to top

Οθόνες κάτω από τα αστέρια | Cine Ψυχικό Classique

Cine Ψυχικό Classique

Ένας από τους πιο παλιούς θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, το Cine Ψυχικό ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1943, σε μια γωνία της Κηφισίας, και υπήρξε πόλος έλξης των φίλων του κινηματογράφου της ευρύτερης περιοχής για πολλά χρόνια.

Καταμεσής της αμιγώς εξοχικής και καταπράσινης συνοικίας από την οποία πήρε και το όνομά του, το Ψυχικό (ή Νέο Ψυχικό, όπως ονομάστηκε για μια μικρή περίοδο), είχε μια μεγάλη αίθουσα που καθώς διαβάζω μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 1.000 θεατές.

Άντεξε γερά μέσα στα χρόνια και μάλιστα σχετικά πρόσφατα μεταμορφώθηκε ριζικά. Προς τα τέλη των 90’s, ακολούθησε τη γενικότερη αναμόρφωση του τετραγώνου και τώρα, παρ’ ότι παραμένει στην ίδια ακριβώς θέση, αποτελεί μέρος ενός σύγχρονου κτιρίου, μοντέρνο αλλά και κλασικό ταυτόχρονα, όπως τονίζει και η προσθήκη “classique” στο όνομά του.

 

 

Λίγα βήματα μετά τον Φάρο του Ψυχικού, στην οδό Παρίτση, το Cine Ψυχικό Classique βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από την Κηφισίας και σε υποδέχεται με τη λιτή αλλά ταυτόχρονα κομψή πρόσοψή του. Ουσιαστικά, αυτό που βλέπεις πρώτο-πρώτο είναι το ξύλινο ταμείο του, επί της οδού, στο οποίο κυριαρχούν η φωτεινή επιγραφή με το όνομα του κινηματογράφου και η ταμπέλα με τον τίτλο της ταινίας που προβάλλεται.
Λίγα σκαλάκια στα δεξιά του σάς οδηγούν στην αίθουσα που σίγουρα θα σας κερδίσει από τα πρώτα σας κιόλας βήματα. Ευρύχωρη (μολονότι μικρότερη από την αρχική), κομψή, φιλική και φιλόξενη, ξεχωρίζει για τη μεγάλη οθόνη που την αγκαλιάζει το κτιστό της πλαίσιο, μπροστά από ένα προσκήνιο γεμάτο λουλούδια. Άνετες πολυθρόνες μπεζ χρώματος σε τρία μπλοκ με δύο κάθετους διαδρόμους ανάμεσά τους και με τραπεζάκια παντού εξασφαλίζουν άνετη θέαση ακόμα και από την πρώτη σειρά. Στο πάτωμα εναλλάσσονται πλακάκια με χλοοτάπητα, ενώ φυτά στους πλαϊνούς τοίχους ενισχύουν την ατμόσφαιρα αυλής.

Το μπαρ βρίσκεται στο πίσω μέρος του κινηματογράφου και προσφέρει μεγάλη επιλογή από σνακ, ποτά και γλυκά, ενώ αν κάτι το ξεχωρίζει είναι ότι σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε σούσι από το Hachico και γλυκά από τη Δέσποινα. Στο Cine Ψυχικό Classique δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ούτε για τη βροχή, αφού μπροστά από το μπαρ βρίσκεται ένας ικανοποιητικού μεγέθους στεγασμένος χώρος, αλλά ούτε και για τα κουνούπια, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

 

Για πιο prive συνθήκες, το σινεμά διαθέτει και εξώστη με λίγες θέσεις. Η προβολή είναι ψηφιακή της Dolby και αποδίδει με υψηλή ευκρίνεια και λάμψη στη μεγάλη οθόνη. Ο ήχος παίζει σε καλή ένταση και από το καλοκαίρι του 2018 αναβαθμίστηκε σε DolbyDigital.

 

• Cine ΨυχικόClassique – Παρίτση 2 & Λεωφόρος Κηφισίας 290, ΦάροςΨυχικού

Μάνος Θηραίος

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι γύρω από τα Κάτω Πατήσια όπου γεννήθηκα και ζω υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι, το ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ότι οι γονείς μου είχαν πάρει είδηση πως τους άφηνα στην ησυχία τους όταν έβλεπα ταινία. Κάπου εκεί πάντως έγινε η ζημιά, στα σίγουρα. Κι όσο, μεγαλώνοντας, ανακάλυπτα πως το σινεμά ήταν κάτι περισσότερο από περιπέτειες, κωμωδίες, από την Αλίκη ή την Έλενα Ναθαναήλ εκείνο το καλοκαίρι, τόσο μεγάλωνε και το ταξίδι. Πάντα γούσταρα να βλέπω ταινίες κι ύστερα να τις αφηγούμαι στους δικούς μου ανθρώπους. Κι ας μην τους γνώριζα όλους με το όνομά τους.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found