to top

Το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη βρίσκεται απέναντι από τη Βουλή, στην πολιτιστική, πολιτική και οικονομική καρδιά της Αθήνας, στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν.

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Ίδρυμα χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγρή στα τέλη της δεκαετίας του 1920, στο εκλεκτικιστικό ύφος της εποχής του μεσοπολέμου, συνδυάζοντας μορφολογικά χαρακτηριστικά από περισσότερα ευρωπαϊκά στιλ. Το 1985 ανακηρύχθηκε διατηρητέο. Κατά τη διάρκειας της ζωής του έχει φιλοξενήσει πολλές λειτουργίες πριν την απόκτησή του από το Ίδρυμα Β & M Θεοχαράκη το 2005.

 

 

Η δημιουργία του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη ήταν μια σημαντική εξέλιξη στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Ιδρύθηκε από τον Βασίλη και την Μαρίνα Θεοχαράκη το 2004 ως κοινωφελές μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα, θεσπισμένο με Προεδρικό Διάταγμα. Το Ίδρυμα στεγάζεται ακριβώς απέναντι απο την Βουλή, στη καρδιά του πολιτιστικού, πολιτικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Μέρλιν.

Το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη διαθέτει σχεδόν 500τ.μ. εκθεσιακών χώρων και ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 175 θέσεων. Το καφέ-εστιατόριο, το πωλητήριο και το φουαγιέ, που μπορεί να στεγάσει μικρές εκθέσεις, είναι διαθέσιμα για το κοινό. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες μέσων και βάσεις δεδομένων θα είναι επίσης διαθέσιμη σ’ αυτούς που επιθυμούν να κάνουν το Ίδρυμα μέρος των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων.

Η αποστολή του Ιδρύματος είναι να εμπλέξει το κοινό σ’ έναν πλατύ και διεπιστημονικό διάλογο με τις εικαστικές τέχνες και τη μουσική στην Ελλάδα και παγκοσμίως, με κύριο άξονα την εμφάνιση και εξέλιξη του μοντέρνου κατά τον 20ο και 21ο αιώνα. Έτεροι στόχοι του ιδρύματος είναι να προβάλει το έργο Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό, να χρησιμοποιήσει σύγχρονα μέσα για την διάδοση του περιεχομένου των δραστηριοτήτων του και να αναπτύξει δίκτυα συνεργασίας, συμπράξεις και ανταλλαγές.

Συνεπές στην αποστολή του, το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει μεγάλης ή μικρής κλίμακας εκθέσεις (θεματικές ή αναδρομικές), συναυλίες, σεμινάρια, εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις. Βασική διάσταση του προγράμματος είναι η διεπιστημονική του προσέγγιση, ούτως ώστε να παρουσιαστούν οι εικαστικές τέχνες, η αρχιτεκτονική και η μουσική, στη σχέση τους με άλλες μορφές τέχνης και ερευνητικούς τομείς.

 

 

 

Διατηρώντας αποκλειστικές συνεργασίες με Έλληνες αλλά και Ευρωπαίους καλλιτέχνες, το πωλητήριο του Ιδρύματος στοχεύει να προβάλλει καλλιτέχνες και να παράγει προσιτά αλλά μοναδικά αντικείμενα.

Για τους νεαρούς επισκέπτες υπάρχει μια σειρά εκπαιδευτικών και δημιουργικών παιχνιδιών, βιβλίων και αφισών που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα υλικά κατασκευής των αντικειμένων, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα

Τέλος, το Café Merlin, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Ιδρύματος, με την εκλεπτυσμένη, φιλική ατμόσφαιρα και την ευχάριστη θέα στον Εθνικό Κήπο, αποτελεί σημείο συνάντησης όχι μόνο για τους επισκέπτες των εκθεσιακών χώρων του αμφιθεάτρου.

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found