to top

Κωνσταντίνος Θεοφανίδης – Το “bespoke”..είναι αντρική υπόθεση

Μεγαλωμένος μέσα σε παπούτσια & συνηθισμένος στη μυρωδιά της κόλλας, ο Κωνσταντίνος το 2009, αποφασίζει να ασχοληθεί με το αυτό που ήθελε περισσότερο – το χειροποίητο παπούτσι! Αρκετές δυσκολίες στην αρχή αλλά το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Από τότε, το πελατολόγιο του μεγαλώνει, το κάθε σχέδιο είναι ιδιαίτερο, το κάθε παπούτσι μοναδικό! Αν του μιλήσεις θα σου εξηγήσει τι το bespoke & ότι κάθε παπούτσι, έχει την φιλοσοφία του.

 

Από την οικογενειακή βιοτεχνία της μαζικής παραγωγής, στο χειροποίητο παπούτσι για έναν πελάτη, αποκλειστικά! Πόσο εύκολη απόφαση ήταν αυτό;
Το να αφήσεις την ασφάλεια της οικογενειακής επιχείρησης για να κάνεις κάτι δικό σου δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά όταν έχεις ένα στόχο,μία ιδέα που θέλεις να πραγματοποιήσεις πρέπει να πάρεις τα ρίσκα σου.Για μένα θα ήταν πιο δύσκολο αν δεν το έκανα,θα με έτρωγε…

Γιατί κάποιος να αγοράσει ένα χειροποίητο παπούτσι;
Τα χειροποίητα επι παραγγελία υποδήματα είναι κατασκευασμένα από άριστης ποιότητας υλικά και με τρόπο που τα κάνει να αντέχουν στο χρόνο,επίσης μετά από μία φυσιολογική φθορά που θα υποστεί ένα παπούτσι υπάρχει η δυνατότητα να επισκευαστεί. Ακόμη είναι φτιαγμένα με βάση το μέγεθος του ποδιού(πέλματος) του κάθε πελάτη πράγμα που τα κάνει πιο άνετα. Γενικά το επι παραγγελία χειροποίητο προϊόν έχει τη δική του φιλοσοφία,έχει να κάνει με τις διαχρονικές αξίες,τη σχέση πελάτη-κατασκευαστή(δημιουργού) ,την πραγματική αξία του προιόντος και εκτιμάται από ανθρώπους που δεν εντυπωσιάζονται από τη μόδα τα “brands” και ότι φανταχτερό.

Ένα χειροποίητο παπούτσι – έχει να κάνει με «καλό» ντύσιμο ή και για πιο καθημερινό;
Όταν μιλάμε για χειροποίητα επι παραγγελία υποδήματα εννοούμε  συνήθως τα “dress shoes”, oxford, derby, wholecut..κ.α. Αυτά τα σχέδια τα οποία πέρα από διαχρονικά είναι και πολύ επίκαιρα, μπορούν να συνδυαστούν εκτός από κάποιο κλασσικό κοστούμι ακόμα και με ένα τζην και κάποιο πουκάμισο από πάνω. Πέρα όμως αυτών των σχεδίων κατασκευάζω και αρκετά πιο “casual” σχέδια για πιο καθημερινά στυλ και για να βάλω πιο νέους ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι στα κλασσικά σχέδια στη φιλοσοφία του χειροποίητου.

 

b (2)

 

Ποια είναι η διαδικασία κατασκευής ενός παπουτσιού;
Η κατασκευή ενός χειροποίητου ζευγαριού έχει πολλά στάδια,για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα,το κάθε στάδιο απαιτεί μεράκι και προσεκτική δουλειά ,αν θέλουμε να αναφέρουμε μερικά..κόψιμο δέρματος,ράψιμο(γάζωμα), μοντάρισμα στο καλαπόδι,ράψιμο σόλας..κ.α.

Ποια είναι τα υλικά που σου αρέσει να χρησιμοποιείς; 
Το κύριο υλικό κατασκευής είναι το δέρμα..διάφοροι τύποι δέρματος κυρίως από μοσχάρι,διαφορετικό για τη φόδρα,για το επανώδερμα,για τη σόλα..

