to top

Σωτήρης Μουστάκας – Προτιμώ την κωμωδία. Η κωμωδία είναι φάρμακο

Ο Σωτήρης Μουστάκας  υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς της εποχής του, βραβευμένος για την προσφορά του στην ελληνική επιθεώρηση.

Η αγάπη του Μουστάκα για το θέατρο είχε ξεκινήσει όταν κατά την εφηβεία του ο νεαρός Σωτήρης πήγε σε μια θεατρική παράσταση του Νίκου Σταυρίδη στη Λεμεσό. Μετά το τέλος της παράστασης κι ενώ όλοι ζητούσαν αυτόγραφα από τον Σταυρίδη, ο Σωτήρης τον πλησίασε και του είπε πως θέλει να γίνει κι αυτός ηθοποιός.

Ο Σταυρίδης του είπε να έρθει στην Αθήνα να τον βρει. Όταν έφτασε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά σ’ ένα εστιατόριο ως σερβιτόρος και παράλληλα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου και κόπηκε την πρώτη φορά. Δεν το έβαλε κάτω, ξαναπροσπάθησε και πέρασε.

Στα έδρανα του Εθνικού γνωρίζετε με την Μαρία Μπονέλου! Το ζευγάρι θα παντρευτεί το 1973 και θα αποκτήσει μια κόρη, την Αλεξία. Και καθώς ο πατέρας του ήταν αντίθετος στην ιδέα να γίνει ο γιος του ηθοποιός, ο Μουστάκας έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) κατά τη διάρκεια των υποκριτικών σπουδών του…

 

 

Οι περισσότεροι τον μάθαμε από τις βιντεοκασέτες της δεκαετίας του 1980. Ο Σωτήρης Μουστάκας ακόμα και μέσα στην αρπαχτή αυτή κατάφερε να διασωθεί, καθώς άλλαζε σε κάθε ταινία, κάθε ρόλο, επανεφευρίσκοντας λες την περσόνα του σε όλες αυτές τις σαχλαμάρες που είπανε ταινίες.

Οι βιντεοκασέτες του στέρησαν μεν τη δυνατότητα να δείξει το εύρος των υποκριτικών του δυνατοτήτων, αν και ο ίδιος είχε ήδη στις πλάτες του μια μακρά και σπουδαία θεατρική πορεία στην κλασική επιθεώρηση αλλά και μια χούφτα ταινιών του ελληνικού σινεμά που θυμόμαστε ακόμα.

Παρεξηγημένος ήταν ίσως – αν ήταν – γιατί αδικήθηκε από τις παραγωγές που του έφερναν σωρηδόν να παίξει, γι’ αυτό και μετά τη δεκαετία του ’90 στράφηκε σε ποιοτικότερα έργα αναδεικνύοντας το πρωτοφανές ταλέντο του. «Δεν ήμουν φιλόδοξο άτομο ποτέ», δήλωσε το 1993 για την καριέρα που θα μπορούσε να είχε κάνει αν οι εποχές ήταν άλλες.

 

 

→ Στον κινηματογράφο, η καριέρα του ξεκίνησε το 1964 με τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη, όπου υποδύθηκε τον τρελό του χωριού – είναι η ταινία που θέλω να θυμάμαι», είχε εξομολογηθεί ο Σωτήρης Μουστάκας

→ Από τη διεθνή προβολή του «Ζορμπά» ο Μουστάκας εξασφαλίζει πρόσκληση για το Χόλιγουντ, καθώς η Fox του προτείνει συμβόλαιο για να παίξει σε μια ταινία με τον Μάικλ Κέιν! Κάποιοι μάλιστα άρχισαν να μιλούν για τον εκκολαπτόμενο «έλληνα Πίτερ Σέλερς». Τι έκανε ο Σωτήρης σε όλα αυτά; «Προτίμησα το θέατρο και την παράσταση ‘‘Μία Ιταλίδα στην Κυψέλη’’.

→ Η μεγαλύτερη -και κατά τον ίδιο- κινηματογραφική του στιγμή ήρθε το 1974 στην τέταρτη ταινία που έκανε για λογαριασμό της Φίνος Φιλμ, τον εντυπωσιακό «Νομοταγή Πολίτη», όπου θα ενσαρκώσει εξαιρετικά τον ρόλο του σεμνού και τίμιου πλην αφελή και παθητικού πολίτη.

→ Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Σωτήρη Μουστάκα θα λάβει χώρα μόλις το 2001, στη γνωστή τηλεσειρά του Γιάννη Σμαραγδή «Τα χαϊδεμένα παιδιά», αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη χαρακτηριστική άνεσή του σε κάθε ρόλο. Με τον Σμαραγδή έμελλε να κάνει και τη στερνή κινηματογραφική του εμφάνιση το 2007, στον «Ελ Γκρέκο», για τον οποίο εκμυστηρεύτηκε ο σκηνοθέτης σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Όταν πρότεινα στον Σωτήρη Μουστάκα να παίξει στον ‘‘Ελ Γκρέκο’’, το αποδέχτηκε με έναν όρο: να μην πληρωθεί. Ήξερε ότι θα πεθάνει. Ήρθε στο γραφείο μου και μου είπε: ‘‘θα παίξω αυτό το ρόλο αλλά δεν θέλω να πληρωθώ ’’.

 

  • “Η ηθοποιία είναι σαν ένα απάτητο κι ανεξερεύνητο βουνό. Σκαρφαλώνεις με κόπο, φτάνεις στην κορυφή και βλέπεις ότι υπάρχει κι άλλη κορυφή, κι ύστερα κι άλλη. Όταν πεις έφτασα, το έχεις χάσει το παιχνίδι”
  • “Νιώθω τριάντα χρονών. Κι αυτό βοηθάει το θέατρο. Γιατί στο θέατρο πρέπει να υπάρχει μια παιδικότητα. Aυτό που κάνουμε είναι ένα παιχνίδι. Πώς όταν είμαστε μικρά θέλουμε να βάζουμε μάσκες, να μεταμφιεζόμαστε, να κάνουμε διάφορα;”
  • “Εργάζομαι ως ηθοποιός πάνω από σαράντα χρόνια, αλλά ποτέ δεν τα υπολόγισα, όπως κάνουν ορισμένοι που γιορτάζουν τα είκοσί τους χρόνια κτλ. Για μένα πέρασαν χωρίς καν να το καταλάβω”
  • “Προτιμώ την κωμωδία. Η κωμωδία είναι φάρμακο”.
  • “Είμαι αληθινός σ’ αυτό που κάνω, χωρίς ψεύτικα τερτίπια, χωρίς χυδαιότητες και αυτό το νιώθει ο κόσμος. Για μένα το θέατρο είναι χαρά, κατάθεση ψυχής”.

 

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του γνώρισε την προσωπική τραγωδία, καθώς η σύζυγός του έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αξιοπρεπής και διακριτικός καθώς ήταν, ποτέ δεν μίλησε για την οδύσσειά του, ούτε και για την επάρατη νόσο με την οποία μαχόταν τη στερνή αυτή περίοδο της ζωής του, λίγο περισσότερο από 4 χρόνια.

Ο Σωτήρης Μουστάκας φεύγει στις 4 Ιουνίου το 2007, σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 66 ετών. Λίγες ώρες πριν από το μοιραίο είχε αισθανθεί αδιαθεσία, κατά τη διάρκεια πρόβας του «Πλούτου» του Αριστοφάνη, που θα παρουσίαζε με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιώργο Κωνσταντίνου και Βάσια Τριφύλλη.

 

 

• Τα τελευταία χρόνια ο Σωτήρης Μουστάκας έπασχε από καρκίνο. Κηδεύτηκε στις 6 Ιουνίου του 2007 από το νεκροταφείο Χαλανδρίου δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων του και απλού κόσμου. Τελευταία του επιθυμία ήταν, να σκεπαστεί η σορός του με τη κυανόλευκη ελληνική Σημαία. Σχεδόν 3 μήνες μετά, η σύζυγός του, Μαρία Μπονέλου, απεβίωσε στις 30 Αυγούστου σε νοσοκομείο της Λάρισας. Κηδεύτηκε την 1η Σεπτεμβρίου, στο νεκροταφείο Χαλανδρίου, δημοσία δαπάνη.

 

 

 

 

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found