(απόσπασμα από την ταινία Πολίτικη κουζίνα)
ΠΙΠΕΡΙ: είναι καυτό και καίει σαν τον Ήλιο.
ΚΑΝΕΛΛΑ: η πιο όμορφη, σαν την Αφροδίτη, πικρή & γλυκιά σαν όλες τις γυναίκες
ΑΛΑΤΙ: η ζωή!!
Τα μπαχαρικά εξυψώνουν ένα φαγητό και από απλή ικανοποίηση της πείνας, του προσδίδουν αρώματα κ γεύσεις που το χαρακτηρίζουν. Γι αυτό λοιπόν βάλτε τα στη ζωή σας ακόμα περισσότερο και απολαύατε την ικανοποίηση!
ΚΑΝΕΛΛΑ: αποξηραμένος φλοιός δέντρου, αρωματίζει κοκκινιστά, γλυκά ακόμα κ κρασί..
ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ: καρπός ο οποίος τρίβεται και χρησιμοποιείται σε σούπες, λαχανικά, σάλτσες..
ΣΑΦΡΑΝ ή ΖΑΦΟΡΑ ή ΚΡΟΚΟΣ: στίγματα από τον ανθό του φυτού κρόκος. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα κ έντονο κίτρινο χρώμα – ιδιαίτερα ακριβό.
ΚΥΜΙΝΟ: δημοφιλές στην ινδονησιακή κουζίνα. Βασικο συστατικό του κάρυ. Αρωματίζει σάλτσες και κρέατα
ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ: χρησιμοποιείται σε κρέατα κ ζαχαροπλαστική ολόκληρο ή τριμμένο. ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ: τριμμένος ή ολόκληρος ταιριάζει με ψάρι, καπνιστά κρέατα ή λουκάνικα
ΚΕΔΡΟΚΟΥΚΟΥΤΣΑ: γλυκόπικρη γεύση, ταιριάζει με το κυνήγι, λιπαρά κρέατα, λευκές σάλτσες..
ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΑΠΡΙΚΑ: κόκκινες γλυκές πιπεριές, αποξηραμένες και αλεσμένες, ταιριάζουν με σαλάτες, πουλερικά, λουκάνικα, σαλάμια..
ΤΖΙΝΤΖΕΡ: ρίζα της πιπερόριζας με έντονο πικάντικο αρωμα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική
ΤΙPS: Αποθηκεύονται σε ξηρό μέρος χωρίς υγρασία καλά συσκευασμένα για να μη χάνουν τα αρώματα τους. Έχουν καλύτερη απόδοση αν σ ένα τηγάνι με μέτρια φωτιά, τα καβουρδίσετε χωρίς λάδι για να ελευθερωθούν τα αρώματα τους ή τα χτυπήσετε σ ένα μπλέντερ και μετά τα προσθέσετε στο φαγητό σας..