Το αβοκάντο είναι αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο γνωστό και ως βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα, οικογένεια Δαφνοειδή και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.
Στην συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές , στις Η.Π.Α., Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, Κούβα και έφτασε στο Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη έφθασε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην Ισπανία και Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφθασε λίγο αργότερα από τις Η.Π.Α.
Σε 88% ανέρχεται η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε λιπαρά, καθιστώντας το έναν ιδιαίτερο καρπό, καθότι, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα φρούτα, είναι το μοναδικό που έχει λιπαρά. Πρόκειται, ωστόσο, για ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερο εκπρόσωπο το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε, καλίου και φυτικών ινών. Το αβοκάντο έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση (2007) στο επιστημονικό περιοδικό «Seminars of Cancer Biology». Η αντικαρκινική δράση του αβοκάντο αποδίδεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, αλλά και στα πολύτιμα καροτενοειδή του (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη), καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.
Ποια είναι τα σημαντικά του οφέλη;
1.Τα λιπαρά που περιέχει είναι μονοακόρεστα, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά τα βρίσκουμε και στο ελαιόλαδο.
2.Περιέχει και πολυακόρεστα ω-6 λιπαρά, όπως το λινολεϊκό οξύ. Η καλή αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών εξασφαλίζει ένα καλό λιπιδαιμικό προφίλ.
3.Περιέχει 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
4.Αποτελεί καλή πηγή καλίου, χάρη στο οποίο ρυθμίζεται η πίεση.
5.Περιέχει λουτεΐνη, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών.
6.Στο αβοκάντο βρίσκουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην καταπολέμηση φλεγμονών.
7.Το φυλλικό οξύ που βρίσκουμε στο αβοκάντο βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου και είναι σημαντικό για τη γονιμότητα και τη σύνθεση του DNA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
8.Περιέχει βιταμίνες Α, Ε, Κ και C που έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
9.Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό και σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που πρόσθεσαν αβοκάντο στο μεσημεριανό
10.Αποτελεί πηγή σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου και μαγγανίου.
Ποια είναι η ιδανική ποσότητα;
Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν περίπου 150 θερμίδες. Σκέψου ότι ένα ολόκληρο αβοκάντο ισοδυναμεί με 2 ή 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανάλογα το μέγεθος. Αν έπρεπε να ορίσουμε μια ιδανική ποσότητα, θα λέγαμε ότι καλό είναι να καταναλώνουμε το μισό του μέρος και να αντικαθιστούμε με αυτό το ελαιόλαδο στη σαλάτα. Αν από την άλλη δεν θες να στερηθείς ούτε το αβοκάντο ούτε το ελαιόλαδο, κατανάλωσε το 1/3 από το αβοκάντο και πρόσθεσε 1/2 κουταλιά της σούπας λάδι. Με αυτόν τον τρόπο θα παίρνεις περίπου 150 θερμίδες. Τέλος, αυτό που οφείλεις να γνωρίζεις είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά μεγάλη ποσότητα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να διαταραχθεί η αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών που είναι σημαντική για την καρδιά σου.
Δείτε τι προσφέρει το κουκούτσι του αβοκάντο στην υγεία σας:
- Ο σπόρος αυτός καταπολεμάει την αρθρίτιδα, χάρη στην αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει.
- Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο συγκεκριμένος σπόρος μπορεί να συσφίξει και να αναζωογονήσει το δέρμα λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυσικό κολλαγόνο.
- Ο σπόρος αυτός μπορεί να κάψει λίπος εύκολα και θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο πλήρεις μετά από ένα γεύμα.
- Επίσης, θα αναζωογονήσει το σώμα σας και θα σας δώσει ενέργεια.
- Μπορείτε να καταναλώσετε το κουκούτσι σε μια σαλάτα, να φτιάξετε ένα τσάι από αυτό ή να το προσθέσετε σε smoothies και shakes.
Το κουκούτσι περιέχει το 65% των συνολικών αμινοξέων σε όλο το αβοκάντο ενώ, έχει και περισσότερες ίνες από οποιοδήποτε άλλο φρούτο.
BONUS ΣΥΝΤΑΓΗ: Light πραλίνα με αβοκάντο
Θερμίδες: 25/ κουταλιά της σούπας Υλικά:
- 1/2 ώριμη μπανάνα
- 1/2 ώριμο αβοκάντο
- 2 κουτ. της σούπας κακάο (χωρίς ζάχαρη)
- 2 κουτ. της σούπας στέβια (ή και περισσότερο ανάλογα τις γευστικές προτιμήσεις)
- 4-5 κουτ. της σούπας γάλα με χαμηλά λιπαρά
Εκτέλεση:
- Πρόσθεσε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτύπησέ τα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
#avocado #fruits #healthlife