to top

Νίκος Γιαβρόπουλος / Art Appel Gallery – 5 Φόνοι εν καιρώ Ειρήνης

Νίκος Γιαβρόπουλος / Art Appel Gallery - 5 Φόνοι εν καιρώ Ειρήνης

Συγκλονισμένος από τους φόνους που συντελέστηκαν στην ελληνική επικράτεια τα «χρόνια της κρίσης», ο καλλιτέχνης Νίκος Γιαβρόπουλος θέλει να καταγγείλει την ανθρώπινη κτηνωδία. Δολοφονίες που συντάραξαν την κοινή γνώμη και μετά ξεχάστηκαν, πολλές από αυτές δεν έχουν βρει ακόμα δικαίωση.

Ο φόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ανίκανο μηχανισμό καταστολής του κράτους, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, ο φόνος του Βαγγέλη Γιακουμάκη από τους «λεβεντονταΐδες» συμφοιτητές του γιατί δεν ανέχονταν την διαφορετικότητα του, ο βιασμός και η άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη από δύο βαθιά ψυχικά διαταραγμένους νέους που ταυτίζουν την σεξουαλικότητά με την βία, τέλος το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας από καταστηματάρχες, «ανθρώπους καθημερινούς», «φιλήσυχους», με την αρωγή και συγκάλυψη της αστυνομίας. Είναι από τα συνταρακτικά παραδείγματα της αδιαφορίας, του φόβου και της καταστολής της ελληνικής κοινωνίας.

Κρατική βία ‒ σεξουαλική βία ‒ ρατσιστική βία ‒ εκφοβισμός ‒ παρακράτος ‒ τάγματα εφόδου, αυτό είναι το πλαίσιο από το οποίο αντλεί το υλικό του ο Νίκος Γιαβρόπουλος και μας το επιστρέφει εξαγνισμένο, γυμνό χωρίς συναισθηματισμούς. Ελπίζει, πως κάποια στιγμή όλοι θα σταματήσουμε, θα κάνουμε ένα βήμα πίσω για να δούμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία απάνθρωπη, που μας οδηγεί στην αποκτήνωση.

 

 

Η εικαστική εγκατάσταση αποτελείται από γλυπτά, ready mades και προβολές βίντεο. Τον ρυθμό δίνει ένας μετρονόμος και τα βίντεο προβάλλονται αποσπασματικά και βίαια πάνω στα κατακερματισμένα γλυπτά, ατμόσφαιρα σκοτεινή όπως αρμόζει στη θεματική της έκθεσης. Αν και το χιούμορ δεν συνάδει με την βαρύτητα του θέματος δεν λείπει σε ελάχιστες δόσεις που λειτουργούν εξαγνιστικά.

• H Art Appel Gallery σας προσκαλεί στην Art Athina 2019 στο Ζάππειο Μέγαρο, περίπτερο C2, στις 14 – 16 Σεπτεμβρίου, ώρες 12:00 – 21:00 Έκθεση με τίτλο “5 Φόνοι εν καιρώ Ειρήνης” του εικαστικού καλλιτέχνη Νίκου Γιαβρόπουλου.

 

 

Ο καλλιτέχνης Νίκος Γιαβρόπουλος, μιλάει στο UrbanLife.gr και στην Νίκη Τομπουλίδου, για την έκθεση του “5 Φόνοι εν καιρώ Ειρήνης”, που θα παρουσιάστει στην Art Athina 2019 στο Ζάππειο Μέγαρο.

 

Θεωρείς ότι το κίνητρο μεταξύ των Φόνων αυτών είναι κοινό;
Ναι! είναι η άχρηστη τεστοστερόνη, είναι ο φόβος, είναι η άγνοια, είναι η κανονικότητα! Η κοινωνία μας περνάει μια κενή ειρήνη! Το μίσος είναι κανονικό, η κακοποίηση είναι συμπεριφορά, ο φθόνος είναι θέση, κανείς δεν μάχεται το κακό γιατί το κακό είναι νόρμα.

 

Η Ειρήνη είναι ένα ιδανικό το οποίο συνεπάγεται την απουσία βιαιοπραγιών; Τι σημαίνει πραγματικά Ειρήνη ;
Ειρήνη είναι να ησυχάσεις μέσα σου, να ξεπλύνεις το κτήνος, να κοιτάζεις τον καθρέφτη και να μη ντρέπεσαι… βία είναι και ένα βλέμμα μια αποστροφή που σιγά σιγά σε αφήνει να πιάσεις το λεπίδι την πέτρα το σκοινί.

 

Το φονικό όπλο σε ένα φόνο τι σημαίνει ;
Το αντικείμενο πριν το χρησιμοποιήσεις είναι λόγια είναι προτροπή, είναι τα λόγια του πολιτικού, τα λόγια του παπά, τα λόγια του δασκάλου, τα λόγια του γείτονα, τα λόγια της μάνας…

 

Η κοινωνία μας πως αντιδρά σε τέτοιους φόνους; Αντιδρά η παραμένει σιωπηρή;
Και η σιωπή αντίδραση είναι και μάλιστα βροντερή! η κοινωνία μας ανά τακτά διαστήματα χρειάζεται να διαπράξει ένα φόνο για να εξαγνίσει τους φόβους της να καθαρίσει από τους περιορισμούς της, να ξυπνήσει από τον εφιάλτη, είναι θέμα τύχης να βρεθείς στο λάθος σημείο τη σωστή στιγμή…

 

Τι επιδιώκει ο δολοφόνος με τη διάπραξη των συγκεκριμένων φόνων; Περνάει κάποιο μήνυμα;
Φαντάζομαι ότι ο δολοφόνος έχει ένα διαστρεβλωμένο αίσθημα δικαίου, διαπράττει μια ανάγκη του συνόλου που δεν τολμούν άλλοι, έχει το θείο άγγιγμα πράττει ένα θεϊκό πρόσταγμα, ένα έγκλημα δικαιολογημένο.

 

Έχουν τιμωρητικό/ εκδικητικό / παραδειγματικό χαρακτήρα οι φόνοι ;
Όλα τα παραπάνω αλλά σε αντίθεση με την τραγωδία που αν δεν αποκαλύψει την τραγική ειρωνεία στον ήρωα, τότε αυτός είναι ανολοκλήρωτος, αποσπασματικός, αυτό που είμαστε όλοι, χωρίς χρονική συνέχεια, διορθώνεις την κακοφωνία ουρλιάζοντας! Αυτός είναι ο σύγχρονος άνθρωπος ένας πίθηκος με smart phone.

Urban Life

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found