Η Πλατεία Κλαυθμώνος είναι κεντρική πλατεία της Αθήνας, γύρω απ’ την οποία έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία.
Η πλατεία Κλαυθμώνος είναι ο πρώτος χώρος που δεντροφυτεύτηκε στην Αθήνα. Για το σκοπό αυτό ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος έστειλε τον ειδικό κηποτεχνικό Σμάρατ. Στη δυτική πλευρά της υπήρχαν οι τρεις συνεχόμενες οικίες των Βούρου, Μαστρονικόλα και Αφθονίδου, όπου έμειναν αρχικά οι βασιλείς Οθων και Αμαλία μετά τους γάμους τους.
Ο βασιλιάς Όθωνας είχε προσκαλέσει τον αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε να υποβάλει σχέδια για την πόλη των Αθηνών. Το όνομα που πρότεινε για το στολίδι του κέντρου της πόλης ο φον Κλέντσε ήταν Πλατεία Αισχύλου.
Από το 1838 και για μεγάλη χρονική περίοδο είχε το όνομα Πλατεία 25ης Μαρτίου, γιατί στον κήπο της πλατείας έγινε ο πρώτος Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που θεσμοθετήθηκε το 1838 να γίνεται στις 25 Μαρτίου, και στη συνέχεια Πλατεία Δημοκρατίας.
Το όνομα της πλατείας – σαν Κλαυθμώνος – οφείλεται στο ότι στην προ του 1909 περίοδο, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ήταν μόνιμοι. Τότε λοιπόν οι απολυμένοι, οι «Παυσανίες» όπως τους έλεγαν, πήγαιναν εμπρός από το Υπουργείο Εσωτερικών που ήταν στην πλατεία αυτή και με κλάματα και θρήνους («κλαυθμούς») παρακαλούσαν να τους ξαναπροσλάβουν
Στα τέλη Ιουνίου του 1989 με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του ομώνυμου γλυπτού μετονομάστηκε σε Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως.