Ο αριθμός 4 της οδού Κοραή, υπήρξε πέρασμα βασανιστηρίων για πολλούς Έλληνες, Γερμανούς και Ιταλούς αντιφασίστες επί γερμανικής κατοχής. Η ιστορία του κτιρίου παραμένει άγνωστη σε πολλούς.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Εθνική Ασφαλιστική Εταρία αγόρασε την οικία Rossels στο 4 της οδού Κοραή στη σημερινή «γειτονιά» του σταθμού του μετρό «Πανεπιστήμιο». Λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αρχιτέκτονες Λυκούδης, Αξελός και Κριεζής ανέλαβαν να χτίσουν το κτίριο όπως το ξέρουμε σήμερα.
Όταν τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941, επίταξαν το κτίριο, έδωσαν προθεσμία μίας ημέρας για την εγκατάλειψή του, τοποθέτησαν στην κορυφή του Μεγάρου την σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και εγκατέστησαν εδώ διάφορες υπηρεσίες της Kommandatur. Στα δύο υπόγεια, που είχαν χαρακτήρα αντιαεροπορικών καταφυγίων, εγκατέστησαν τις φυλακές τους, όπου κρατήθηκαν έλληνες αντιστασιακοί, αλλά και γερμανοί ή ιταλοί αντιφασίστες, μέχρι και παιδιά 14 ετών για ασήμαντα παραπτώματα. Στους τοίχους του υπογείου υπάρχουν ακόμα χαραγμένες λέξεις, ονόματα και σχέδια των κρατουμένων, που αποτελούν σημάσια ιστορικής μνήμης. Έξω, στον δρόμο, η Εθνική Ασφαλιστική μοίραζε καθημερινά συσσίτιο σε 150 ανθρώπους.
Η αποκατάσταση των υπογείων ολοκληρώθηκε το 1991 και παραδόθηκε στο κοινό από την Εθνική Ασφαλιστική, στην οποία συνεχίζει να ανήκει το κτήριο. Λίγο καιρό μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 31 Οκτωβρίου 1944, το κτήριο πέρασε στα χέρια του ΕΑΜ. Κατόπιν στεγάστηκαν εκεί αγγλικά στρατεύματα, ενώ μετά επιτάχθηκε εκ νέου από την ελληνική κυβέρνηση.
Σήμερα στο κτήριο λειτουργούν διάφορες υπηρεσίες και τα υπόγεια κρατητήρια είναι ανοιχτά για επίσκεψη από τις 9 το πρωί ως τις 14.00 κάθε μέρα, εκτός Κυριακής και Δευτέρας.
• Τα υπόγεια με τον κινηματογράφο «Άστυ» και η είσοδός τους είναι ορατή από το κυλικείο του.