to top

the Project Gallery – H τέχνη δεν είναι, ούτε πρέπει να αφορά λίγους

the Project Gallery - H τέχνη δεν είναι, ούτε πρέπει να αφορά λίγους

Από τα μέσα του Φεβρουαρίου, κάτι καινούργιο ξεκίνησε στο κέντρο της πόλης, που ακούει στο όνομά the Project Gallery! Ένας νέος χώρος τέχνης, στην πλατεία θεάτρου, που κάποτε χτυπούσε δυνατά η καρδιά αυτής της πόλης. 

Συναντήσαμε τα πρόσωπα πίσω από το the Project Gallery και συζητήσαμε για τι άλλο; την τέχνη! Τι είναι τέχνη, σε ποιους απευθύνεται, τη σκέψη τους πίσω από το νέο χώρο αλλά και ποια είναι τα επόμενα τους σχέδια.. 

 

Έχετε επιλέξει ένα δύσκολο σημείο του κέντρου της Αθήνας για το the Project Gallery! Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
Η αλήθεια είναι πως η πλατεία Θεάτρου είναι σήμερα όπως λέτε ένα δύσκολο σημείο αλλά για μας και πολύ ενδιαφέρον και με ιστορία και μια δυναμική.

Είναι πολύ κεντρικό ουσιαστικά βρισκόμαστε δύο στενά από την κεντρική αγορά της Αθήνας, σε μια πολυπολιτισμική γειτονιά που έχουμε ακόμα ζωντανές τις μνήμες από το θρυλικό πια Guru Bar, και νιώθουμε την επιθυμία να αναβιώσει και αυτό το κομμάτι της πόλης.

 

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή! Ποια είναι η σκέψη πίσω από το the Project Gallery; Ποια είναι τα πρόσωπα πίσω από την ιδέα και που θα θέλατε να φτάσει;
O χώρος τέχνης the Project Gallery ξεκίνησε την λειτουργία του στα μέσα Φεβρουαρίου 2019 με την έκθεση Still Alive που συμμετέχουν 52 σύγχρονοι εικαστικοί σε επιμέλεια του ιστορικού της τέχνης Γιάννη Μπόλη. Βασικός σκοπός μας είναι ο πολιτιστικός διάλογος και η καλλιτεχνική ανταλλαγή μεταξύ ανθρώπων και χωρών μέσα από συμπράξεις και συμπαραγωγές.  Είμαστε προσανατολισμένοι σε ομαδικές θεματικές εκθέσεις που θα προάγουν διάλογο και την διάχυση ιδεών.

• Η ομάδα μας αποτελείται από τον Αλέξανδρο Μαγκανιώτη, αρχιτέκτονα / εικαστικό και καλλιτεχνικό διευθυντή για τον χώρο, την Αθηνά Καρπαθιωτάκη, γραφίστα, τον Ιορδάνη Καλημεράκη, διακοσμητή και καλλιτέχνη και τη Μαρία Ξιφαρά που είναι υπεύθυνη του χώρου της γκαλερί.

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι σύγχρονες γκαλερί είναι μικρά μοντέρνα μουσεία;
Κάποιες από τις μεγάλες γκαλερί του εξωτερικού όντως παρουσιάζουν μουσειακού επιπέδου εκθέσεις. Εμείς είμαστε πολύ πιο ανοιχτοί σε καλλιτέχνες και ιδέες, για αυτό το λόγο προγραμματίζουμε μεγάλες ομαδικές για να έχουμε ένα μεγάλο εύρος από έργα και ήδη τέχνης.

 

 

Για το περισσότερο κοινό όμως, μια γκαλερί είναι κάτι που αφορά λίγους! Είτε πιο των τεχνών, είτε πιο οικονομικά ευκατάστατους! Γιατί έχει περαστεί κάτι τέτοιο;
Νομίζω ότι το κοινό είναι πάντα ανοιχτό και έτοιμο να υποστηρίξει και να δει εκθέσεις όταν υπάρχει ένα επίπεδο ή ένα μεγάλο όνομα όπως πρόσφατα η έκθεση του Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη. Ίσως με την -προ κρίσης ευημερία- να είχαν ανέβει αδικαιολόγητα οι τιμές κάποιων καλλιτεχνών αλλά σήμερα το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό.

