to top

Πέντε αθηναϊκοί κήποι για πράσινες βόλτες

Πέντε αθηναϊκοί κήποι ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό και μας υπόσχονται όλα τα παραπάνω, ανοίγοντάς μας την όρεξη για περιπάτους στο γκαζόν τους.

 

*Κέντρο της Γης
(Λ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον) Μετά την πλατεία Κλαυθμώνος και τον Εθνικό Κήπο, έμπνευσή της ήταν ο περίφημος «Πύργος Βασιλίσσης» στο Ίλιον, ένα μεγάλο «αγροκήπιο» με γοητευτικά κτίσματα, στα σύνορα του σημερινού πάρκου Τρίτση. Αυτό το κτήμα αποκαταστάθηκε πρόσφατα, και φιλοξενεί τις δράσεις της Οργάνωσης Γη, και συγκεκριμένα αποτελεί πλέον πρότυπο ανοιχτό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με το όνομα «Κέντρο της Γης».

→ Η ομάδα έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης – ήτοι οργανώνει δραστηριότητες γνωριμίες και εναρμόνισης με τη φύση, όπως βιωματικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για παιδιά, θεατρικό παιχνίδι, μουσικά εργαστήρια, yoga και tai chi στη φύση, δημιουργική γραφή για παιδιά και ενήλικες και πολλά ακόμα για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

→ Ο χώρος λειτουργεί από τις 8.30 ως τις 16.30 (καθημερινές), από τις 10.00 ως τις 15.00 (Σάββατο) και από τις 10.00 ως τη δύση του ήλιου (Κυριακή). Η είσοδος γίνεται από το Οικοβιβλιοπωλείο, με εισφορά 4€ για άτομα άνω των 4 ετών.

 

*Κήπος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
(Ερμού 134-135, Θησείο, τηλ: 210 3252214) Ο πιο ωραίος κήπος της Ερμού τυγχάνει να στεγάζει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος με τη σειρά του τυγχάνει να διαθέτει μια δραστήρια κινηματογραφική ομάδα. Αυτή η ομάδα ανοίγει για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι την αυλόπορτα του κτιρίου και μας προσκαλεί για δωρεάν βραδιές θερινού σινεμά – αφού βολτάρετε μέχρι τα ενδότερα του κήπου, θα προμηθευτείτε αναψυκτικό ή μπύρα, θα δώσετε ό,τι έχετε ευχαρίστηση και θα καθίσετε να απολαύσετε τις σινεφίλ εκπλήξεις στο μεγάλο πανί.

 

*Διομήδειος Βοτανικός Κήπος
(Ιερά Οδός 403) Ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στο Χαϊδάρι, και στην αγκαλιά του κρύβονται δέντρα και φυτά από κάθε γωνιά του πλανήτη, τα οποία μπλέκονται με τα δάση της γύρω περιοχής για να διαμορφώσουν ένα σπάνιο φυσικό τοπίο. Θα συναντήσετε επίσης «ιστορικά» φυτά με πολλές και διαφορετικές ιδιότητες οι οποίες εξηγούνται στις ξύλινες ταμπέλες, θα περιπλανηθείτε γύρω από το θερμοκήπιο και θα στρωθείτε στο γρασίδι ή τους υπαίθριους πάγκους για να χαλαρώσετε.

→ Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ώρες λειτουργίας είναι: καθημερινές 8.00-14.00 και σαββατοκύριακα 10.00-15.00. Ο κήπος θα κλείσει για «καλοκαιρινές διακοπές» στις 15 Ιουλίου.

 

*Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου
(Ηρώδου Αττικού, τηλ: 210 7283289) Δύο καλοκαίρια πριν, ξεκίνησε διστακτικά το άνοιγμα του κήπου προς το κοινό, και συνεχίζεται (επίσης διστακτικά – με πρόσβαση κάθε Κυριακή, από τις 10.00 ως τις 14.00), για να δώσει στους Αθηναίους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν από τους πιο γοητευτικούς κήπους της. Πρόκειται για έκταση 25 στρεμμάτων που διαμορφώθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα εκεί όπου βρισκόταν ο λαχανόκηπος των Βασιλικών Ανακτόρων (της σημερινής Βουλής).

→ Η αρχιτεκτονική ομάδα του Τσίλλερ έβαλε και εδώ το χεράκι της, ενώ ειδικοί επιμελήθηκαν την επιλογή των φυτών και των δέντρων από την ελληνική χλωρίδα. Θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στα μεγάλα πλακόστρωτα μονοπάτια να κατεβείτε το μαρμάρινο «μπαλκόνι» και την επιβλητική σκάλα και να βρεθείτε στο εξίσου πράσινο και με διάσπαρτα γλυπτά κάτω επίπεδο.

→ Λόγω έκτακτων θεσμικών επισκέψεων και γεγονότων, επιβεβαιώστε από την προηγούμενη ημέρα ότι ο κήπος θα είναι επισκέψιμος στο τηλέφωνο 210 7283289.

 

*Κήπος Μεγάρου Μουσικής
(Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. τηλ: 210 7282000) Ένας μεγάλος και καταπράσινος κήπος σαν αυτόν του Μεγάρου Μουσικής ήταν κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτος. Και ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε, και καθημερινά μέχρι τη δύση του ήλιου έχουμε τη δυνατότητα να ανηφορίσουμε το πλακόστρωτο δρομάκι από την πλαϊνή πύλη της Βασιλίσσης Σοφίας και να βρεθούμε σε έναν υπαίθριο χώρο με δέντρα, λουλούδια, μικρά υψωματάκια, όμορφα παρτέρια και πολλές εκδηλώσεις.

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found