to top

Ευδοκία Μωϋσίδου – Υψίφωνος είναι στα ελληνικά – η φωνή που φτάνει στα ύψη.

H γνωριμία μου με την υπέροχη Ευδοκία πάει πολλά χρόνια πίσω. Την θυμάμαι ως ένα πολύ χαρούμενο, αισιόδοξο και φωτεινό κορίτσι που τραγουδούσε σε κάθε ευκαιρία. Και κάθε φορά την ακούγαμε αποσβωλομένοι. 9 χρόνια μετά διαπιστώνω πως ακόμα όταν την συνανασταφείς γεμίζεις χαρά και ελπίδα. Αν ακούσεις δε την φωνή της τότε πραγματικά θα γοητευθείς και θα νιώσεις δέος από το πως μια τέτοια επιβλητική φωνή βγήκε από αυτό το τόσο γλυκό κορίτσι. Στην περίπτωση της Ευδοκίας ο θεός της χάρισε ένα ταλέντο και (ευτυχώς) το αξιοποίησε καταλλήλως!

 

Πότε ξεκίνησες τα μαθήματα φωνητικής;
Ξεκίνησα να φοιτώ στη Σχολή Μονωδίας του Ωδείου Αθηνών μόλις τελείωσα το Λύκειο, σε ηλικία 18 ετών, μετά από παροτρύνσεις των καθηγητών μου στο πιάνο και στα θεωρητικά της Μουσικής.

 

Πως και σε ποια ηλικία κατάλαβαν οι γονείς σου ότι έχεις τέτοιο χάρισμα;
Από την ηλικία των 6 ετών είχα ξεκινήσει μαθήματα πιάνου και καθώς περνούσαν τα χρόνια ήταν σίγουροι ότι θα γίνω πιανίστα όταν μεγαλώσω γιατί έβλεπαν ότι το αγαπούσα πολύ. Πάντα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου τραγουδούσα παίζοντας στο πιάνο σχεδόν ότι άκουγα, όμως ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα σπούδαζα κλασικό τραγούδι. Κάθε χρόνο στις εξετάσεις του σολφέζ που έδιναν όλα τα παιδιά του Ωδείου και άκουγαν τη φωνή μου οι τότε καθηγητές μου, μου έλεγαν ότι πρέπει να ξεκινήσω τραγούδι. Μετά από κάποια χρόνια με έπεισαν ότι έπρεπε να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό και τους είμαι πραγματικά ευγνώμων.

 

«Η Μαρία Κάλλας άνοιξε ένα νέο δρόμο και έκτοτε οι απαιτήσεις από έναν κλασικό τραγουδιστή δεν περιορίζονται μόνο στις “φωνητικές δυνατότητες” αλλά και στην γενικότερη υπόσταση του πάνω στην σκηνή και εκτός αυτής.»

 

Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος και γνώση για τις φωνές σαν τη δική σου στην Ελλάδα;
Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν βοηθάει καθόλου σε τέτοιου είδους σπουδές και γι αυτό οι περισσότεροι καταφεύγουν να σπουδάζουν στο εξωτερικό! Όμως επειδή υπάρχουν έστω και ελάχιστοι καθηγητές που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το αντικείμενο, μπορεί κανείς να σπουδάσει και στην Ελλάδα αρκεί να βρεθεί σε κατάλληλα χέρια. Αργότερα, επειδή η αγορά εργασίας στο είδος αυτό είναι πολύ μικρότερη στην χώρα μας, θα είναι πιο δύσκολο να εξασκήσει κάποιος το επάγγελμα του κλασικού τραγουδιστή και πολλές φορές θα χρειαστεί ή και θα αναγκαστεί αν θέλετε, να τραγουδήσει και άλλα είδη μουσικής. Εκεί πρέπει να φανεί πάρα πολύ προσεκτικός και να δουλέψει διπλάσια από όλους ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την τεχνική του.

 

Ποια ήταν η πρώτη σου φορά που τραγούδησες επαγγελματικά σε κόσμο;
Επαγγελματικά ως κλασική τραγουδίστρια πλέον, άρχισα να τραγουδάω λίγα χρόνια πριν πάρω το Δίπλωμά μου. Ως τότε τραγουδούσα σε συναυλίες ως μουσικός γενικότερα ή φοιτήτρια μονωδίας είτε ερασιτεχνικά είτε εθελοντικά.

IMG_5602

 

Ποιες φωνές θαυμάζεις και ξεχωρίζεις ;
Θαυμάζω όλες τις φωνές που άντεξαν στο χρόνο ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής στο οποίο ανήκουν. Υπάρχουν πάρα πολλά ονόματα να αναφέρω και το καθένα για ξεχωριστό λόγο. Όμως ως σοπράνο, θα αναφέρω γι’ άλλη μια φορά την Μαρία Κάλλας γιατί ως γνήσια Ελληνίδα με τη ζεστή φωνή της, το μεσογειακό πάθος της και την καθηλωτική ερμηνεία της έφερε τη θεατρικότητα στον χώρο της όπερας!

 

Η ωραιότερή σου ανάμνηση που έχεις τραγουδώντας είναι…
Έχω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις αλλά δε μπορώ να τις συγκρίνω με εκείνη, όταν στην καρδιά του καλοκαιριού κάνοντας τις καθημερινές μου ασκήσεις και έχοντας ανοιχτά όλα τα παράθυρα άκουσα ένα μικρό πλασματάκι να ρωτάει τον παππού του αν αυτό που τραγουδάει είναι άνθρωπος ή παγώνι , αν ζει ψηλά και αν μπορεί να μιλάει ή μόνο τραγουδάει. Ακούγοντας την τόσο αθώα σκέψη ενός μικρού αγοριού συνειδητοποίησα γι άλλη μια φορά ότι αυτό που αγαπώ και κάνω είναι πραγματικά ξεχωριστό.

