to top

Θωμαή Μενδρινού – Η Σύρος παραμένει διαχρονικά κοσμοπολίτικη

Σύρος

Η Θωμαή Μενδρινού σπούδασε στο ΑΤΕΙ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καλαμάτας, στον τομέα της Ανάπτυξης. Στα 29 της χρόνια είχε την τιμή να της αναθέσουν την θέση της Αντιδήμαρχου Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης – πιθανόν να είναι η πιο μικρή ηλικιακά Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα. Κάπου ανάμεσα στις προετοιμασίες για το Πάσχα στη Σύρο αλλά και την ολοκλήρωση της πολιτιστικής ατζέντας για το καλοκαίρι του 2017, ο Φώτης Μαραγκός συνάντησε την Αντιδήμαρχο Θωμαή Μενδρινού και μίλησαν για την Σύρο, τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού αλλά και για εκείνη την ίδια, πάντα για το Urbanlife.gr. 

 

 

Γνωρίζω πως ο αστικός πολιτισμός της Σύρου του 19ου αιώνα ήταν, σε μια άλλη κλίμακα, εφάμιλλος της δυτικής Ευρώπης. Εκτιμάτε πως η εποχή μας ευνοεί την αναβίωση αυτού του κοσμοπολιτισμού στο νησί;
Η εμπορική, πνευματική και πολιτιστική κίνηση της Σύρου την εξέλιξαν στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας και η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του νησιού, το οποίο μένει αναλλοίωτο εδώ και αιώνες. Σε μια  εποχή αμφισβήτησης πολλών αξιών αλλά και σύγχυση ιδεών οφείλουμε να αναζητήσουμε και να τονίσουμε τις ρίζες μας αλλά και τις καταβολές του τόπου μας. Η Σύρος παραμένει διαχρονικά κοσμοπολίτικη και το παρελθόν της αποτελεί στις μέρες μας  πυξίδα για εθνική και τοπική αναδημιουργία.

 

Ο ιδιαίτερος πολιτιστικός χαρακτήρας και η παρακαταθήκη της Σύρου είναι σίγουρα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη προώθηση ενός διαφοροποιημένου τουριστικού προϊόντος. Υπάρχουν επαρκή περιθώρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση;
Στη Σύρο μπορεί κανείς να μαγευτεί από την απλότητα του γραφικού μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, ο οποίος βρίσκεται παραδομένος στους ήχους της ρεμπέτικης μουσικής, αλλά και από το επιβλητικό Δημαρχείο στο ιστορικό Κέντρο της Πόλης, το οποίο υποκλίνεται στη μαγεία του λυρικού Θεάτρου Απόλλων.

⇒Αυτή είναι η Σύρος! Διατηρεί μέσα στους αιώνες ένα διακριτικό άρωμα  αυθεντικότητας ενώ ταυτόχρονα είναι άκρως επιβλητική και αρχοντική ξεδιπλώνοντας μια τεράστια ιστορία. Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας που επιδιώκουμε μέσα από τις δράσεις μας ως Δήμος να αναδείξουμε με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό το διαφοροποιημένο πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν να κερδίσει την θέση που του αξίζει! Υπάρχουν περιθώρια και πολλές ευκαιρίες σε έναν ΟΤΑ για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από το κεντρικό κράτος.

 

Σε εποχές κρίσης, σίγουρα ο πολιτισμός είναι ένα «στεγανό» για βιώσιμη κοινωνία. Βλέποντας και το δραστήριο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου, πιστεύετε πως αυτό λειτουργεί και στην πράξη;
Στις μέρες μας δεν αρκεί μόνο ένα δραστήριο πολιτιστικό πρόγραμμα αλλά επιβάλλεται αυτό να ακολουθείται από έγκαιρο σχεδιασμό, από εξωστρέφεια, σαφή προσδιορισμό της πολιτιστικής μας ταυτότητας και αξιοποίηση τέτοια ώστε να μην υπάρχουν αλλοιώσεις στο πολιτιστικό προϊόν αλλά αντίθετα συνεχής αναβάθμιση του. Είναι τόσο έντονες οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης όπου δεν αρκεί μόνο αυτό αλλά βασική προϋπόθεση είναι η συσπείρωση των δυνάμεων ενός τόπου σε όλους τους τομείς. Χρειαζόμαστε «στεγανά» συνεργασίας και επικοινωνίας στις μέρες μας. Πρέπει εμείς να παραγάγουμε πολιτισμό στην καθημερινότητα μας, θέτοντας κοινούς στόχους και καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια από κοινού να επιτευχθούν.

 

13717376_10208249799741682_7220689661900298029_o

→Ας είμαστε ρεαλιστές, πολλές φορές είμαστε ανήμποροι να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, με ιστορικά κτίρια να σβήνουν και κληροδοτήματα να κλονίζονται από την μεγάλη φορολογία.

 

Παρά το μεγάλο πρόβλημα της νησιωτικότητας στη χώρα μας, η Σύρος έχει γίνει πόλος έλξης διοργανώσεων και καινοτόμων πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει θεσμοί στον τόπο. Τελικά η Σύρος εμπνέει την αποκεντρωμένη δημιουργία;
Το Σύρος-Πολιτισμός είναι ένας καλλιτεχνικός θερμός ο οποίος περιλαμβάνει πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις όπου πραγματοποιούνται αρκετές δεκαετίες όπως στην περίπτωση Αnimasyros Διεθνές Φεστιβαλ+Αγορά κινούμενων Σχεδίων, το οποίο φέτος γίνεται 10 ετών και το στηρίζουμε τόσο ως Δήμος όσο και ως Συριανή κοινωνία με όλες μας τις δυνάμεις. Βέβαια έχουμε και νέα Φεστιβάλ όπως Το Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τανγκο και το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου και νέες μεγάλες Αθλητικές διοργανώσεις πλέον όπως το Syros Triathlon και το Aegean Ball.

