to top

Οθόνες κάτω από τα αστέρια – Αριάν

Αριάν

Έχω διασχίσει την κεντρικότατη λεωφόρο Αγγέλου Μεταξά στη Γλυφάδα αμέτρητες φορές, Κι όμως, ποτέ δεν είχε τύχει να σηκώσω το βλέμμα στο κτίριο του αριθμού 11, εκεί όπου μια πλαϊνή κάθετη, φθαρμένη επιγραφή ενημέρωνε για την ύπαρξη κάποιου Σινέ Αριάν.

Υπάρχει ακόμα μία επιγραφή, στην οροφή του κτιρίου, όπου το όνομα Αριάν κυριαρχεί με μεγάλα, κεφαλαία γράμματα. Πρέπει, όμως, να σηκώσεις ψηλά το κεφάλι για να τη δεις και να υποψιαστείς πως εκεί κάποτε υπήρχε σινεμά. Ένα σινεμά που υπάρχει, πλέον, και σήμερα, αφού από το καλοκαίρι του 2018 επαναλειτουργεί και μάλιστα με εντυπωσιακή όψη και ύφος.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους και πιο συγκεκριμένα από το 1959, όταν η μακρινή Γλυφάδα αποκτά έναν νέο κινηματογράφο. Θερινή ξεκίνησε την καριέρα της η Αριάν και απευθυνόταν στους λιγοστούς -σε σχέση με σήμερα- κατοίκους της περιοχής αλλά και στους εκδρομείς που επισκέπτονταν για βόλτα το μακρινό προάστιο. Εκείνη την εποχή στη Γλυφάδα υπήρχαν τα θερινά Ρίο και Μαϊάμι καθώς και το Άστρον που ήταν συνεχούς λειτουργίας αφού ήταν και θερινό. Περίπου μια δεκαετία αργότερα, στη θέση του οικοπέδου που φιλοξενούσε το θερινό Αριάν, ανεγέρθηκε το κτίριο που γνωρίζουμε σήμερα, με αποτέλεσμα το σινεμά να μετατραπεί σε χειμερινό αλλά και θερινό.

Η Αριάν ακολούθησε τη φιλοσοφία της 12μηνης λειτουργίας με μια ιδιότροπη πατέντα, αφού τα καλοκαίρια ο τοίχος της οθόνης “άνοιγε” σε μια εσωτερική αυλή όπου “μεταφερόταν” το σινεμά. Το “νέο” Αριάν λειτουργεί έως το 1986, όταν παρέα με αναρίθμητους άλλους κινηματογράφους κλείνει οριστικά.

 

 

Αυτά, όμως μέχρι το 2018, όταν πλέον στα χέρια των σημερινών του ιδιοκτητών (κάποιοι εκ των οποίων είχαν δημιουργήσει το “Αθήναιον Cinepolis” -σημερινό “Town Cinemas”) δίνουν ζωή στο νέο Αριάν, εκεί στην εσωτερική αυλή του ίδιου κτιρίου, αποδεικνύοντας πως το μοντέρνο μπορεί να είναι κομψό χωρίς να γίνεται “δήθεν”. Μόνο τα ταμπλώ με τις φωτογραφίες ταινιών στο πεζοδρόμιο μαρτυρούν πως εκεί βρίσκεται κινηματογράφος, και μάλιστα με τη χαριτωμένη ταμπέλα “Στο βάθος… σινεμά”.

Για να βρείτε την Αριάν θα μπείτε στη στοά του κτιρίου και θα κινηθείτε προς την αριστερή πλευρά όπου στο βάθος της σας υποδέχεται η κομψή επιγραφή με τον νέο γραφισμό. Εκεί βρίσκεται και το ταμείο του σινεμά για όσους δεν έχουν προμηθευτεί την -αριθμημένη παρακαλώ- θέση τους από το internet. Υπάρχει διαβάθμιση τιμών στο Αριάν, καθώς διατίθενται και θέσεις premium που είναι πιο ακριβές και αφορούν συγκεκριμένο σημείο του κινηματογράφου. Μετά το ταμείο απλώνεται ο μεγάλος χώρος του μπαρ (στα δεξιά σας) που προσφέρει μια πολύ μεγάλη ποικιλία ποτών και σνακ.

 

Όλο ευθεία από το μπαρ, ο διάδρομος σας βάζει στην αυλή που είναι μια μεγάλη έκπληξη. Κατ’ αρχήν είναι η οθόνη που με το μέγεθός της -ειδικά εντός του συγκεκριμένου χώρου- κόβει την ανάσα, καθώς κυριαρχεί μεγάλη, ολόλευκη και σε μεγάλο ύψος. Μετά είναι τα φυτά, παντού ολόγυρα, και τα δέντρα που μολονότι δεν είναι αγιόκλημα και γιασεμί δημιουργούν μια αλλόκοτη αίσθηση κήπου μέσα στο τσιμέντο της πόλης. Η κόντρα τους δε με τις πολυκατοικίες ολόγυρα πλάθει μια ψευδαίσθηση διαφυγής ή τη φαντασίωση πως αυτός είναι ο δικός σας, προσωπικός κήπος στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας σας. Οι μπεζ-καφέ πάνινες πολυθρόνες σκηνοθέτη είναι μοιρασμένες σε τρία μπλοκ με δύο κάθετους διαδρόμους και έχουν όλες τους τραπεζάκι.

Πίσω-πίσω στην αίθουσα και ελαφρώς υπερυψωμένοι βρίσκονται οι καναπέδες που αντιστοιχούν στην premium τιμή που ανέφερα πριν, ενώ στις δυο πρώτες σειρές υπάρχουν πουφ που σου επιτρέπουν να δεις την ταινία σχεδόν ξαπλωμένος. Εκτός από στυλάκι, η λύση των πουφ είναι και πρακτική, αφού μόνο σε ξαπλωτή θέση μπορείς να δεις από το σημείο αυτό την υπερυψωμένη οθόνη. Στην αριστερή πλευρά του σινεμά υπάρχει και ένα άτυπο θεωρείο, εξίσου υπερυψωμένο, με πολυθρόνες σε διαφορετικά ύψη και πουφ. Πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική κόντρα σε όλο αυτό το κομψό περιβάλλον είναι και ο φωτισμός από παλιομοδίτικους κρεμαστούς γλόμπους ταβέρνας που ενισχύουν αυτήν την αίσθηση κήπου. Η ψηφιακή προβολή είναι εξαιρετικής ποιότητας επάνω στη μεγάλη οθόνη ενώ ο ήχος Dolby ακούγεται σε πολύ καλή ένταση και με κρυστάλλινη ακουστική.

 

• Αριάν – Αγγέλου Μεταξά 11, Γλυφάδα

Μάνος Θηραίος

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι γύρω από τα Κάτω Πατήσια όπου γεννήθηκα και ζω υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι, το ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ότι οι γονείς μου είχαν πάρει είδηση πως τους άφηνα στην ησυχία τους όταν έβλεπα ταινία. Κάπου εκεί πάντως έγινε η ζημιά, στα σίγουρα. Κι όσο, μεγαλώνοντας, ανακάλυπτα πως το σινεμά ήταν κάτι περισσότερο από περιπέτειες, κωμωδίες, από την Αλίκη ή την Έλενα Ναθαναήλ εκείνο το καλοκαίρι, τόσο μεγάλωνε και το ταξίδι. Πάντα γούσταρα να βλέπω ταινίες κι ύστερα να τις αφηγούμαι στους δικούς μου ανθρώπους. Κι ας μην τους γνώριζα όλους με το όνομά τους.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found