Είσαι στη πλατεία Καρύτση.
Και εκεί που περνάς, ομολογουμένως, ανάμεσα σε κάποια από τα ωραιότερα μπαρ της Ευρώπης, βλέπεις μπροστά σου τον «Παρνασσό»!
Το κτίριο; Ιστορικό, μεγαλοπρεπές αλλά ταυτόχρονα φιλόξενο. Οι μαρμάρινες επιφάνειες, τα μεγάλα παράθυρα και αυτός ο θεόρατος όγκος! Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, ιδρύθηκε το 1865, σε μια Αθήνα που χαρακτηριζόταν ως το «Μικρό Παρίσι» της Ευρώπης, αφού τα νεοκλασικά κτίρια υψώνονταν το ένα μετά το άλλο. Οι εύποροι αστοί της πόλης αλλά και οι «ευπατρίδες» του εξωτερικού είχαν ανάγκη όχι μόνο από κατοικίες αλλά και από τέχνες. Η ανάγκη λοιπόν δημιούργησε τον «Παρνασσό».
Αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα στη πρόσφατη επίσκεψη μου στο Φιλολογικό Σύλλογο είναι ότι ο χώρος και οι λειτουργίες του είναι πλήρως ενταγμένα στη καθημερινότητα της πόλης. Ο «Παρνασσός» δεν είναι ένας στατικός οργανισμός που κρατά ένα σφιχτό πρωτόκολλο, μακριά από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις καλλιτεχνικές ανάγκες των ημερών μας. Οι δράσεις του, απλώνονται σε πεδία πολύ φρέσκα, όπως η μοντέρνα μουσική, τα παιδικά εργαστήρια, η σύγχρονη αρχιτεκτονική, η σάτιρα, κ.α. Οι φιλότιμες προσπάθειες της Διοίκησης του χώρου, έχουν μετατρέψει τα τελευταία χρόνια τον Σύλλογο, σε ένα δυναμικό πολυχώρο ανάπτυξης πολιτιστικών δρωμένων. Η γνώμη μου είναι ότι τα κτίρια πρέπει να χρησιμοποιούνται, να αναπνέουν, να εξελίσσονται και να ωριμάζουν μαζί μας. Τι θα ωφελούσε άλλη μια δαπανηρή αποκατάσταση που θα οδηγούσε σε ένα κέλυφος; H Αθήνα μας δεν γνώρισε μεγαλύτερη διάθεση και δίψα για πολιτισμό απ’ ότι στις μέρες της κρίσης. Ο πολιτισμός είναι πάντα ο δρόμος, πόσο μάλλον στη χώρα των Μουσών. Ο Σύλλογος, έρχεται και αυτός να συνδράμει προς αυτή τη κατεύθυνση, όντας ανοιχτός σε νέες ιδέες και ευφάνταστες πρακτικές. Σε ένα κόσμο παθιασμένο με την ανατροπή και την αμφισβήτηση, υπάρχει και η οδός που μπολιάζει το κλασσικό και τη καινοτομία. Άλλωστε, μόνο ακούγοντας το παλμό της πόλης, ο Φιλολογικός Σύλλογος μπορεί να επιβιώσει.
Ο «Παρνασσός» δεν είναι πλέον μόνο ένα σημείο αναφοράς του παραδοσιακού λυρικού πολιτισμού, αλλά μια καλλιτεχνική στέγη που εγκολπώνει την επιμόρφωση, τη δημιουργία, την ενημέρωση αλλά και τις παραστατικές τέχνες. Η Αθήνα έχει ανάγκη τη δημιουργία, τη σκέψη και την αναψυχή και ο Παρνασσός βρίσκεται στη καρδιά της. Και είναι μόνο 150 χρονών! Γνωρίστε τον.