to top

Μιχάλης Παπαζήσης – Αν είσαι καλός φαίνεται. Αν οχι, όσο έξυπνα και να έχεις προωθήσει τον εαυτό σου, η άσχημη εικόνα κυριαρχεί.

Το 2008 στο Athens Flair Open είδε τους καλύτερους flair-bartenders και στο Λονδίνο τον τότε master Tony Adams και είπε «θέλω να γίνω σαν και αυτούς». Το 2010 κέρδισε στον διαγωνισμό των Fridays.

Πέντε χρόνια μετά ανακηρύχθηκε ο Flair bartender της Χρονιάς στην Ho.Re.Ca. Ο Μιχάλης Παπαζήσης ξέρει από στόχους και τους υλοποιεί. Όλους. Κοιτάζοντας τον  9 χρόνια μετά (τον γνώρισα όταν ήταν μωρό!) είδα ένα σπουδαίο κράμα αισιοδοξίας, αυθεντικότητας, τρέλας και έπαρσης από αυτή που σε κάνει να νιώσεις στο πετσί σου πως το παιδί αυτό έχει μπροστά του πολλά όμορφα πράγματα να τον περιμένουν. Τρανό παράδειγμα του όταν θέλεις κάτι πραγματικά θα βρεις τον τρόπο.

 

Μίλησέ μου για την πορεία σου στον χώρο της εστίασης.
Το καλοκαίρι του 2007, ξεκίνησα σαν σερβιτόρος στην Αμερικάνικη αλυσίδα T.G.i. Friday’s, οπού εκεί ήρθε η πρώτη μου και ευτυχώς σοβαρή επαφή με τον χώρο της εστίασης (όπως το απέδειξε η ιστορία). Μετά από ενάμιση χρόνο κατάφερα να πείσω τους ανωτέρους μου να μπω στο μπαρ. Αν και πολύ μικρός σε ηλικία τότε, έχοντας αρκετούς να πιστεύουν στον ενθουσιασμό μου και ακόμα περισσότερους να μην, έχω την πρώτη μου εμπειρία στην παρασκευή ποτών, το σωστό σερβίρισμα και να μαθαίνω άπειρες συνταγές.

Στην πορεία ήρθε ένας διαγωνισμός ενδοεταιρικός, με πολύ βαριά παράδοση στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Αν και πολύ αρχάριος τότε το 2010, έχοντας κάνει πολύ σωστή προετοιμασία και παρουσιάζοντας ένα, επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό “χαζοαμερικάνικο” σόου χιλιοδοκιμασμένο στις προπονήσεις μου, κατάφερα να κερδίσω τον τίτλο του T.G.i. Fridays Βartender Champion.

 

«To Bartender Championship των Fridays ήταν σίγουρα μια στιγμή σταθμός, διότι τότε συνειδητοποίησα ότι όταν προσπαθείς για κάτι σωστά, υπάνο.ρχει ανταμοιβή. Αλλά επίσης μου πέρασε και το μικρόβιο ότι πρέπει πλέον να στοχεύω από την “πρώτη θέση και πάνω”».

 

Ερχεται το 2015 και ένιωθα πλέον ότι είναι η χρονιά μου. Μετά από χρόνια δουλειάς και προπόνησης κατακτώ τον τίτλο που τόσο ήθελα. Ένας τίτλος που δεν ήρθε τυχαία, διότι είχα τρομερή υποστήριξη και από την οικογένεια του μαγαζιού όπου εργαζόμουν, το Rock & Balls αλλά και το άθλημά μου είχε βρει στέγη πλέον επίσημα στην Bar Academy. Οπότε τα είχαμε όλα τα θέματα λυμένα και ήρθε  ο τίτλος του Flair bartender της Χρονιάς στην Ho.Re.Ca κερδίζοντας τον πανελλήνιο Διαγωνισμό της ένωσης Μπάρμαν Ελλάδος.

 

«Dream Destination” για εμένα, είναι ένα όμορφο μέλλον και σε αυτό ελπίζω.»

 

Τι είναι το flair;
Flair-bartending είναι εξ’ ορισμού κάθε κόλπο που εκτελείται από έναν bartender με σκοπό την ψυχαγωγία των ανθρώπων που εξυπηρετεί. Αρκετοί μπορεί να έχετε στο μυαλό σας τον Tom Cruize στην ταινία του 1987 “Cocktail”. Πλέον 30 χρόνια σχεδόν αργότερα, η τεχνική και η δυσκολία στα “κόλπα” ή “ζογκλερικά” (πείτε τα όπως θέλετε), έχει φτάσει σε επίπεδο όπου ο Τοm φαίνεται σε νηπιακό επίπεδο.  Είμαι λάτρης της πραγματικότητας. Αυτό ακριβώς είναι το flair-bartending, μια πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Δεν μπορεί να κοροιδέψει. Αυτό με κράτησε στο flair-bartending, ότι κανείς δεν μπορεί να σε κοροϊδέψει ούτε εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου. Αυτό λέω και στα παιδιά στα σεμινάρια.

12888664_10153966388672357_7290283870904459022_o


Bar Academy. Μίλησέ μου για αυτήν την συνεργασία.
Είναι υπέροχο να βρίσκεις ομάδες ανθρώπων και να λες εκεί ανήκω. Να στεγάζουν τα όνειρά σου και να σε πληρώνουν από πάνω. Καλό ε; Ευτυχώς υπήρχε εκτίμηση και από τις δύο πλευρές χρόνια. Η σχολή ήθελε να στεγάσει το flair στο κομμάτι της, οπότε μου έδωσε χώρο να κάνουμε σεμινάρια και να προπονούμαι. Στην πορεία συνεργαστήκαμε και πάνω στα σεμινάρια Bartending με σημαντικότερο αποτέλεσμα να δουλεύουμε πολλά project παράλληλα που εξελίσσουν την δουλειά μας. Το πιο σημαντικό μέσα σε όλα είναι ότι διοργανώνουμε για 7η χρονιά φέτος το Athens Bar Show, μία ιδέα που δημιούργησε ο Καϊδαλίδης Μπάμπης απο το μηδέν το 2010 και τώρα είναι το μεγαλύτερο event της εγχώριας bar σκηνής.

 

«Επαγγελματίας μπορείς να είσαι σε οτιδήποτε κάνεις επαγγελματικά. Δείχνει τον χαρακτήρα, την παιδεία και τις αξίες σου. Αυτά δεν τα αποκτάς ξαφνικά, αλλά τα χτίζεις από το σπίτι σου. Η δυσκολία είναι ο ίδιος ο κλάδος για τον επαγγελματία. Ειδικά αν έχεις μπλέξει με κλασσικούς Έλληνες επιχειρηματίες, που δυστυχώς δεν σε σέβονται. Γι αυτό όπως λέω πάντα να εκτιματε τους “καλούς εργοδότες” και να ζυγίζετε καταστάσεις.»

 

Θεωρείς πως είναι μια μόδα που θα “περάσει” αυτή η δίψα των τελευταίων ετών που έχει προκύψει  στον τομέα του μπαρ;
Δημιουργούνται πολλές τάσεις καθημερινά, παντού. Εδώ οι μεγαλύτερες εταιρίες δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια και πόσο θα κρατήσει κάτι..

 

Βar Αcademy Νews.
Πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα και τι έχουμε να περιμένουμε με την νέα σεζόν;
Μου αρέσει πάντα η φιλοσοφία του “Make it Simple”. Κάποια πράγματα που τα θεωρείς δεδομένα για το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου δεν είναι. Πάνω σε αυτό πάτησε και η ιδέα. Λόγο εταιρίας ενημερωνόμαστε πρώτοι για τα πάντα. Με τα Bar Academy News θέλουμε να ενημερώνουμε το κοινό, με τα πιο σημαντικά νέα, όμορφα και απλά. Δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο και το τελικό αποτέλεσμα έχει βγει καλύτερο από ότι το είχα αρχικά σκεφτεί. Για την νέα σεζόν σίγουρα θα δείτε πολύ όρεξη. Έτσι και αλλιώς τα “γεγονότα του κλάδου” δημιουργούν τα επεισόδια. Οπότε ανυπομονώ και εγώ.

