to top

Spiros Eleftheriou – Θέλω τα ρούχα μου να τα φοράνε άνθρωποι με προσωπικότητα

Ο Spiros Eleftheriou  πριν λίγες μέρες παρουσίασε τη νέα του συλλογή για χειμώνα 2018 / 2019. Ήμασταν εκεί και χειροκροτήσαμε τις μοναδικές και εντυπωσιακές δημιουργίες του! Ρούχα ιδιαίτερα, μοναδικά, που όπως μας λέει και ο ίδιος ο Spiros Eleftheriou, έχουν άποψη. 

Δεν ζητήσαμε να τον μάθουμε καλύτερα – όπως συνήθως – αλλά να μας μιλήσει για την καινούργια του συλλογή, που βρίσκεται η μόδα στην Ελλάδα σήμερα, ποια είναι τα επόμενα του σχέδια και πολλά ακόμα. 

 

 

Πριν λίγες μέρες παρουσίασες την 3η σου collection! Περίγραψε μου την επόμενη μέρα και είναι οι προτάσεις σου, για το χειμώνα 2018/19;
Η επόμενη μέρα με βρήκε ανακουφισμένο και χαρούμενο με το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η συλλογή ολοκληρώθηκε μέσα σε 2 εβδομάδες! Έγιναν πολλά φέτος και με οδήγησαν σε περίεργες αποφάσεις, για αυτό και είχα τόσο λίγο χρόνο.

Για το χειμώνα προτείνω, μακριά παλτό, από μέσα στενά σακάκια με άνετα παντελόνια και ζιβάγκο, πουκάμισα, ακόμα και κάποιο ωραίο t shirt με κάποια στάμπα η’ κάτι..

Γενικά η πρόταση και παρότρυνση μου (όχι μόνο για τον ερχόμενο χειμώνα) είναι να μην φοβάται ο κόσμος να ντυθεί όπως αισθάνεται και να τολμάει χωρίς να σκέπτεται την άποψη του κόσμου από τη στιγμή που νοιώθει καλά μέσα σε αυτό που φοράει.

 

Πως θα χαρακτήριζες τα ρούχα σου;
Με αυτό είναι σαν να με ρωτάς πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου. Οπότε, Διπολικά, με τάσεις αυτοκαταστροφής και ναρκισσισμού. Xαχαχαχα.

• Πιο σοβαρά, πιστεύω πως το ρούχα μου είναι απλά, με άποψη, κάποιες φορές αρνούνται και τα ίδια ότι είναι ρούχα. Προσπαθώ φτιάχνοντας ένα ρούχο τις περισσότερες φορές να σκέπτομαι ότι αυτό κάποιος θα το βάλει, στο γραφείο του, στον καφέ αλλά και σε κάποιο υπόγειο πάρτη.

• Extreme τα έχουν χαρακτηρίσει, αλλά δεν θα τα χαρακτήριζα έτσι. Βέβαια εγώ έχω και μια άλλη άποψη για το τι είναι extreme και τι όχι…

 

 

Επηρεάζεσαι από άλλους σχεδιαστές, πάνω στη δημιουργία μιας νέας συλλογής;
Δεν θεωρώ ότι επηρεάζομαι από άλλους σχεδιαστές αλλά κυρίως από τις τάσεις της μόδας, που και αυτές τις παραβλέπω πολλές φορές, γιατί μπορεί να μην συμβαδίζουν με αυτό που θέλω να βγάλω.

Οι επιρροές μου είναι διαφορετικές για τη δημιουργία κάθε συλλογής. Έμπνευση μπορεί να αντλήσω από το οτιδήποτε…από μία ταινία, κάποιο άλμπουμ που άκουσα, μια κουβέντα με φίλους, μια βόλτα, ακόμη και από κάποιο όνειρο που θα δω.

 

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στην δημιουργία μιας collection?
Όλα! Χαχαχα…Ως επί των πλείστων δουλεύω τις συλλογές μόνος μου. Οπότε, δεν είναι ότι σε κάποια φάση της διαδικασίας θα πω «Ωραία! Το πάμε χαλαρά γιατί έχει αναλάβει ο τάδε». Βέβαια, ευτυχώς, έχω άπειρη ψυχολογική υποστήριξη και όχι μόνο, το μεγάλο ευχαριστώ φέτος πρέπει να το δώσω στην Erifilli Nikolopoulou, που στάθηκε δίπλα μου από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

Σε έχουμε δει να δημιουργείς πάνω σε διάφορες υφές υλικών / υφασμάτων! Ποιο θα ξεχώριζες πιο αγαπημένο σου;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Όλα έχουν το σκοπό τους, ανάλογα με το design και τη χρήση του ρούχου. Γενικά όμως, θα σου έλεγα τα βαμβακερά και τα μάλλινα. Αυτά γενικά που αποκαλούμε «αντρικόπανα» και είναι για κοστούμι..

 

 

Πόσο επίπονο είναι οικονομικά, όταν πρέπει να στηρίξεις μόνος τη δουλειά σου / μια νέα συλλογή;
Ακραία δύσκολο. Ιδιαίτερα αν δεν είσαι εδραιωμένος σχεδιαστής -που και πάλι είναι δύσκολο λόγω της αγοράς- πρέπει να έχεις ένα κεφάλαιο ή κάποιο σπόνσορα. Η δυσκολία όμως, δεν υπάρχει μόνο στη δημιουργία μίας collection, αλλά και στο να στηρίξεις μια παραγωγή για κάποιο μαγαζί. Επένδυση είναι όλα βέβαια.

 

Μπορείς όμως να κάνεις διαφορετικά, όταν θες να εδραιωθείς στο χώρο;
Αναπόφευκτα όχι. Όπως είπα είναι μια επένδυση και ένας ζωντανός οργανισμός παράλληλα που πρέπει να τον τρέφεις για να μεγαλώσει. Αν θέλεις να εδραιωθείς στο χώρο, πρέπει να προσπαθείς, να εξελίσσεσαι, να έχεις υπομονή, να δουλεύεις σκληρά και πάνω από όλα να μην το βάζεις κάτω με τις πρώτες μια/δυο δυσκολίες.

 

Σε τι επίπεδο είναι η μόδα στην Ελλάδα σήμερα;
Θεωρώ πως είναι σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Οι Έλληνες σχεδιαστές έχουν την δυνατότητα να συναγωνιστούν τους σχεδιαστές του εξωτερικού, από άποψη design και ιδέας. Ωστόσο, σε άλλες χώρες η μόδα αποτελεί ζωτικό κομμάτι της οικονομίας του κράτους και του πολιτισμού…πράγμα που στη χώρα μας δεν συμβαίνει. Εδώ, αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν χόμπι.

 

Έχεις σκεφτεί να φύγεις στο εξωτερικό, που – σίγουρα – θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες;
Ναι, το έχω σκεφτεί. Όπως είπα και πριν, στις χώρες του εξωτερικού η μόδα είναι βασικός παράγοντας στην οικονομία, υπάρχει στην κουλτούρα του κόσμου, την παίρνουν στα σοβαρά.

• Θα ήθελα πάρα πολύ, η Ελλάδα να έχει τις ευκαιρίες, τις υποδομές και όλα όσα χρειάζονται για να υποστηρίξουν έναν σχεδιαστή, αφού υπάρχουν άνθρωποι με αρκετό ταλέντο και ιδέες. Οπότε ναι το έχω σκεφτεί, απλά θέλω πρώτα να παίξω σε ένα πιο ασφαλές αν θες, περιβάλλον, για να πω τώρα ναι είμαι έτοιμος να φύγω.

 

 

Έχεις μια ιδιαιτερότητα να χρησιμοποιείς αντί για επαγγελματίες μοντέλα… τους φίλους σου! Εξήγησε μου γιατί!
Γιατί έχω όμορφους φίλους! Κοίτα, κάποιοι από αυτούς είναι επαγγελματίες μοντέλα, άλλοι απλά ξέρω ότι το γουστάρουν και τους δίνω την ευκαιρία να το κάνουν. Κάποιοι άλλοι δεν θέλουν και τους απειλώ …χαχαχαχα

Η αλήθεια είναι ότι χαίρομαι να δουλεύω με ανθρώπους που ξέρω και εμπιστεύομαι. Με ξεκουράζει να έχω τέτοια άτομα στο backstage! Mου δημιουργεί μια ασφάλεια αν θες, μπορούμε να πούμε και κάτι παραπάνω.  Δεν είναι αυτό το απρόσωπο που θα είχα με κάποιο μοντέλο που δεν θα ξέρω καθόλου. Άσε που παίζει και το «πρόβλημα» ότι βαριέμαι τα «στερεοτυπικά»/ «κρεμάστρες» μοντέλα. Θέλω τα ρούχα μου να τα φοράνε άνθρωποι με προσωπικότητα.

 

 

Τι ρόλο παίζουν τα social media τα τελευταία χρόνια στη μόδα;
Μεγάλο. Αν δεν είσαι στα social media, δεν είσαι πουθενά. Έχεις ένα τεράστιο εργαλείο να δείξεις τζάμπα τη δουλεία σου σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι πολύ καλό.

 

Αντρικό ή γυναικείο ντύσιμο; Τελικά ποιος είναι ο πιο δύσκολος πελάτης;
Ανδρικό 1000% για να μπορώ να τα φοράω. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν δύσκολοι και εύκολοι πελάτες… Απλώς κάποιοι είναι πιο απαιτητικοί. Να σου πω την αλήθεια, δεν με ενοχλεί γιατί με βοηθάει να εξελιχθώ.

 

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;
Ο επόμενος στόχος αυτή τη στιγμή, είναι η ολοκλήρωση της παραγωγής για ένα κατάστημα στη Μύκονο που από πέρσι δίνω κάποια ρούχα κάτι σαν «capsule collection» αν θες με περιορισμένο αριθμό κομματιών.

• Έχω ξεκινήσει να δουλεύω την ιδέα για την επόμενη συλλογή που σκέπτομαι να παρουσιάσω την Οκτώβρη, που πάλι λέω να παίξω με έντονα χρώματα και αντιθέσεις όπως και στην προηγούμενη καλοκαιρινή που παρουσίασα, αλλά μέχρι τότε ποτέ δεν ξέρεις. .

 

 

 

 

Υ.Σ. Γνωρίζοντας προσωπικά τον Spiros Eleftheriou, είδα έναν νέο άνθρωπο, γεμάτο πάθος για την τέχνη που υπηρετει – δεν θα την πω δουλειά – γεμάτο ιδέες, άποψη και μοναδικότητα. Τον ευχαριστώ για το χρόνο του, την ενέργεια του αλλά και το υπέροχο show της συλλογής του. Στα καλύτερα που έχει να μας δώσει στο μέλλον. 

 

Spiros Eleftheriou social media:

mail: [email protected]
Instagram: πατήστε εδώ

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found