Το Aperol Spritz είναι το δημοφιλέστερο ιταλικό απεριτίφ.Έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα και μοναδική γεύση, χάρη στη μυστική συνταγή του η οποία ακολουθείται πιστά μέχρι σήμερα∙ εκχυλίσματα πορτοκαλιού, αρωματικών φυτών και βοτάνων σε αρμονική ισορροπία δίνουν στο Aperol την ξεχωριστή γλυκόπικρη γεύση και το μεθυστικό άρωμά του.
Η ιστορία του ξεκινάει το 1919 στην Padova της Ιταλίας, όπου παρουσιάστηκε σε μία μεγάλη έκθεση της εποχής. Το Aperol τόνιζε πάντα ως δυνατό του σημείο τη μικρή του περιεκτικότητα σε αλκοόλ (11%). Πλέον εκτός από τη μεγάλη απήχηση του στην Ιταλία έχει κερδίσει και μεγάλο κοινό σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, Αυστρία κλπ.Το Aperol το οποίο παρήγαγε αρχικά η εταιρεία Barbieri , με έδρα την Padua. Το Aperol τώρα παράγεται από την εταιρεία Campari. Παρότι δημιουργήθηκε το 1919, δεν γνώρισε επιτυχία πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Τα κυριότερα συστατικά του είναι, bitter orange, gentian, rhubarb, και cinchona. Όχημα της τεράστιας επιτυχίας του είναι το δροσιστικό Aperol Spritz, η απολαυστική πρόταση με Prosecco, Aperol και λίγη σόδα.
Όχι, ποτέ δεν είναι νωρίς για ένα Aperol Spritz. Eίναι ένα κοκτέιλ, ελαφρύ, δροσιστικό, και ορεκτικό.
Σίγουρα έχετε δοκιμάσει το Campari, το κόκκινο, πικρό, ιταλικό απεριτίφ. Η εταιρεία που παράγει το Campari, παράγει και το πιο ελαφρύ αδερφάκι του, το Aperol..Παρότι η γεύση του και η όψη του μοιάζει με το Campari, το Aperol έχει 11% χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Έχει χρώμα έντονο πορτοκαλί, πικρίζει λιγότερο, έχει λιγότερο οινόπνευμα και έντονη γεύση πορτοκαλιού Το Aperol και το Campari έχουν ακριβώς την ίδια ποσότητα ζάχαρης.
Aperol Spritz:
3 μέρη Prosecco (λευκός ξηρός αφρώδης οίνος)
2 μέρη Aperol (πλέον το βρίσκετε σχεδόν παντού)
1 μέρος σόδα
Σερβίρεται με πολύ πάγο,
σε μεγάλο κολονάτο ποτήρι,
με μια φέτα πορτοκαλιού.