Τίποτα καλύτερο από ένα πιάτο με δροσερό γιαούρτι και διαφορετικά φρούτα ψιλοκομμένα μέσα. Το καλοκαίρι είναι γεμάτο με υπέροχα φρούτα που όχι απλά κάνουν κάλο στην υγεία μας και στον οργανισμό μας αλλά κάποιες φορές, αντικαθιστούν ένα πλήρες γεύμα..
Κεράσια
Τα κεράσια αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών. Eίναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη C καθώς και σε ασβέστιο και φωσφόρο. Επιπλέον περιέχουν σημαντική ποσότητα φλαβονο-ειδών, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ενα φλιτζάνι κεράσια (περίπου 20 κερά-σια) (140 γρ.) αποδίδει 90 θερμίδες (KCal). Η καλύτερη εποχή για τα κεράσια είναι από Μάϊο έως και τον Ιούλιο.
Φράουλες
Οι φράουλες αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Επιπλέον αποτελούν καλή πηγή φυλ-λικού οξέος. Οι φράουλες περιέχουν επίσης μεταλλικά άλατα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδη-ρο. Τα 100 γραμμάρια φράουλες (περίπου 10 μέτριες φράουλες) δεν ξεπερνούν τις 30 θερμί-δες. Η καλύτερη εποχή για τις φράουλες είναι ο Μάϊος και ο Ιούνιος.
Βερίκοκα
Τα βερίκοκα αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C. Είναι πλούσια σε μέταλλα όπως κά-λιο, ασβέστιο και σίδηρο. Τρία βερίκοκα (περίπου 114γρ.) αποδίδουν 60 θερμίδες. Η καλύτερη εποχή για τα βερίκοκα είναι ο Ιούνιος.
Καρπούζι
Ισως το πιο αντιπροσωπευτικό φρούτο για το Ελληνικό καλοκαίρι. Το καρπούζι αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή βιταμίνης Α. Είναι πλούσιο σε κάλιο. Παρά την πολύ γλυκιά του γεύση το καρπούζι αποδίδει πολύ λίγες θερμίδες, καθώς περιέχει 95% νερό. Τα 100 γραμμάρια καρπούζι δεν ξεπερνούν τις 30 θερμίδες. Μία φέτα καρπούζι αποδίδει περίπου 100 θερμίδες. Η καλύτερη εποχή για το καρπούζι είναι Ιούλιος-
Πεπόνι
Το πεπόνι είναι άφθονο σε βιταμίνες Α και C ενώ και αυτό, όπως και το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, το καθιστά και αυτό φτωχό σε θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια πεπόνι δεν ξεπερνούν τις 40 θερμίδες, ενώ 1/2 μικρό πεπόνι αποδίδει λι-γότερο από 100 θερμίδες. Η καλύτερη εποχή για το πεπόνι είναι Ιούνιος-Σεπτέμβριο.
Σύκα
Τα σύκα αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Περιέχουν βιταμίνη Α και C, ενώ είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου. Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλότερη ενεργειακή αξία σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα. Η κα-λύτερη εποχή για τα σύκα είναι Ιούλιος-Σεπτέμβριο.
Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες, με αποτέλεσμα να συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α καθώς και C. Δύο μέτρια δαμάσκηνα (περίπου 132 γραμμάρια) αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες. Η καλύτερη εποχή για τα δαμάσκηνα είναι Ιούλιος-Οκτώβριο.
Σταφύλια
Αν και η εποχή τους στο τέλος του καλοκαιριού, συγκαταλέγονται στα καλοκαιρινά φρούτα. Ενα φλιτζάνι ρώγες (περίπου 90 γραμμάρια) αποδίδει 60 θερμίδες. Το σταφύλι καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του. Η καλύτερη εποχή του είναι ο Σεπτέμβριος.