 

Η Σύρος αποδεικνύει για άλλη μια φορά μέσα στην ιστορία πως κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, παρά το μεγάλο πρόβλημα της νησιωτικότητας, καταφέρνει να εμπνέει, να δημιουργεί, να ξεχωρίζει και να διεκδικεί.

 

Εν όψει και της εαρινής περιόδου, τι διαφορετικό, πολιτιστικά, θα βρει ο πολίτης και επισκέπτης στο νησί;
Το νησί προετοιμάζεται για το Πάσχα, καθώς αποτελεί τον πρώτο προορισμό για τις Πασχαλινές διακοπές. Στη Σύρο οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί γιορτάζουν μαζί, αρμονικά, μέσα σε μια μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα. Το Πάσχα στη Σύρο αποτελεί έναν πλούτο εμπειριών που αξίζει κανείς να ζήσει.

⇒Ταυτόχρονα η πολιτιστική ατζέντα του καλοκαιριού χτίζεται και είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα Φεστιβάλ μας:

♦Διεθνές Φεστιβάλ Αρνεντίνικου Tango 2017 (1-5/6/2017)
♦Syros Triathlon  (15-18/6/2017)

♦5ο Φεστιβάλ Χορού “DanceFest 2017” (8-21/7/2017) 
♦Syros International Film Festival 2017 (14-19/7/2017)
♦13ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου (16-30/7/2017) 
♦24° Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης (24-28/7/2017) 
♦Eye’s Walk Digital Festival (27-29/7/2017) 
♦6ο Φεστιβάλ Ακορντεόν (31/7- 5/8/2017) 
♦13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής (6-13/8/2017)
♦2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου (30/8-3/9/2017) 
♦Animasyros 10.0 (27/9-1/10/2017) 
♦5ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου (6-8/10/2017)

 

SYROS_POLITISMOS_2017

 

Είναι δύσκολο να ξεπεραστεί το στερεότυπο του φύλου και του νεαρού της ηλικίας στην πολιτική σκηνή; Είχατε ενδοιασμούς για τη συμμετοχή σας στα κοινά;
Υπάρχει αμφισβήτηση και καχυποψία κυρίως λόγω του νεαρού της ηλικίας και το θεωρώ λογικό. Το σίγουρο είναι πως σε έναν μικρό τόπο όπως τη Σύρο δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς. Ο καθένας κρίνεται για την στάση του και τις επιλογές του. Αυτό ισχύει και για τους παλαιότερους όπου παρατηρείτε απομυθοποίηση πολιτικών προσώπων. Δεν είχα κανέναν ενδοιασμό για την συμμετοχή μου στα κοινά. Αν και ο δρόμος πολλές φορές είναι μοναχικός, είναι κάτι που το κάνω με μεγάλη αφοσίωση και αγάπη.

 

Μια νέα κοπέλα, μακριά από τη συμβατικότητα του πολιτικού, ενημερωμένη για τις καλές πρακτικές και σε θέση τέτοιας ευθύνης όπως εσείς, έχει δυνατότητα να αφήσει τη δική της παρακαταθήκη σε μια πιεσμένη οικονομικά περίοδο;
Κάθε αυτοδιοικητικός έχει την δυνατότητα να αφήσει την δική του σφραγίδα, αν θέτει στόχους και προτεραιότητες, αν έχει καλούς συνεργάτες στο πλάι του και αν εργάζεται σκληρά με θυσίες, καταφέρνοντας να πείσει με το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν αποτελεί άλλοθι διότι γνωρίζαμε πολύ καλά κάτω από ποιες  οικονομικές συνθήκες κληθήκαμε να ανταπεξέλθουμε. Θέλει συνεχή προσπάθεια και επιμονή ώστε να βρίσκεις λύση στα χιλιάδες καθημερινά προβλήματα αλλά και να θέτεις  ταυτόχρονα μακροπρόθεσμους στόχους.

 

Τι κρατάτε από αυτά τα χρόνια που βρίσκεστε στη θέση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης; Κάποια στιγμή, ίσως, που νοιώσατε υπερήφανη που συμμετείχατε στην υλοποίηση της;
Αυτό που με απασχολεί ιδιαίτερα είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς στο κομμάτι του Πολιτισμού αλλά και η διάσωση της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου. Κρατάω τα χαμόγελα των παιδιών από τις δράσεις μας και την αναγνώριση του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη από τον ίδιο του τον τόπο. Θεωρώ όμως πολύ σημαντικό στις δύσκολες αυτές ημέρες που βιώνουμε, την χάραξη πολιτικής με επίκεντρο τους συνανθρώπους μας. 

 

Φώτης Μαραγκός

Εργάζομαι στη πόλη, παρατηρώ τη πόλη. Μ' αρέσει η Αθήνα. Μπορεί να μη θεωρείται όμορφη με τη συμβατική έννοια του όρου, είναι όμως συγκλονιστική. Ως οικονομολόγος εκτιμώ ότι χρειάζεται περισσότερος ορθολογισμός. Ως λάτρης της πόλης πιστεύω απαιτείται περισσότερο σεβασμός στους γύρω μας και στο δημόσιο χώρο. Όπως και να χει, η αισθητική και η κοινή λογική ωριμάζουν μαζί μας. Και συνήθως γινόμαστε καλύτεροι. #μπορούμε

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following