Το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο βρίσκεται στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου (τότε Μενάνδρου) και οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1846-1852, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου, για λογαριασμό της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, η οποία είχε αγοράσει το οικόπεδο από την Μονή Ζωοδόχου Πηγής της Άνδρου. Η οικοδομή ολοκληρώθηκε χάρις στη δωρεά του ομογενούς Απόστολου Αρσάκη και θεωρείται η αυθεντικότερη ίσως έκφραση ενός “εξελληνισμένου νεοκλασικισμού”.
Η πρόσοψη του Aρσακείου έχει συμμετρική διάταξη. Το κεντρικό της τμήμα είναι σε υποχώρηση ανάμεσα σε προεξέχουσες πλάγιες πτέρυγες με αετωματική απόληξη. Η κύρια είσοδος στο Αρσάκειο Παρθεναγωγείο τονίζεται με το επιβλητικό μαρμάρινο θύρωμα, το οποίο πλαισιώνεται από δύο δωρικούς κίονες και στέφεται με αέτωμα που φέρει προτομή της Αθηνάς, φιλοτεχνημένη από τον διακεκριμένο γλύπτη Λεωνίδα Δρόση.
Στον όροφο το κεντρικό τμήμα οργανώνεται ρυθμικά με έξι ιωνικούς ημικίονες που πλαισιώνουν τα επτά παράθυρά του. Στη λιτή διαμόρφωση των όψεων είναι σαφής η αντίθεση μεταξύ τους συμπαγούς ισογείου και του διάτρητου ορόφου. Το σύνολο χαρακτηρίζεται από σαφήνεια, αρμονικές αναλογίες και λιτή μεγαλοπρέπεια.
Το 1936 στην πρόσοψη του μεγάρου κτίστηκαν εμπορικά καταστήματα, τα οποία κατεδαφίστηκαν μεταξύ των ετών 1984-1989, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αποκατάστασης του Αρσακείου.
Σήμερα, στο Αρσάκειο Παρθεναγωγείο στεγάζεται το Συμβούλιο της Eπικρατείας.