Σκοπός μας είναι να προσελκύσουμε κόσμο με φιλική διάθεση και να δείξουμε έργα που δεν αποκλείουν τον θεατή, ούτε να χρειάζεται ένα κείμενο τρεις σελίδες για να καταλάβεις την ιδέα του καλλιτέχνη. Ήδη κάνουμε ξεναγήσεις και θέλουμε να ξεκινήσουμε εργαστήρια για παιδιά και συζητήσεις-παρουσιάσεις που θα βοηθήσουν στην εξοικείωση του κοινού με την τέχνη.

 

Η σύγχρονη τέχνη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι για λίγους;
Σίγουρα όχι, η τέχνη δεν είναι, ούτε πρέπει να αφορά λίγους. Οι καλλιτέχνες βγαίνουν μέσα από την κοινωνία και μιλάνε για πράγματα που αφορούν όλους,  δεν μας αφορά μια πολύ ελιτίστικη προσέγγιση που αποκλείει τον μέσο φιλότεχνο.

 

Έχουμε δει «εγκλήματα» στο όνομα της μοντέρνας τέχνης! Πόσο εύκολα ένα τίποτα, μπορεί να βαφτιστεί τέχνη;
Νομίζω θα συνεχίσουμε να βλέπουμε “εγκλήματα” είναι μέρος του παιχνιδιού! Η αλήθεια ότι ο ορισμός του έργου τέχνης σήμερα ίσως είναι πιο δύσκολος από ποτέ. Το ερώτημα: είναι αυτό τέχνη; μπορεί να μείνει μετέωρο επ΄ αόριστον.

 

 

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα, εν έτη 2019, στο κομμάτι των τεχνών; Υπάρχουν νέοι δημιουργοί που έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω;
Φυσικά και υπάρχουν νέοι δημιουργοί στην Ελλάδα με ενδιαφέρουσες δουλειές και η Αθήνα έχει γίνει και πόλος έλξης ξένων καλλιτεχνών που έρχονται να μείνουν και να δουλέψουν εδώ. Η ενέργεια της πόλης σε συνδυασμό με το κλίμα και το φως κάνουν την Αθήνα ιδιαίτερα ελκυστική.

 

Στην Ελλάδα του σήμερα, ζει ένας νέος καλλιτέχνης μόνο από την τέχνη που έχει επιλέξει να υπηρετεί;
Είναι πολύ δύσκολο να ζήσει ένας καλλιτέχνης αποκλειστικά από την τέχνη του, πρέπει να έχει και άλλες δραστηριότητες ή έσοδα, αλλά υπάρχει μια γενιά νέων καλλιτεχνών που καταφέρνει να επιβιώνει και να δημιουργεί.

 

Σε λίγες μέρες ετοιμάζετε να παρουσιάσετε ένα καινούργιο project με τίτλο «Quest for the Holly Grail». Τι θα δούμε; Τι να περιμένουμε;
Η επόμενη μας έκθεση “Quest for the Holly Grail” είναι μια ιδέα του εικαστικού Νίκου Γιαβρόπουλου και έχει να κάνει με το πως ο καλλιτέχνης προσεγγίζει το ιερό αλλά και πως ορίζει ο ίδιος το ιερό, ειδικά στην σημερινή εποχή που η εκκλησία δεν είναι πια χορηγός των έργων τέχνης.

Μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις θα δούμε λοιπόν περφόρμανς, προβολές βίντεο, φωτογραφίες, ζωγραφική και γλυπτά, οπότε όπως καταλαβαίνετε είμαστε έτοιμοι να δούμε τα πάντα, ιερά και βέβηλα!

 

Social media the Project Gallery:

facebook: πατήστε εδώ
           site: πατήστε εδώ
        insta: πατήστε εδώ

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found