to top

@kostasboukou | Ένας λογαριασμός στο instagram, γεμάτος Ελλάδα

@kostasboukou

Πριν λίγες μέρες, σε ένα τυχαίο ψάξιμο στο instagram, βρεθήκαμε μπροστά στο λογαριασμό @kostasboukou. Ένας λογαριασμός με φωτογραφίες –  κυρίως από τα ελληνικά νησιά, γεμάτες φως, καλοκαίρι, χρώμα και θάλασσα.. 

Αν δεν καταφέρατε να πάτε κάπου φέτος, μέσα από αυτές τις φωτογραφίες, ένα μικρό ταξίδι θα το κάνετε. Εμείς θελήσαμε να γνωρίσουμε το πρόσωπο πίσω από το @kostasboukou και κάτι καταφέραμε..

 

Δώσε μας σε μια παράγραφο, τι χρειάζεται να ξέρει κανείς για εσένα!
Γέννημα θρέμμα Αθηναίος. Μαθηματικός – Στατιστικός αναλυτής. Λάτρης των ταξιδιών και των ελληνικών νησιών. Αγαπημένα φωτογραφικά μου θέματα: πλακόστρωτα κυκλαδίτικα σοκάκια, ασβεστωμένοι και χρωματισμένοι τοίχοι, ανθισμένα μπαλκόνια και αυλές, βουκαμβίλιες, ταβερνάκια με μεζεδάκια και ούζο, ψαρόβαρκες και καΐκια, τα κάστρα, οι πύργοι και οι ανεμόμυλοι, ελληνικά εκκλησάκια, τα αρχαία μας μάρμαρα, ηλιοβασιλέματα και παραλίες των νησιών μας, το «ελληνικό μπλε» χρώμα της θάλασσας και του ουρανού.

 

Πότε θυμάσαι να ξεκινάει το πάθος της φωτογραφίας;
Το πάθος μου με τη φωτογραφία ξεκινάει από μικρή ηλικία. Θυμάμαι τον εαυτό μου σε καλοκαιρινές διακοπές με τη γιαγιά και τον παππού να έχω στην τσέπη μου, πάντα μια φωτογραφική μηχανή με το κλασικό φιλμ. Ήθελα να απαθανατίζω τα τοπία και τις στιγμές που μου έδιναν χαρά στο παιδικό μου μυαλό.

 

 

Nikon ή Canon;
Από τη Nikon πέρασα στη Sony. Αν και πιστεύω ότι ο εξοπλισμός δεν αποτελεί πάντα τον πρωτεύοντα ρόλο στην φωτογραφία. Για παράδειγμα με την εξέλιξη των smartphones μπορεί κάποιος να παρουσιάσει ένα άρτιο αποτέλεσμα συνδυάζοντας γνώση και μεράκι.

 

Είναι η φωτογραφία ένα ακριβό χόμπι;
Εξαρτάται τόσο από τον εξοπλισμό που επιθυμεί να διαθέτει στην κατοχή του ο κάθε ερασιτέχνης φωτογράφος, όσο και από τους προορισμούς (ταξίδια) που επιλέγει να επισκεφθεί και να φωτογραφήσει. Γενικά εξαρτάται από το είδος φωτογραφίας που αρέσει στον καθένα.

 

Θα μπορούσε κάποιος να ζει μέσα από τη φωτογραφία στην Ελλάδα, χωρίς να κάνει γάμους και βαφτίσεις;
Ως ερασιτέχνης φωτογράφος δεν μπορώ να γνωρίζω τις οικονομικές απολαβές του επαγγέλματος. Παρόλα αυτά, στην εποχή της εικόνας και των βίντεο, στην οποία ζούμε, ανοίγονται διαρκώς νέα παράθυρα ευκαιριών, με τα οποία οι επαγγελματίες του είδους οφείλουν να εκσυγχρονίζονται και να μαθαίνουν διαρκώς (lifelong learning) τις νέες τάσεις και ανάγκες της αγοράς.

 

 

Δυστυχώς στην Ελλάδα, η φωτογραφία δεν αντιμετωπίζεται σαν τέχνη. 
Δεν συμφωνώ με την παραπάνω τοποθέτηση, καθώς πιστεύω ότι ανάλογα με το είδος που υπηρετεί ο καθένας αντιμετωπίζεται αντίστοιχα, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο της διεθνοποίησης έχουν διευρυνθεί οι ορίζοντες και δεν περιορίζονται στα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Με την οπτική του ερασιτέχνη φωτογράφου έχω παρατηρήσει ότι πολλοί Έλληνες, ταλαντούχοι φωτογράφοι, επαγγελματίες και μη, διακρίνονται στο εξωτερικό, τόσο σε διαγωνισμούς, όσο και σε μεμονωμένα projects.

 

Ποιο είναι το κριτήριο σου, για κάθε concept;
Από τον λογαριασμό μου στο Instagram είναι εμφανές ότι η αγάπη μου για τα ελληνικά νησιά αποτελεί από μόνη της μια θεματική κατηγορία.

 

Έχεις μια αισθητική με έντονα χρώματα και φως, στις φωτογραφίες σου. Μίλησε μας για αυτή την άποψη σου…
Τα έντονα χρώματα και το ελληνικό φως μου προσδίδουν αισιοδοξία και με ταξιδεύουν νοητά στα κυκλαδίτικα ασβεστωμένα σοκάκια, στις πολύχρωμες βουκαμβίλιες , στις καταγάλανες ελληνικές αμμουδιές, στους αγνούς και παραδοσιακούς ντόπιους κατοίκους των νησιών μας, συνθέτοντας ένα πολύχρωμο ελληνικό σκηνικό που παντρεύουν τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου.

 

Σκέφτεσαι να ασχοληθείς και με άλλο είδος φωτογραφίας, εκτός τοπίου;
Δεν αποκλείω τίποτα. Για την ώρα θα συνεχίσω να φωτογραφίζω αγαπημένα τοπία, θέλοντας να εξαντλήσω την γνώση μου και τις ικανότητές μου πάνω σε αυτό το είδος.

 

Αγαπημένη εποχή για φωτογραφίες;
Τα όμορφα ελληνικά νησιά δεν έχουν εποχές. Κρύβουν πάντα μικρούς θησαυρούς που σε καλούν να τους ανακαλύψεις.

 

 

Αγαπημένο νησί; Τόπος;
Δεν έχω ένα αγαπημένο νησί, αλλά πολλές τοποθεσίες σε διάφορα νησιά, όπως ο Πρόδρομος της Πάρου, ο Αρτεμώνας της Σίφνου, το Χαλκί της Νάξου, ο Πύργος της Τήνου και πολλά άλλα. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι μου έχει κλέψει λίγο παραπάνω την καρδιά η μαγική Σύμη μας.

 

Τι όνειρα κάνεις για την τέχνη που υπηρετείς;
Μου αρκεί ότι μέσα από τον φωτογραφικό μου φακό μπορώ και μοιράζομαι με όλον τον κόσμο σε όλα τα πλάτη της γης τις ομορφιές της χώρας μας.

 

Που θα σε βρει το καλοκαίρι;
Λόγω της δύσκολης κατάστασης με την πανδημία του Covid-19, οι φετινές αποδράσεις στα ελληνικά νησιά μπορούν να περιμένουν.

 

Μια ευχή για το τέλος..
Να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα που απασχολεί όλη την ανθρωπότητα, έτσι ώστε να μπορούμε και πάλι να ανταμώσουμε σε κάποιο «ελληνικό ταβερνάκι», ξέγνοιαστοι απολαμβάνοντας και εκτιμώντας αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα στο παρελθόν.

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following