to top

Κουκάκι, η γειτονιά της Ακρόπολης

Το Κουκάκι, η γειτονιά που παλιότερα λεγόταν «Μικρό Παρίσι» και σήμερα συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς, που συνορεύει με την Ακρόπολη και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δύσκολα θα σταματήσει να θυμίζει παλιά Αθήνα. Γιατί έχει μια τάση να σέβεται και να διατηρεί το παλιό, όπου είναι δυνατόν, αλλά και να υποδέχεται χωρίς πολλές καχυποψίες το καινούργιο.

Η συνοικία του Κουκάκη (ή όπως έχει επικρατήσει, το Κουκάκι) βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Φιλοπάππουστην Αθήνα. Συνορεύει με τις περιοχές των Πετραλώνων, του Νέου Κόσμου και της Ακρόπολης και διασχίζεται από την λεωφόρο Συγγρού. Το Κουκάκι είναι πυκνοδομημένη περιοχή, κορεσμένη ήδη από τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Παραμένει όμως ακριβή συνοικία, λόγω τοποθεσίας. Από το Κουκάκι διέρχεται η γραμμή 2 του μετρό και εξυπηρετείται από τον σταθμό Φιξ.

Το Κουκάκι ήταν το “Μικρό Παρίσι”. Έτσι το αποκαλούσαν μέχρι και τη δεκαετία του ’80. Είχε ένα σωρό ταβέρνες και ήταν η περιοχή όπου έκανες τις ωραιότερες παρέες και συντροφιές.

Το όνομα της περιοχής προήλθε από τον εργοστασιάρχη Γεώργιο Κουκάκη, έναν από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, στις αρχές του 20ού αιώνα, ο οποίος είχε ανοίξει βιοτεχνία σιδερένιων κρεβατιών.

Aπό τη δεκαετία του ’60 η γειτονιά ήταν πυκνοκατοικημένη, μιας και ήταν κόμβος πολλών κεντρικών περιοχών. Από δω περνούσε και ο ποταμός Ιλισσός και μέχρι τη δεκαετία του ’70 υπήρχε και το γνωστό ξενοδοχείο πολυτελείας “Sirine” (στη θέση της υπό κατάληψη εστίας του Παντείου). Απέναντι η γνωστή Παιδική Χαρά, πάντα γεμάτη.

 

Κουκάκι_1600-1170x829

Κουκάκι είναι…
►Οι παρέες ηλικιωμένων που παίζουν σκάκι και ντόμινο στο παρκάκι της Συγγρού
►Τα νεοκλασικά και οι μονοκατοικίες της Ορλώφ και του Φιλοπάππου
►Οι Παντειακοί φοιτητές και οι hipsters με ποδήλατα και σκυλιά
►Η σκιά της Ακρόπολη
►Η στάση Γαργαρέττα
►Η sex culture της Συγγρού
►Γειτονιά με αέρα παλιάς Αθήνα
►Οι «Κούκλες» στη Ζαν Μωρεας
►Παγκόσμια έρευνα της εταιρείας AIRBNB το 2015, που βασίστηκε στις εντυπώσεις 40 εκατομμυρίων ταξιδιωτών από 150 χώρες, ανέδειξε το Κουκάκι ως την έκτη πιο ενδιαφέρουσα γειτονιά του κόσμου.
►Στο Κουκάκι έχουν ζήσει άνθρωποι όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Ζυράνα Ζατέλη, ο Χριστόφορος Κάσδαγλης, ο Γιώργος Κακουλίδης, ο Στάθης Λιβαθινός, η Χάρις Αλεξίου, η Μαρίζα Κωχ, ο Γιάννης Μπέζος, ο Άρης Σερβετάλης.
►Οι τύποι που βλέπεις να βολτάρουν με το βλέμμα κολλημένο στις εισόδους των πολυκατοικιών, μάλλον ψάχνουν ενοικιαστήρια. Λόγω Airbnb, πιο εύκολα βρίσκεις σπίτι στο Κολωνάκι παρά στο ΚουκάκιΣτη γειτονιά μένουν πάρα πολλοί φοιτητές, λόγω του παρακείμενου Παντείου Πανεπιστημίου. Γι’αυτό και παρά την άνοδο που έχει επέλθει στην περιοχή, σε κάποια στέκια οι τιμές παραμένουν «φοιτητικές».
►Επειδή όμως τριγυρνούν και άπειροι τουρίστες, δεν λείπουν τα hostel και τα laundry service μαγαζιά όπου μπορείς να πλύνεις τα ρούχα σου επί πληρωμή.

 

Το Κουκάκι είναι από τις λίγες περιοχές του κέντρου που διατηρούνται προσεγμένα νεοκλασικά κτίρια, στολίδια αρχιτεκτονικής, αλλά και πολυκατοικίες του μεσοπολέμου.

Στα όρια του Κουκακίου με την Καλλιθέα συναντά κανείς το κτίριο που ήταν κάποτε η εστία του Παντείου και πλέον δεν μένει κανείς. Χαρακτηριστικό στο Κουκάκι είναι τα συνεταιριστικά καφέ και οι κολεκτίβες.

• Στην οδό Ζαν Μωρεάς βρίσκονται «Οι Κούκλες», το ιστορικό στέκι που στεγάζει το πιο γνωστό drag show στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 1994 και πέρυσι έκλεισε 20 χρόνια παρουσίας. Οι «Κούκλες» ήταν ένας ακόμα λόγος που το Κουκάκι απέκτησε μία πιο underground κοινότητα επισκεπτών.

Στο Κουκάκι υπάρχουν διαδρομές που διαπερνούν την ιστορία. Ξεκινάς από το μνημείο του Φιλοπάππου, διασχίζεις τα νεοκλασικά που φυτρώνουν στον περιφερειακό, αιφνιδίως βρίσκεσαι αντιμέτωπος με εξαιρετικά δείγματα νέας αρχιτεκτονικής. Το Κουκάκι

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found