to top

Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών

Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία στεγάζεται σε δύο ιστορικά κτίρια.

• Αντικείμενό του έχει την Πόλη των Αθηνών, αφότου έγινε πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού κράτους έως σήμερα. Στο Μουσείο εκτίθενται το πρόπλασμα της Πόλεως των Αθηνών του 1842, ζωγραφικοί πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, ιστορικά έπιπλα και άλλα αντικείμενα, χαλιά, μουσικά όργανα, φωτογραφίες, ιστορικά κείμενα, σπάνια βιβλία και ενθυμήματα.

• Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών φέρει τα ονόματα του πολιτικού Λάμπρου Ευταξία και του θείου του Αλεξάνδρου Βούρου, ανώτατου στελέχους της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας. Ιδρυτής του Μουσείου υπήρξε ο Λάμπρος Ευταξίας, ο οποίος ενισχύθηκε στο έργο του από κληροδότημα που άφησε ο Αλέξανδρος Βούρος.

 

pus-735x400

 

Το ένα από τα κτίρια του Μουσείου, το επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, ιδιοκτησίας Σταματίου Δεκόζη Βούρου, κατοικήθηκε από τον Όθωνα και την Αμαλία, πρώτους βασιλείς της Ελλάδας από το 1836 έως το 1843. Για το λόγο αυτό, ένας όροφός του είναι αφιερωμένος στη μνήμη του βασιλικού ζεύγους.

Το κτίριο επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο συνδέεται μέσω κλειστής γέφυρας με το προηγούμενο, κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859 και σήμερα περιλαμβάνει αίθουσες με έπιπλα εποχής και Πινακοθήκη.

• Μπαίνοντας στο ισόγειο, ένα σερί από παμπάλαιους πίνακες και χαρακτικά καταγράφει τις μεταμορφώσεις του αστικού ιστού από την Τουρκοκρατία και μετά, φανερώνοντας έτσι προ πολλού χαμένες εικόνες, όπως το τζαμί στην Ακρόπολη ή ο ναός της Αρτέμιδος Αγροτέρας. Ο μνημειακός πίνακας του Ζακ Καρέ από το 1674 είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει για την Αθήνα και απεικονίζει τον Μαρκήσιο ντε Λουντέλ με φόντο τον ακόμη αλώβητο από την έκρηξη του Μοροζίνι Παρθενώνα. Οι συλλογές ανηφορίζουν σε επιπλέον δύο ορόφους, ωστόσο ο πρώτος κλέβει εύκολα τις εντυπώσεις, καθώς στις σάλες του συναντώνται έπιπλα και αντικείμενα του Όθωνα και της Αμαλίας, το γραφείο του Άρμανσ­μπεργκ, όπως και δωμάτια που αναπαριστούν τους χώρους υποδοχής ενός μεγαλοαστικού σπιτιού του 19ου αιώνα, αποκαλύπτοντας και τις συνήθειες του τότε, προσωπικές ιστορίες αλλά και σκωπτικά παραλειπόμενα.

→ Το 1990 το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

 

 

Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών διαθέτει Βιβλιοθήκη και φιλοξενεί στις Συλλογές του περίπου 40.000 αντικείμενα από την ελληνική αρχαιότητα ως τον 21ο αιώνα. 
    Συλλογή Αρχαίων Αντικειμένων
    Συλλογή Βιβλίων και Μουσικών Κειμένων
    Συλλογή Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών και Εκκλησιαστικών Κειμηλίων
    Συλλογή Γλυπτών
    Συλλογή Γραμματοσήμων
    Συλλογή Εγγράφων, Χειρογράφων και Κειμηλίων
    Συλλογή Κρυστάλλων, Πορσελανών και Κεραμικών
    Συλλογή Μέσων Εγγραφής Ήχου
    Συλλογή Μεταλλοτεχνίας
    Συλλογή Μικροαντικειμένων, Ενθυμημάτων και Κειμηλίων
    Συλλογή Μουσικών Οργάνων
    Συλλογή Νομισμάτων
    Συλλογή Ξυλοτεχνίας και Επίπλων
    Συλλογή Πινάκων και Χαρακτικών Έργων
    Συλλογή Σκευών Καθημερινής Χρήσης
    Συλλογή Υφαντικής, Κεντητικής, Ενδυμάτων και Ταπητουργίας
    Συλλογή Φωτογραφιών και Φωτογραφικό αρχείο

 

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών,
Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα.

Τηλ: 210-3231387.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Tετάρτη,
Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00- 16:00.
Σάββατο, Κυριακή: 10:00- 15:00.
Κάθε Τρίτη το Μουσείο παραμένει κλειστό.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

 

Αθανασία Πορτοκάλη

Από μικρή παλεύω με την τέχνη και η αλήθεια είναι ότι μου κάνει λίγο τη δύσκολη. Εγώ όμως εκεί επιμένω να γίνουμε κολλητές. Δεν πιστεύω ότι η τέχνη είναι μόνο για τους πολύ μορφωμένους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να απενοχοποιήσουμε τα μουσεία και τις εκθέσεις.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following