DSC_0373-001

Πως ήταν η εμπειρία σου ως κριτής στο bartender championship των Fridays γυρνώντας στον “τόπο του εγκλήματος”;
Κοίτα στα friday’s μεγάλωσα, εκπαιδεύτηκα, εξελίχθηκα σαν επαγγελματίας και σαν άνθρωπος. Το σημαντικότερο που συνέβη είναι ότι εκεί κατάλαβα τι ήθελα και τι μου ταιριάζει τελικά. Το να υπάρχει μία τέτοια εξωτερική συνεργασία όχι απλά με χαροποιεί που διατηρείται ακόμα ένα connection, αλλά με τιμά και η θέση του κριτή.

 

Με ποιόν Έλληνα bartender θα ήθελες πολύ να μοιραστείς την μπάρα σου;
Θα ήθελα να γνωρίσω πολλούς πως δουλεύουν είναι η αλήθεια. Για την ώρα όμως θα ήθελα απλά να ξαναμοιραστώ την μπάρα μου με κάποιους φοβερούς επαγγελματίες που βρήκα στην πορεία μου και με έκαναν αυτό που είμαι. Σίγουρα μία βάρδια με Μάριο Καργαδούρη και Αντρέα Μηνά, δυο άνθρωποι που με έπλασαν με τον χαρακτήρα τους. Επίσης θα ήθελα να ξανασυναντήσω τον Οδυσσέα Κερίμη και Σπύρο Τσιλιγιάννη που περάσαμε φοβερές χρονιές στο team του Rock & Balls.

 

Πως προέκυψαν τα summer hunters;
Τα Summer Hunters είναι μία σειρά από βίντεο που κάνω στο Youtube και ανεβάζω στο κανάλι μου. Το θέμα είναι απλό. Ταξίδια. Είχα αγοράσει μία gopro κάμερα πριν από 3 χρόνια για να βγάζω μερικές φωτογραφίες και βίντεο πάνω στην δουλειά μου, για να βοηθηθεί το marketing μου με HD εικόνα. Τότε έκανα το “λάθος” να την πάρω στις διακοπές μαζί μου. Επέστεψα με φοβερά βίντεο και έχοντας κάποιες βάσεις στο πως να μοντάρω, έκανα το πρώτο travelling βίντεο μου. Το 1ο έφερε το 2ο, το 3ο κατέληξε να είναι πιο βελτιωμένο, να πάρουμε μία άλλη κάμερα για διαφορετικά πλάνα, πάρε ιδέες από τους τύπους στο εξωτερικό (καλόγουστος κλέφτης όπως το λέω), πάρε και drone. Με αποτέλεσμα να λατρεύω να κάνω “mini ταινία” τις διακοπές.

 

Το ωραιότερο μπαρ της Αθήνας είναι….
Αγαπημένο μου ever ήταν το Dos Αgaves. Από εκει και πέρα όπου νιώθει ο καθένας καλύτερη αύρα.

 

Dream job;
Παρά τις δυσκολίες, η δουλειά μου, ειδικά όπως έχει εξελιχθεί είναι κάτι παραπάνω από dream.

 

Τιps:

  • Πάντα μαζί του έχει μία κάμερα που μπορεί να τραβήξει hd video.
  • Ονειρεύεται να δώσει την φωνή του σε κάποιο χαρακτήρα cartoon.
  • Ευδαιμονία για τον Μιχάλη είναι δίκυκλο-σαμαρωμένο, κάμερες, drone, καλοκαίρι. Τόσο απλά.
  • Ονειρικός προορισμός του είναι το Μάτσου Πίτσου ή οι Ηνωμένες πολιτείες.
  • Πιστεύει ότι το μπαρ σαν χώρος είναι μια θεατρική σκηνή. Οπότε όποιος θέλει το εκμεταλλεύεται.
  • Αγαπημένη του ατάκα: Could be worse.
  • H πιο αστεία παραγγελία που έχει πάρει: Μοχίτο-μέτριο με ζαχαρίνη.

 

http://www.youtube.com/michaelpapazissis

http://www.instagram.com/michaelfunk/

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following