to top

Οθόνες κάτω από τα αστέρια – Cine Αμαρυλλίς

Cine Αμαρυλλίς

To Cine Αμαρυλλίς είναι ένας από τους παλαιότερους κινηματογράφους της Αττικής, με την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του να καταγράφεται από το 1935. Απομακρυσμένος, σε μια γειτονιά που τότε παίζει να έμοιαζε και με χωριό, υπήρξε κάποτε τεράστιος, αλλά με τα χρόνια συρρικνώθηκε στις σημερινές του διαστάσεις. Παρέμεινε σημείο σινεφίλ αναφοράς των κατοίκων της περιοχής, αλλά δεν ξέφυγε ποτέ από το πλαίσιο ενός συμπαθούς μεν αλλά συνηθισμένου κινηματογράφου γειτονιάς.

Στα χρόνια του ’90 απέκτησε στερεοφωνικό ήχο, υπέστη κάποιες μικρές αισθητικές επεμβάσεις, αλλά κακά τα ψέματα, τα έδειχνε τα χρόνια του. Το καλοκαίρι του 2018 περνά σε νέα χέρια, ανθρώπων που αγαπούν το σινεμά και το έχουν αποδείξει, αφού δημιουργήματά τους, μεταξύ άλλων είναι το Σινέ Φλοίσβος και η Αλίκη. Έτσι, το χαμηλών τόνων θερινό της Αγίας Παρασκευής ξαναγεννιέται και μεταμορφώνεται σε έναν σύγχρονο χώρο προβολής, με αναβαθμισμένη αισθητική αλλά χωρίς να χάσει την ταυτότητά του.

Σε κεντρικότατο σημείο της Αγίας Παρασκευής, στην αρχή της Αγίου Ιωάννου, δίπλα στην πλατεία, το Cine Αμαρυλλίς σάς υποδέχεται με μια μικρή σχετικά είσοδο, η οποία πλέον φέρει το όνομα του κινηματογράφου με τη νέα του λογοτύπηση, επάνω σε μια πολύ κομψή, ξύλινη επιφάνεια. Το ξύλο, άλλωστε, σε συνδυασμό με το πράσινο, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη “νέα” Αμαρυλλίδα. Φωτογραφίες από τα “προσεχώς” θα συναντήσετε τόσο στα επιδαπέδιαταμπλώ της εισόδου αλλά και στον πλαϊνό τοίχο. Αφού ανεβείτε 5-6 σκαλάκια, βρίσκεστε σε μια εσωτερική αυλή που φιλοξενεί το ταμείο -όλο δεξιά σας- αλλά και έναν όμορφο χώρο αναμονής με τραπεζάκια, κάτω από τα δέντρα, ακριβώς απέναντί σας.

 

 

Για την αίθουσα κάνετε όλο δεξιά, όπου συναντάτε και το μπαρ, στο πίσω μέρος της, και έναν μεγάλο στεγασμένο χώρο με πολλές θέσεις που λειτουργεί και ως ένας άτυπος “σεπαρέ” εξώστης. Με την ανακαίνιση του 2018, ο χώρος έχει ομορφύνει πολύ, αφού τον καλύπτει πλέον μια μεγάλη ξύλινη πέργκολα, ενώ φιλοξενεί και καναπεδάκια σε πράσινο χρώμα. Ξύλινη επένδυση καλύπτει και τις πλαϊνές επιφάνειες του κινηματογράφου, ενώ οι νέες πολυθρόνες (σε δύο μπλοκ, με δύο κάθετους διαδρόμους) είναι πλέον πράσινες, ενισχύοντας τη διχρωμία που ανάφερα πριν.

Αρκετά τα τραπεζάκια ανάμεσα στις θέσεις, ολόλευκο και φρέσκο το χαλικάκι στο ελαφρώς κεκλιμένο δάπεδο και πολύ κομψός ο νέος φωτισμός. Στην αριστερή πλευρά του σινεμά, υπάρχει ένας ελαφρώς υπερυψωμένος φαρδύς διάδρομος, οποίος έχει τη μορφή θεωρείου, που κατεβαίνει υπό γωνία προς την οθόνη. Εκεί υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο καναπέδες, ενώ ένα πάσο στη δεξιά τους πλευρά, σε όλο το μήκος του “θεωρείου”, εξυπηρετεί ως προς την εναπόθεση των εδεσμάτων του κυλικείου.

 

 

Ξύλινη επένδυση απέκτησε και η “βάση” της υπερυψωμένης σινεμασκόπ οθόνης που διατήρησε το ίδιο μέγεθος και ύψος σε σχέση με το παρελθόν, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη θέαση από παντού. Η προβολή είναι ψηφιακή της Dolby με σύστημα της DLP , και προσφέρει ολόλαμπρη εικόνα, ακόμα και προτού δύσει εντελώς ο ήλιος. Ουσιαστική αναβάθμιση έχει γίνει πλέον στον ήχο, ο οποίος είναι DolbyDigital 5.0 και ακούγεται κρυστάλλινος, σε δυνατή ένταση και με διακριτή παρουσία στα περιφερειακά.

 

• Cine Αμαρυλλίς – Αγίου Ιωάννου 2, Αγία Παρασκευή

Μάνος Θηραίος

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι γύρω από τα Κάτω Πατήσια όπου γεννήθηκα και ζω υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι, το ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ότι οι γονείς μου είχαν πάρει είδηση πως τους άφηνα στην ησυχία τους όταν έβλεπα ταινία. Κάπου εκεί πάντως έγινε η ζημιά, στα σίγουρα. Κι όσο, μεγαλώνοντας, ανακάλυπτα πως το σινεμά ήταν κάτι περισσότερο από περιπέτειες, κωμωδίες, από την Αλίκη ή την Έλενα Ναθαναήλ εκείνο το καλοκαίρι, τόσο μεγάλωνε και το ταξίδι. Πάντα γούσταρα να βλέπω ταινίες κι ύστερα να τις αφηγούμαι στους δικούς μου ανθρώπους. Κι ας μην τους γνώριζα όλους με το όνομά τους.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found