Ο Λόφος του Λυκαβηττού αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες του αθηναϊκού τοπίου. Πρόκειται για έναν απότομο ασβεστολιθικό κωνικού σχήματος βράχου ύψους 277 μέτρων.
Ο Λόφος του Λυκαβηττού βρίσκεται Βορειοανατολικά της Ακροπόλεως. Στην κορυφή του Λυκαβηττού βρίσκεται η εκκλησία του Άι Γιώργη* (που παλαιότερα είχε δώσει την ονομασία σε όλο τον λόφο), ενώ στην δυτική πλαγιά βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων, το οποίο κυριολεκτικά το έχει καταπιεί ο βράχος..
Ο Λυκαβηττός είναι το δεύτερο ψηλότερο σημείο του λεκανοπεδίου Αθηνών μετά τα Τουρκοβούνια και υψώνεται στα 277 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και 227 μέτρα πάνω από την πόλη.Ο Λυκαβηττός είναι ο λόφος της Αθήνας πέριξ του οποίου έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η οποία είναι πλούσια από μύθους, η Θεά Αθηνά μετέβη στην Παλλήνη για να φέρει από εκεί έναν βράχο και να τον τοποθετήσει ως φρούριο μπροστά στην Ακρόπολη. Τη στιγμή, όμως που μετέφερε τον τεράστιο βράχο πληροφορήθηκε τη γέννηση του Ερεχθίωνα από την κόρη του Κέκροπα και ταράχθηκε τόσο πολύ από το νέο αυτό, ώστε της έπεσε ο βράχος στο μέρος που ακριβώς σχηματίστηκε ο λόφος του Λυκαβηττού.
* Ο Άγιος Γεώργιος είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική. Ανήκει στην Μητροπολιτική περιοχή Αθηνών – Πειραιώς.Είναι το λευκό ασβεστωμένο παρεκκλήσι που διακρίνεται από μακριά στην κορυφή του Λυκαβηττού. Χρονολογείται στο 1870 και είναι μονόκλιτος ναός, κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με τρούλο. Λέγεται πως κατά την αρχαιότητα, στο ίδιο σημείο βρισκόταν ο ναός του Ακραίου Δία.
Στις απεικονίσεις των περιηγητών φαίνεται ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε από παλιά κάποιος ναός. Επίσης, χάρη σε δύο επιγραφές που βρέθηκαν γνωρίζουμε ότι αρχικά εκεί ήταν το «κοιμητήριο Αναστασίου Χαρκέως και Ευ. Ωράντας» καθώς και «Κοιμητήριον διαφέρον». Όταν ο πρώτος ναός ερειπώθηκε, κτίστηκε πάνω στα ίδια θεμέλια νέος ναός, μονόκλιτος, βασιλικού ρυθμού, για τον Άγιο Γεώργιο. Στο δάπεδο υπάρχει επιγραφή που αναδεικνύει ότι το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου καθιερώθηκε από τον μητροπολίτη Αθηνών Βενέδικτο. Αργότερα ο ναός επεκτάθηκε με την πρόσθεση δύο παρεκκλησίων, του Προφήτη Ηλία και Αγίου Κωνσταντίνου. Το κωδωνοστάσιο είναι δώρο της Βασίλισσας Όλγας.