to top

Πόσοι τρώμε τα όσπρια;

Πόσα παιδάκια από μικρά δεν έτρωγαν τα όσπρια , να σηκώσουν τα χεράκια …. Πλάκα κάνω και εγώ ας πούμε τα ρεβίθια και τις ξερές φασόλια ούτε που να τις μυρίσω… (ας μην μιλήσω και για τις «παρενέργειες» ) αλλά τα υπόλοιπα όσπρια τα τιμώ (άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο) ας μην μιλήσουμε όμως για τις προσωπικές μου παραξενιές αλλά πάμε να δούμε τα όσπρια από την διατροφική τους πλευρά μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις που θα βοηθήσουν.

Άραγε υπάρχει κάποιο πιο θρεπτικό όσπριο από όλα τα υπόλοιπα ?
Οχι. Ολα τα όσπρια είναι εξίσου θρεπτικά και για το λόγο αυτόν δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα όσπριο από τη διατροφή μας, καθώς καθένα μας εφοδιάζει με διαφορετική ποσότητα από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία (τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα εναλλασσόμενα είναι αρκετά, αλλιώς μετά εξοπλίσου και με μια αντιασφυξιογόνα)

 

 

Τι καλό κάνει πια στην υγεία μου τα όσπρια ?
• Μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών
• Βιταμίνες (φιλικό οξύ)
• Καλή πηγή πρωτεΐνης
φυτικής προέλευσης
• Ασβέστιο
• Κάλιο
• Σίδηρο
• Σελήνιο
• Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.
• Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

 

Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω και σε συνδυασμούς με αλλά τρόφιμα ?
Ε βέβαια. Ας ξεκινήσαμε όμως από κάτι το βασικό η πρωτεΐνη που μας δίνουν τα 100 γρ βρασμένων οσπρίων είναι περίπου όση με αυτή των 30γρ άπαχου βρασμένου κρέατος από πουλερικά, ψάρια ή θαλασσινά όμως επειδή μιλάμε για πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης μιλάμε για πρωτεΐνη πιο χαμηλής βιολογικής αξίας .

 

ospria-gia-ygeia-kai-adynatisma_15069_XL

 

Πώς να αυξήσω την βιολογική τους αξία δηλαδή ?
Πολύ απλά. Τα συνδυάζεις με άλλες τροφές που περιέχουν ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη . Μπορείς ας πούμε να τα συνδυάσεις με ένα αυγό ή λίγο τυρί (όσο το δυνατόν με λιγότερο αλάτι) ή λίγη σαρδέλα ή λίγο σκουμπρί ή λίγη ρέγκα ή λίγο χταπόδι ξιδάτο….

• Ότι δηλαδή έβρισκες παλιά στο ψυγείο της γιαγιάς . έτσι αυξάνεις και την βιολογική αξία του γεύματος σου αλλά και την βιοαπορροφησιμότητά του . ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του συνδυασμού των οσπρίων είναι το ψωμί (ξέρεις για τις γνωστές βούτες..)παρότι προέρχεται από σιτηρά, επίσης συμπληρώνει θρεπτικά τα όσπρια αφού συνδυάζοντας όσπρια με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς ή σπόρους αυξάνουμε την βιολογική αξία της πρωτεΐνης που αυτά περιέχουν ακόμη κι αν δεν τα συνδυάσουμε απαραιτήτως με τρόφιμα ζωικής προέλευσης. (βέβαια εγώ προτείνω καλυτέρα παξιμάδι ή αυτό ψωμί για ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες).

• Φυσικά δεν ξεχνάμε πως πάντα με τα όσπρια συνδυάζουμε και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (ξέρεις ..πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριά, μαϊντανός κ.α.) γιατί ? πολύ απλά τα όσπρια περιέχουν ασβέστιο και σίδηρο που για να απορροφηθούν σε επαρκή βαθμό θα πρέπει να συνδυαστούν με τέτοιες τροφές.

 

Τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν τα αγοράζουμε?
Επειδή όλοι ζούμε σε μεγάλες πόλεις και τα μικρά μαγαζιά με τα χύμα όσπρια όσο πάνε και λιγοστεύουν προτιμήστε συσκευασμένα όσπρια για να μπορείτε να δείτε και την ημερομηνία συσκευασίας και να μην θέλουν και καθάρισμα (χωρίς να είναι κανόνας αυτός) , αν τώρα έχετε την δυνατότητα να πάτε στις «κυρίας Μερόπης» το μπακάλικο όπου θα έχει χύμα όσπρια στο σακί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο απλά θα πρέπει να υπολογίσετε τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε τα όσπρια από πετραδάκια και αλλά ξένα σώματα καθώς και το ότι μπορεί να έχουν διαφορετικό μέγεθος τα όσπρια μεταξύ τους άρα και διαφορετικό χρόνο ψησίματος .

 

Πως θα τα κάνω πιο light ?
Τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζεις …..
1. Μην τα φορτώσεις με όλο το λάδι της χρονιάς …
2. Βάλε λίγο ελαιόλαδο και βάλτο στο τέλος του μαγειρέματος (λίγο όμως )

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μας πειράξουν?
Για να μην δημιουργήσει ενοχλήσεις η κατανάλωση οσπρίων (ξέρεις..τυμπανισμό, αέρια, φούσκωμα κ.α.) θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες από τα άτομα που εμφανίζουν ευαισθησία στο έντερο τους (ευερέθιστο έντερο – σπαστική κολίτιδα), να ξεφλουδίζονται πριν το μαγείρεμα ή να προτιμώνται αποφλοιωμένα όσπρια όταν αυτό είναι εφικτό (πχ. αποφλοιωμένα ρεβίθια ή ρεβίθια που έχουν αποφλοιωθεί με τη βοήθεια μαγειρικής σόδας και τριψίματος μετά το μούλιασμα σε νερό) τώρα αν κάνεις το λάθος να τα καταναλώσεις σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα τα οποία διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου σου που έχεις ήδη θέμα (πχ. μπρόκολο, χόρτα κλπ) το να γνωρίζεις το ποιο νοσοκομείο εφημερεύει δεν θα ήταν κακή ιδέα … ίσως το χρειαστείς …..

 

Άντε και καλά μαγειρέματα …

 

Βαγγελης Πιπίου

Βαριέμαι εύκολα, για αυτό και ταξιδεύω συχνά… Ενθουσιάζομαι, για αυτό και χαίρομαι τα πάντα… Η σωστή & υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής…

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following