to top

Μαρία Ανεστοπούλου – Ο «από μηχανής Θεός» του Φεστιβάλ είναι οι άνθρωποι του

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων  γίνεται 9 χρονών και κάνει απόβαση στη Σύρο! Στις 21-25 Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων της χώρας και ένα από τα 20 μεγαλύτερα διεθνώς, έρχεται να μας δείξει ότι η τέχνη της εμψύχωσης είναι ένα μοναδικό πολιτιστικό προϊόν & παράλληλα να αναδείξει τις αξιόλογες δουλείες ελλήνων & ξένων δημιουργών. Λίγο πριν τη Σύρο, συναντήσαμε τη Μαρία Ανεστοπούλου – Διευθύντρια του Animasyros η οποια μας μίλησε για σχέδια, συνεργασίες και προοπτικές.

 

Λίγο πριν τη πρώτη δεκαετία ζωής του Φεστιβάλ, μπορείς να σκεφτείς τι εύχεσαι για την αμέσως επόμενη;
Όλα έγιναν τόσο γρήγορα αυτά τα 9 χρόνια. Ήταν πραγματικά συναρπαστικά. Στην αρχή όλα έμοιαζαν δύσκολα. Υπήρχαν στιγμές που τα εμπόδια ορθώνονταν το ένα μετά το άλλο. Τελικά είναι όλα θέμα συντονισμού και συνεργασίας. Δε θέλω να κάνω προβλέψεις. Εκτιμώ ότι το Animasyros μεγεθύνεται και βελτιώνεται από μόνο του. Νομοτελειακά

Τι εννοείς; Υπάρχουν πλέον οι κατάλληλοι μηχανισμοί που κινούν το Φεστιβάλ στις σωστές ράγες; Σαν κάτι «από μηχανής Θεός» δηλαδή;
Ο «από μηχανής Θεός» του Φεστιβάλ είναι οι άνθρωποι του. Είναι όλοι εκείνοι που βρίσκονται πάντα δίπλα στο Animasyros, κάθε φορά που εκείνο θα χρειαστεί τη συνδρομή τους. Είναι η Ομάδα Παραγωγής του Φεστιβάλ, είναι οι εθελοντές του και φυσικά ο κόσμος. Η φιλοσοφία του Animasyros στηρίζεται σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια,  στην εθελοντική συμμετοχή και στη μεγάλη εξωστρέφεια. Σκεφτείτε ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, αφιερώματα, προβολές και εργαστήρια του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.

 

 

Ποια είναι η μεθοδολογία που έχει κάνει το Animasyros ένα από τα 20 μεγαλύτερα Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στο κόσμο;
Όντας ένα Φεστιβάλ θεματικού περιεχομένου και μάλιστα σε μια χώρα με οικονομικές δυσκολίες, το Animasyros προσπαθεί αδιάκοπα να συγκεντρώσει όποια καλή πρακτική μπορεί να προωθήσει τις εργασίες του, να αξιοποιήσει της νέες τεχνολογίες διεύρυνσης κοινού και πληροφόρησης μέσω των Social Media και να προσεγγίσει όλους εκείνους τους κατάλληλους ανθρώπους με όραμα και ανοιχτό μυαλό που θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στη τέχνη της εμψύχωσης και στους ανθρώπους της.

Η καινοτομία και οι συνεχώς διευρυνόμενες συνεργασίες του Φεστιβάλ όντως εντυπωσιάζουν. Ο εντυπωσιασμός αρκεί για τη δόμηση σταθερού κοινού;
Δεν είναι θέμα εντυπωσιασμού. Οι συνεργασίες του Animasyros είναι πλέον διαχρονικές. Το Φεστιβάλ συνεργάζεται, σταθερά, με μορφωτικά τμήματα πρεσβειών, με θεσμικούς φορείς του Πολιτισμού, με μεγάλα ιδρύματα και καταξιωμένους δημιουργούς. Το στοίχημα δεν είναι να εντυπωσιάσουμε με το κάτι καινούργιο κάθε χρονιά, αλλά να κάνουμε τη τέχνη των κινουμένων σχεδίων ένα ισότιμο καλλιτεχνικό προϊόν δείχνοντας ότι η ελληνική σκέψη και ιδιοσυγκρασία μπορούν να παράξουν, μέσω και του πολιτισμού, βιώσιμη ανάπτυξη. Η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ευρώπη.

 

 

Η Σύρος είναι έτοιμη για την απόβαση των κινουμένων σχεδίων;
To νησί είναι κάθε χρόνο και πιο έτοιμο για να καλωσορίσει το Animasyros. Φέτος, για πρώτη φορά, θα υπάρχουν εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και εκτός Ερμούπολης, ενώ θα έχουμε και φέτος μεγάλες συνεργασίες και αφιερώματα, πέραν του διαγωνιστικού κομματιού. Ενδεικτικά αναφέρω τη συμμετοχή δημιουργών από 34 χώρες, τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Φεστιβάλ στο ανέβασμα της animated εκδοχής του «Το παιδί και τα μάγια» του Μωρίς Ραβέλ και τα αφιερώματα στις τιμώμενες χώρες, Τουρκία & Αυστραλία. 21-25 Σεπτεμβρίου θα είμαστε Σύρο. Λίγο πριν όμως, στις 19 Σεπτεμβρίου στις 20.00, ο Προγραμματικός Υποστηρικτής του Φεστιβάλ, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας φιλοξενεί σε ένα προ-φεστιβαλικό event, όπου θα παρουσιάσουμε τις φετινές μας δράσεις στο αθηναϊκό κοινό.

 

Το Animasyros διαθέτει ισχυρή παρουσία στα Social Media, μέσω των οποίων παρέχεται σε πραγματικό χρόνο η είδηση στους ηλεκτρονικούς φίλους. Το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 19/09, όπου θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό τις φετινές του δράσεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επιλεγμένες δράσεις του Animasyros 9.0, θα υπάρχουν και σε live streaming από το Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης.

Φώτης Μαραγκός

Εργάζομαι στη πόλη, παρατηρώ τη πόλη. Μ' αρέσει η Αθήνα. Μπορεί να μη θεωρείται όμορφη με τη συμβατική έννοια του όρου, είναι όμως συγκλονιστική. Ως οικονομολόγος εκτιμώ ότι χρειάζεται περισσότερος ορθολογισμός. Ως λάτρης της πόλης πιστεύω απαιτείται περισσότερο σεβασμός στους γύρω μας και στο δημόσιο χώρο. Όπως και να χει, η αισθητική και η κοινή λογική ωριμάζουν μαζί μας. Και συνήθως γινόμαστε καλύτεροι. #μπορούμε

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found