to top

Γιώργος Παπαδημητρίου – Νύμφες του χθες και του σήμερα

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση  Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα και παράλληλα μουσική (jazz πιάνο και μπάσο) στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε να εκφράζεται δημιουργικά μέσω της ζωγραφικής και τα τελευταία χρόνια μαθητεύει δίπλα στους ζωγράφους Βαγγέλη Παππά και Ελένη Καμπουράκη.

Έχει λάβει μέρος σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις. To 2010 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική, ενώ το 2013 παρουσίασε τη δεύτερη, σε Αθήνα και Σύρο. Τον Μάρτιο του 2015 ακολούθησε η σειρά έργων ‘Insanity’ που προβλήθηκε στη γκαλερί ‘ArtZone42’. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ‘Ιδιόλεκτος21’. Επίσης είναι μέλος της ομάδας παραγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation ‘AnimaSyros’ που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη στη Σύρο. Στη γκαλερί ‘Black Duck’ παρουσιάζει την 7η προσωπική του έκθεση.

 

Λίγα λόγια για τη σειρά έργων που θα παρουσιάσω στην γκαλερί Black Duck:
Καταρχάς, ο τίτλος της έκθεσης δανείζεται μια στροφή από τον ‘Ορφικό Ύμνο στην Αφροδίτη’ όπου η θεά -συνδαιτημόνας των θεών στα φαγοπότια τους- ερμηνεύεται στα μάτια μου ως προστάτιδα των Νυμφών του τότε και του σήμερα. Φαντάστηκα λοιπόν τις Νύμφες της μυθολογίας με την ξεγνοιασιά, την αθωότητα και τον διάχυτο ερωτισμό τους, να μεταμορφώνονται σε κορίτσια της σύγχρονης εποχής, μελαγχολικά και ράθυμα. Στο μυαλό μου δημιουργήθηκαν εικόνες όπου ο χρόνος έχει παγώσει, μα εκείνα αναμένουν στωικά την προδιαγεγραμμένη Μοίρα τους, πάντα υπό την προστασία των θεών της Ομορφιάς και της Γονιμότητας.

 

Πως προέκυψε η έμπνευση για τα συγκεκριμένα έργα:
Η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της σειράς, προέκυψε όταν ολοκλήρωσα το πρώτο έργο ‘Πάνας και Νύμφη’, το οποίο ουσιαστικά ήταν ένα απόσταγμα των σπουδών που έκανα τότε σε επιτύμβιες στήλες που υπάρχουν στον Αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμικού αλλά και των συνθέσεων του Γιάννη Μόραλη πάνω στο ίδιο θέμα, για τον οποίο ένοιωθα ανέκαθεν δέος. Προσπάθησα λοιπόν να συνδυάσω όλα τα στοιχεία που μου άρεσαν: τις μορφές, τα γεωμετρικά σχήματα, την έλλειψη προοπτικής, θεματολογία από την μυθολογία μας και συγκεκριμένη χρωματική παλέτα. Εμφανής επίσης, τόσο θεματολογικά όσο και χρωματικά, είναι η επιρροή που έχει ασκήσει πάνω μου ο Μπαλτύς, ο οποίος είναι ένας από τους αγαπημένους μου ζωγράφους όλων των εποχών.

 

Σχετικά με τα εκφραστικά μέσα και την τεχνική που χρησιμοποιώ στη συγκεκριμένη σειρά:
Τα έργα είναι όλα ελαιογραφίες σε καμβά. Η τελική τους μορφή, έτσι όπως θα τα δει ο θεατής, εξελίχθηκε μετά από αρκετά προσχέδια με μολύβι, τα οποία βοήθησαν σημαντικά στο θέμα της σύνθεσης, δηλαδή στο πώς θα τοποθετηθούν οι μορφές μέσα στο χώρο ή τα γεωμετρικά σχήματα και οι καμπύλες που χρειάζονται για να «ισορροπήσει» το έργο. Στη συνέχεια τα προσχέδια μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερη κλίμακα πάνω στον καμβά, για να ξεκινήσει πλέον ο χρωματικός πειραματισμός. Ορισμένες μορφές παρουσιάζονται επιτηδευμένα χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου, επειδή θα ήθελα ο θεατής να φανταστεί το ύφος της κάθε μορφής έτσι όπως θέλει εκείνος. Προσπάθησα ακόμη να αποτυπώσω με το δικό μου ύφος όσα αποκόμισα από τη σπουδή μου πάνω στους -κλασικούς μας πλέον- ζωγράφους της Γενιάς του ’30, δημιουργώντας έργα τόσο προσωπικά όσο και σύγχρονα.

 

 

received_10209864460904426

Το προσωπικό μου στοίχημα ήταν να αποτυπώσω με όσο πιο λιτές γραμμές τις μορφές και τον χώρο, να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν πιο ήπια χρώματα και το έργο να αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας, ίσως και αισθησιασμού.

 

 

Η συμμετοχή μου στο Διεθνές Φεστιβάλ animationAnimasyros’ και τη Σύρο ως πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη:
Ο έρωτας με το πανέμορφο νησί της Σύρου ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που το επισκέφτηκα πριν αρκετά χρόνια. Το 2013 παρουσίασα σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμούπολης-Σύρου, την τότε προσωπική μου δουλειά και οι εντυπώσεις μου από τη φιλοξενία και την ανταπόκριση του κοινού ήταν οι καλύτερες. Φέτος, ως επιμελητής του αφιερώματος στη σκηνή animation της Αυστραλίας, είχα την ευκαιρία να ξαναζήσω όμορφες δημιουργικές στιγμές και να γνωρίσω πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Αρκετές από τις ταινίες που παρακολούθησα, μου έδωσαν ιδέες για μελλοντικά έργα.

 

O εαυτός μου και το έργο μου με μια φράση:
Ανακαλύπτοντας καθημερινά ένα καινούργιο μονοπάτι στο θαυμαστό λαβύρινθο που ονομάζεται Τέχνη, ζωγραφίζω με πάθος, εξωτερικεύοντας τις συναισθηματικές μου αγωνίες, τους φόβους και τις εμμονές, με τον τρόπο που δίδαξαν οι μεγάλοι δάσκαλοι που θαυμάζω, με απώτερο σκοπό να αναγνωρίσω τον εαυτό μου μέσα από το έργο μου.

 

  

received_10209864461184433

Η Σύρος αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης και η καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι ότι τα πρώτα σχέδια με τον Πάνα και τις Νύμφες, έγιναν κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί το περσινό καλοκαίρι.

 

 

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, ώρα 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 13 – 29 Οκτωβρίου 2016
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00
Κυριακή: 19.00 – 22.00
Πληροφορίες: http://george-papadimitriou-artwork.webnode.gr

 

‘Black Duck’  
Χρήστου Λαδά, 9α, 10561, Αθήνα 
tel: 2103234760,
[email protected]

 

 

 

 

 

 

Φώτης Μαραγκός

Εργάζομαι στη πόλη, παρατηρώ τη πόλη. Μ' αρέσει η Αθήνα. Μπορεί να μη θεωρείται όμορφη με τη συμβατική έννοια του όρου, είναι όμως συγκλονιστική. Ως οικονομολόγος εκτιμώ ότι χρειάζεται περισσότερος ορθολογισμός. Ως λάτρης της πόλης πιστεύω απαιτείται περισσότερο σεβασμός στους γύρω μας και στο δημόσιο χώρο. Όπως και να χει, η αισθητική και η κοινή λογική ωριμάζουν μαζί μας. Και συνήθως γινόμαστε καλύτεροι. #μπορούμε

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found