Με ηλικία που άγγιξε το 1/4 του αιώνα, το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παραμένει επίκαιρο τόσο από λειτουργικής όσο και από αρχιτεκτονικής πλευράς. Κατασκευάστηκε για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου (Μάρτιος 1985) και εγκαινιάστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου του 1985.
Στο σημείο που κατασκευάστηκε το ΣΕΦ τελείωνε η παραλία του Νέου Φαλήρου. Εκατοντάδες τόνοι τσιμέντου έπεσαν μέσα στο νερό προκειμένου να μπουν οι βάσεις για το αθλητικό κόσμημα του Πειραιά. Το ΣΕΦ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνοτροπίας της τελευταίας 20ετίας του 20ού αιώνα. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με την «Αρένα» του Μιλάνου και το «Παλαί» της Βουδαπέστης. «Ο κόσμος ερχόταν για να το δει. Ακόμα και σε μικρές διοργανώσεις δεν έπεφτε καρφίτσα», θυμάται ο Διευθυντής Αξιοποίησης και εκμετάλλευσης Σίμος Τσεριγκώνης.
Η χωρητικότητα του σταδίου μεταβάλλεται, και εξαρτάται από τις πτυσσόμενες κερκίδες που χρησιμοποιούνται στο χαμηλότερο επίπεδο, πέρα από τις 11.600 μόνιμες θέσεις στο μεσαίο και το υψηλό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια αγώνων καλαθοσφαίρισης, η χωρητικότητα φτάνει στους 14.776 θεατές, με όλες τις κερκίδες σε λειτουργία.
Το 1985 η ιστορία του ΣΕΦ συνδέθηκε και με θέμα που αφορούσε απαγορευμένες ουσίες στο ευρωπαϊκό στίβου. Οι Ελληνες πέρασαν από έλεγχο και το ιδιωτικό εργαστήριο είπε στον ΣΕΓΑΣ ότι περισσότεροι από 12 αθλητές ενδέχεται να ντοπαρίστηκαν.
Το ευρωπαϊκό διεξήχθη χωρίς τη συμμετοχή τους αλλά όταν βγήκαν τα αποτελέσματα από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο του εξωτερικού αποδείχθηκε ότι ο αποκλεισμός ήταν άδικος. Μεγάλη συζήτηση είχε γίνει και για την κατασκευή των κουλουάρ, τα οποία ήταν πέντε αντί για έξι.
Το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας χρησιμοποείται περιστασιακά για άλλες εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, μουσικές συναυλίες και αγώνες μοτοσυκλετών εσωτερικού χώρου. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων παγοδρομίας, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Οι Scorpions, Φιλ Κόλινς, Dire Straits, Status Quo, UB40, Γκλόρια Εστέφαν, Deep Purple και Placebo, είναι μεταξύ των καλλιτεχνών οι οποίοι είχαν συναυλίες στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Στους χώρους του σταδίου έχουν διεξαχθεί πολλοί και σημαντικοί διεθνείς αγώνες. Αυτό, όμως, που έχει μείνει στις μνήμες των υπαλλήλων είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ και όχι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Η διοργάνωση του 2004 δεν άγγιξε καθόλου το προσωπικό του σταδίου.
Τριάντα χρόνια υπάρχει το ΣΕΦ, τα 20 το προτιμά το Athens SuperCross για τις δραστηριότητες του. Όπου “δραστηριότητες”, τα μοναδικά σόου που συγκεντρώνουν τουλάχιστον 14.000 θεατές και μετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους, από όλον τον κόσμο. Το Free Style είναι από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές, ενώ υπάρχει και αγώνας με τη συμμετοχή παιδιών.
Στα πιο ιδιαίτερα γεγονότα που έχουν γίνει στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ανήκουν οι πορτογαλικές ταυρομαχίες, το 1994, ενώ το 1996 το μέρος “κλείστηκε” για τη γιορτή των Ινδιάνων, με την επωνυμία “Carnival”.
Το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πολλές φορές έχει γίνει στόχος οπαδών του μπάσκετ. «Τα μεγαλύτερα επεισόδια είχαν γίνει το 1988 στον αγώνα κυπέλλου ΑΕΚ – Αρη και στον, φετινό, 4ο τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Το 1988 μαζεύαμε τα αίματα από τους διαδρόμους. Οταν γίνονται καταστροφές μας πιάνει όλους κατάθλιψη, γιατί είναι σα να γίνονται σπίτι μας. Θα ήθελα να πω ότι μετά το 2004, το ΣΕΦ έχασε τον βηματισμό του. Τώρα τελευταία άρχισε πάλι να ζωντανεύει», μας λέει ο κ. Τσεριγκώνης.
Οι σημαντικές στιγμές του σταδίου
Η πρώτη διοργάνωση που διεξήχθη στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» ήταν oι πανελλήνιοι αγώνες κλειστού στίβου, οι οποίοι αποτέλεσαν πρόβα για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το 1986 ξεχώρισαν τα ευρωπαϊκά της ελευθέρας και της ελληνορωμαϊκής πάλης. Αλλα σημαντικά γεγονότα:
1987: Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπάσκετ, πιγκ πογκ, ρυθμικής
1989: Παγκόσμια πρωταθλήματα βόλεϊ και ξιφασκίας νέων. Παγκόσμιο ψυχιατρικό συνέδριο.
1990: Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής γυναικών, εφήβων – νεανίδων και παγκόσμιο τάε κβον ντο. Πρώτη συναυλία των Σκόρπιονς και Μπάρι Γουάιτ στην Ελλάδα.
1991: Μεσογειακοί Αγώνες, παγκόσμια πρωταθλήματα ρυθμικής και χάντμπολ νέων.
1994: Παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας
1998: Παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καράτε
1999: Παγκόσμια πρωταθλήματα πάλης, άρσης βαρών
2004: Ολυμπιακοί Αγώνες βόλεϊ.