 

«Μόνο με ειλικρινή δουλειά και υπομονή έρχονται αυτά που δεν θα φέρει κανένα ριάλιτι σόου της τηλεόρασης!»

 

Ποιά όπερα είναι το όνειρό σου να βρεθείς και να τραγουδήσεις;
Κάθε ρόλος οποιασδήποτε όπερας που μελετάω είναι και επιθυμία μου να τον ερμηνεύσω σε μεγάλη σκηνή.

 

Ποια συνεργασία θα σε έκανε να χάσεις τον ύπνο σου;
Όταν κάνεις κάτι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έτσι κι αλλιώς χάνεις τον ύπνο σου. Χάνω τον ύπνο μου κάθε φορά που προετοιμάζομαι για κάποια συναυλία γιατί όλες οι αισθήσεις μου λειτουργούν γι’ αυτή από την πρώτη στιγμή που τη βάζω στο Πρόγραμμα! Ένα απαιτητικό έργο, ένας σπουδαίος μαέστρος, ένας μοναδικός ερμηνευτής, μια υψηλού επιπέδου ορχήστρα ή ένας χώρος μεγάλης σημασίας είναι ένα κίνητρο για να θέλεις να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.
IMG_5600

 

Περιέγραψέ μου μια μέρα σου.
Δε ξέρω γιατί αλλά είναι πάντα γεμάτη μουσική μέχρι και στον ύπνο μου!
Τα καθημερινά και οι κοινωνικές υποχρεώσεις που έχουμε όλοι μας, συνήθως σε δεύτερη μοίρα!

 

Είσαι και καθηγήτρια Μονωδίας. Τι είναι το μάθημα της μονωδίας και πως είναι η εμπειρία σου αυτή.
Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη! Από το να μάθεις σε κάποιον να αναπνέει σωστά, πως να χρησιμοποιεί το σώμα του και αργότερα πως να ερμηνεύει υπάρχει μεγάλη διαδρομή και χρειάζεται χρόνος και πολλή δουλειά. Προσπαθώ να δώσω στους μαθητές μου να καταλάβουν ότι δεν γίνονται επαγγελματίες τραγουδιστές από τη μια μέρα στην άλλη, ακόμη κι αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα. Οπότε όσοι θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά πρέπει να δουλεύουν σκληρά για να μπορέσουν “αύριο” να αντεπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε κυριολεκτικά συνθήκες.

 

Soprano, υψίφωνος, βοήθησέ μας με αυτές τις έννοιες!
Ο όρος “Soprano” είναι ιταλικός μιας και οι πρώτες όπερες γράφτηκαν στα ιταλικά. Βγαίνει από την ιταλική λέξη “sopra” που σημαίνει πάνω από όλα και είναι η φωνή της λυρικής τραγουδίστριας που φτάνει τις ψηλότερες νότες! Υψίφωνος είναι στα ελληνικά – η φωνή που φτάνει στα ύψη.Οι περισσότεροι γυναικείοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι ήταν γραμμένοι γι αυτή τη φωνή.

 

«Ο στόχος μου είναι να συνεχίζω να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ όλο και περισσότερο και οι κόποι που κάνω από μικρή να συνεχίζουν να βγάζουν καρπούς! Όνειρό μου είναι να το συνδυάσω κάνοντας οικογένεια!»

 

Μίλησέ μου για το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο.
Η συνεργασία μου μαζί τους ξεκίνησε πριν περίπου 9 χρόνια όταν μου πρότειναν για πρώτη φορά να τραγουδήσω σε κάποια εκδήλωσή τους. Επειδή γνωρίζω τη γλώσσα, λόγω της γέννησής μου στη Ρωσία (είμαι ποντιακής καταγωγής), τραγουδούσα εκεί συχνά έργα κυρίως Ρώσων συνθετών αλλά ανάλογα την εκδήλωση και Ιταλών , Γερμανών , Γάλλων και φυσικά Ελλήνων. Η συνεργασία αυτή μου έκανε καλό ειδικά τα πρώτα χρόνια όταν είχα την ανάγκη κάποιο καινούργιο κομμάτι να “κάνει χιλιόμετρα” στη σκηνή. Με αυτόν τον τρόπο βοήθησα κι εκείνους για αρκετά Χρόνια να “βγάζουν” προγράμματα εκδηλώσεων.

 

«Hellenic Navy Band». Μίλησέ μας για αυτή σου την συνεργασία.
Με την Μπάντα του Πολεμικού μας Ναυτικού για πρώτη φορά συνεργάστηκα τον Ιούνιο του 2012. Ένας αγαπημένος συνάδελφός μου που είναι και μέλος της Μπάντας, μου πρότεινε τότε να συμμετάσχω σε κάποιες εκδηλώσεις τους. Από τότε η συνεργασία μου μαζί τους κρατάει και έχουμε κάνει μια μεγάλη πορεία μαζί! Είναι μια Μπάντα με πάρα πολλές δυνατότητες,τα μέλη της είναι όλοι εξαιρετικοί μουσικοί και άνθρωποι με τους οποίους έχω δεθεί. Έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα με περιοδείες, συμμετοχές σε Φεστιβάλ, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και ηχογραφήσεις. Τους  ευχαριστώ για όσα έχουμε ζήσει!

 

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following