο», άγνωστο στους περισσότερους καταναλωτές, σήμερα η Μαλαγουζιά γίνεται μία από τις δημοφιλέστερες λευκές ποικιλίες της Ελλάδας.
Στη δεκαετία του 1970 θεωρείτο εξαφανισμένη και την ήξεραν ελάχιστοι. Σήμερα, μετά από επίπονη εργασία πανεπιστημιακών καθηγητών, κορυφαίων καλλιεργητών και οινολόγων θεωρείται ευρέως ως σταφύλι παγκόσμιας εμβέλειας, που δίνει έξοχα ξηρά λευκά κρασιά, καθώς επίσης και μερικά εκπληκτικά γλυκά.
Η μαλαγουζιά δίνει κρασιά με μέτρια απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και πολύ έντονη, εξαιρετικά εκφραστική μύτη, με νύξεις ροδάκινου, πράσινης πιπεριάς, βασιλικού και λουλουδιών. Στο στόμα, το κρασί είναι στρογγυλό, γεμάτο, αλλά πάντα φρέσκο, με μετρίως υψηλά επίπεδα αλκοόλης. Τα γλυκά κρασιά παράγονται από σταφύλια όψιμου τρύγου, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο πυκνά και αρωματικά.
Γενικά, η ωρίμαση σε βαρέλι κολακεύει τη μαλαγουζιά, αν και τα κρασιά δεξαμενής είναι εξίσου εντυπωσιακά. Προέλευση της εν λόγω ποικιλίας θεωρείται η δυτική πλευρά της κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία), όπου ήταν γνωστή κυρίως για την παραγωγή γλυκών κρασιών. Σύγχρονες καλλιέργειες εμφανίστηκαν ξανά στον αμπελώνα στη Χαλκιδική, ενώ υπάρχουν πολυάριθμοι παραγωγοί που καλλιεργούν πια μαλαγουζιά, που απαντάται έτσι, σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας.
Με την κλασική λευκή οινοποίηση δίνει συνήθως ξηρά, αχνοκίτρινα κρασιά με υπέροχα αρωματική και σύνθετη προσωπικότητα που διακρίνονται από λευκόσαρκα φρούτα, όπως ροδάκινο, γιαρμά, αλλά και εξωτικούς καρπούς όπως μάνγκο, λίτσι κι ανανά, φρέσκα αρωματικά βότανα, λευκά άνθη, πράσινο πιπέρι κι εσπεριδοειδή, κι ακόμη, κάποιες μοσχατίζουσες νότες, όπως λουκούμι και τριαντάφυλλο.
→Είναι αρκετά αρωματική με νότες από λευκά άνθη (γιασεμί), βότανα (πράσινο τσάι, δυόσμος), ώριμα πυρηνόκαρπα (ροδάκινο) αλλά και εσπεριδοειδή (λάιμ, γκρέιπφρουτ).
Είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη ποικιλία αμπέλου, με μεγάλη αναγνώριση. Τα κρασιά από αυτήν είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα αρωματικών λευκών κρασιών, γεμάτα ζωντάνια και πολυπλοκότητα. Τα ξηρά συνοδεύουν ιδανικά λαχανικά και γενικότερα σαλάτες, ακόμα και αγκινάρες, που είναι γνωστές για τη δυσκολία τους στο συνδυασμό με κρασί. Τα γλυκά είναι θαυμαστοί συνοδοί επιδόρπιων με φρούτα.
Παραδόξως, η ξηρή μαλαγουζιά μπορεί να εξελιχθεί στη φιάλη για τέσσερα ή περισσότερα χρόνια, ενώ τα γλυκά κρασιά χρειάζονται τέσσερα έως επτά χρόνια για να ξεδιπλώσουν το δυναμικό τους, αν και διατηρούνται καλά και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.
Τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας μαλαγουζιάς στο ποτήρι είναι το μέτριο σώμα, η μέτρια προς υψηλή οξύτητα και η αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα. Στις γλυκές εκδοχές της αποκτά πιο μελένια διάσταση με νότες. από αγίοκλιμα, κερύθρα, μαρμελάδα πορτοκάλι και βερίκοκο.
→ Οι πρώτες καταγραφές της στην Ελλάδα γίνονται σε μικρές εκτάσεις στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ποικιλία ευαίσθητη και δύστροπη, με πολλούς κλώνους, απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και αποζημιώνει, κατά κανόνα, μόνο τους πολύ προσεκτικούς παραγωγούς. Δυνατό στοιχείο της το πλούσιο αρωματικό δυναμικό της.
Για την ξηρή εκδοχή της Μαλαγουζιάς, επιλέγουμε πιάτα όπως ριζότο, ζυμαρικά, σαλάτες και λαχανικά. Λευκές τυρένιες σάλτσες, άφθονα αρωματικά βότανα, πέστο, σκορδάτες μαγεριές, πράσινα λαχανικά, όπως σπαράγγια, χόρτα, πράσινες πιπεριές, κολοκυθάκια, αλλά και λαδερά όπως αρακάς, γεμιστά και τουρλού, είναι κάποια από τα πιάτα που της ταιριάζουν απόλυτα.
Αν διαλέξουμε κρασί περασμένο από βαρέλι τότε έχουν ενδιαφέρον οι συνδυασμοί ακόμα και με κρεατικά, όπως αρνάκι φρικασέ, κοτόπουλο λεμονάτο και ελαφριά, καπνιστά αλλαντικά όπως προσούτο και χαμόν ή επίσης και λιπαρά ψάρια, όπως πέστροφα καπνιστή.
Σε περίπτωση που θέλουμε να σερβίρουμε τη γλυκιά εκδοχή της, τότε επιλέγουμε επιδόρπιο όχι υπερβολικά γλυκό, που καλό είναι να βασίζεται στα φρέσκα φρούτα ή στις ελαφριές κομπόστες, π.χ. τάρτα με φρέσκες φράουλες, μπαβαρουάζ με πορτοκάλι, παγωτό βανίλια με κομπόστα ανανά, γλυκά αμυγδάλου ή με λευκή σοκολάτα, κ.ά.
#winelover #Urbanlifegoesdrunk #taste #localproducts