to top

Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας – ΟΑΚΑ

ΟΑΚΑ

\\Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας – ΟΑΚΑ – είχε αρχικά σχεδιαστεί το 1979 αλλά χτίστηκε το 1980 για να ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα. Πήρε το όνομά του από το νικητή του Μαραθωνίου δρόμου του 1896, Σπύρο Λούη, ο οποίος κατοικούσε στο Μαρούσι.\\

 

Ο θεμέλιος λίθος του Ο.Α.Κ.Α. μπήκε στις 8 Ιανουαρίου 1980 από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το όραμά που τον οδήγησε και στην κατασκευή του ΟΑΚΑ, ήταν να δημιουργηθούν σιγά σιγά όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε κάποια στιγμή οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φιλοξενηθούν και πάλι στην Ελλάδα.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 1982, ημέρα έναρξης του 13ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΕΠΑ 82, έγιναν και τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η γερμανική Weidleplan με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους H. Stalhout, Fr Herre και Δημ Ανδρικόπουλο.

Τα επόμενα χρόνια γύρω από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, προστέθηκαν το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο το οποίο εγκαινιάστηκε το 1991, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου (εγκαινιάστηκε την ίδια χρονιά, το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1995, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης (2004) καθώς και όλες οι υπόλοιπες βοηθητικές αθλητικές εγκαταστάσεις.


olympic_stadium_athens

 

Λίγα μέτρα έξω από την εγκατάσταση του γηπέδου Αντισφαίρισης βρέθηκε τάφος αθλητή (400-375 π.Χ.). Μέσα από τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών περνά το Αδριάνειο Υδραγωγείο, έργο του Αυτοκράτορα Αδριανού, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται το 125 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 140 μ.Χ. Νερό αντλούσε από το όρος Πεντέλη και μέσω του σημερινού Δήμου Ψυχικού και της περιοχής Αμπελοκήπων του Δήμου Αθηναίων, το αποθήκευε στην πλατεία Δεξαμενής στους πρόποδες του Λυκαβηττού, από όπου γινόταν η διανομή του.

 

 

\\Τα τόξα της οροφής του σταδίου έχουν μήκος 304 και ύψος 72 μέτρα… η οροφή ζυγίζει συνολικά 19.000 τόνους. Χρησιμοποιήθηκαν 5.000 φύλλα πολυκαρβονικού υλικού για το στέγαστρο, που έχει εμβαδόν 25.000 τμ. 72 μέτρα κύλισε το δυτικό και 65 το ανατολικό τόξο, για να φτάσουν στην τελική τους θέση. Το στέγαστρο αντέχει σε σεισμό 8 Ρίχτερ και ανέμους 120 χλμ/ώρα.\\

 

 

Στο γήπεδο φιλοξενήθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 1991, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου το 1997, οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Ανοιχτού Στίβου το 1982 καθώς και πολλοί αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο. Ακόμη το στάδιο φιλοξένησε 4 τελικούς ευρωπαϊκών κυπέλλων το 1983, το 1987, το 1994 και το 2007 καθώς και 17 τελικούς κυπέλλου Ελλάδος ενώ το γήπεδο χρησιμοποιούσαν για τους αγώνες τους οι τρεις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας.

Όταν η Αθήνα κέρδισε την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε την κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο. Και το έργο δόθηκε στον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος σχεδίασε μερικές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των εργασιών που γίνονταν, το στάδιο έκλεισε. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι εκτός από το στέγαστρο, στο ΟΑΚΑ έγιναν κι άλλες παρεμβάσεις που αφορούσαν στους εξοπλισμούς, στις δυνατότητές τους, την πρόσβαση και την ασφάλεια.

 

 

\\Η πρόσβαση στις κερκίδες γίνεται μέσω 34 θυρών, με μονή αρίθμηση (1-35) για το κάτω διάζωμα και ζυγή (2-34) για το άνω. Δεν υπάρχουν θύρες 18 και 36, αφού στη θέση τους βρίσκονται οι ηλεκτρονικοί πίνακες του σταδίου. Επιπλέον, το Ολυμπιακό Στάδιο διαθέτει 16 VIP boxes (“σουίτες” επισήμων).\\

 

 

Μέχρι που φιλοξένησε για να εκπλήξει τους πάντες τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από τότε όμως, η όψη όλου του περιβάλλοντα χώρου (εκτός του σταδίου) είναι τελείως διαφορετική.

Με τη σημερινή του μορφή το Στάδιο χωράει 69.618 καθήμενους θεατές. Το ρεκόρ εισιτηρίων του Σταδίου είναι 75.263 στις 3 Νοεμβρίου 1982 για αγώνα ποδοσφαίρου, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και το Αμβούργο, για τον Β΄ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης 1982-83.

 

ti_mporw_na_kanw_sto-oaka_finale-620x330

#oaka #stadium #calatrava #UrbanAthens

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following