Εκτός από το ηλεκτρονικό κατάστημα που αλλού μπορεί να βρει κανείς τα σχέδια σου;
Εκτός του διαδικτύου – www.kwnstantinoshoes.gr , facebook), το στούντιο μου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, Προξένου Κορομηλά 15, τηλ. για ραντεβού 2314-016-423.

Πως είναι τα πράγματα στο εξωτερικό για το ελληνικό χειροποίητο παπούτσι;
Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που έχει παράδοση σε αυτό το είδος,όταν το ανακαλύπτουν από το εξωτερικό τους ξαφνιάζει ευχάριστα,οι τιμές είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τους αντίστοιχους ξένους υποδηματοποιούς οπότε αν κρατάς την ποιότητά σου σε υψηλά επίπεδα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

 

IMG_3009

 

Σαν ένας νέος επιχειρηματίας, πόσο σε τρομάζει η σημερινή κατάσταση;
Ξεκίνησα το 2011,μέσα στην οικονομική κρίση ,δεν μ αρέσει να χρησιμοποιώ την κρίση σαν δικαιολογία, αν κοιτάξουμε στο παρελθόν θα δούμε επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν το 1950-1960 μετά από πολέμους ,σε πιο δύσκολες καταστάσεις,οπότε το βλέπω πιο πολύ σαν πρόκληση παρά με τρόμο. Από την άλλη βέβαια η Ελλάδα είναι μία πολύ κακή χώρα για το υγειές επιχειρήν. Είμαστε ήρωες όσοι προσπαθούμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα ξεκινώντας μία μικρή επιχείρηση σε αυτή τη χώρα,βλέποντας όλη αυτή τη μετριότητα παντού γύρω σου που πολεμάει την αξιοκρατία και τον υγιή ανταγωνισμό πολλές φορές σου χαλάει τη διάθεση για δημιουργία…

Έχεις σκεφτεί να κατέβεις στην Αθήνα;
Είναι μία σκέψη γιατί έχω δεχτεί πολλά μηνύματα από κατοίκους των Αθηνών για να κάνω κάποιο χώρο στην πρωτεύουσα,προς το παρόν έχω αρκετούς πελάτες οι οποιοι είτε έρχονται στη Θεσσαλονίκη είτε τους εξυπηρετώ μέσω ίντερνετ.

 

IMG_3120

 

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
Να προσφέρω όλα και καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες ,αυτή είναι η μόνη μου σκέψη για το μέλλον.

Από πού εμπνέεσαι για τα σχέδιά σου;
Τα σχέδια είναι κυρίως κλασσικά,αλλά πάντα υπάρχουν και προσωπικές πινελιές, έμπνευση μου δίνουν καλλιτέχνες ( ζωγράφοι,γλύπτες κ.α) και ο πελάτης για τον οποίο κατασκευάζω τα υποδήματα.

Δώσε μας ένα tip που μπορεί να μην γνωρίζουμε για τα παπούτσια.
Υπάρχει μία φράση που λέει…θα σας εξέπληττε αν γνωρίζατε πόσοι άνθρωποι σας κρίνουν από τα παπούτσια σας..

Γιατί μόνο αντρικό;
Το “bespoke”..είναι κυρίως αντρική υπόθεση… Γιατί έχει να κάνει πιο πολύ με την ποιότητα κατασκευής με το γούστο του κάθε πελάτη ,με τη σχέση με τον κατασκευαστή-δημιουργό και με κλασικά κυρίως σχέδια. γυναίκα ψωνίζει με άλλα κριτήρια..κυρίως τη μόδα..

Σε ποιον επώνυμο θα ήθελες να δεις παπούτσι σου;
Άνθρωποι με όραμα ,με πάθος για ότι κάνουν,με προσωπικό στυλ,με επιμονή παρ όλες όποιες δυσκολίες,και με λίγη ή πολύ τρέλα μερικές φορές είναι άνθρωποι που θέλω να φοράνε τα παπούτσια που φτιάχνω.

Που θα βρεθείς φέτος το καλοκαίρι;
Τον Αύγουστο θα βρεθώ στην Κρήτη ,να δω συγγενείς και φίλους,είναι ένα μέρος που το επισκέπτομαι με κάθε ευκαιρία.

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found