to top

The Passion of the Christ | Ότι πρέπει να γνωρίζεις για την ταινία

The Passion of the Christ

Η ταινία The Passion of the Christ, καλύπτει τις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Χριστού, αρχίζοντας με την προσευχή στον κήπο στη Γεθσημανή, την αγρυπνία και τη θλίψη της Παναγίας, ενώ το κύριο μέρος επικεντρώνεται στα βασανιστήρια και τη σταύρωση του Χριστού.

Κάποιες αναδρομές στη διάρκεια της ταινίας, αφορούν τη ζωή του Χριστού ως παιδί και ως νέου με τη Μητέρα του, την επί του Όρους ομιλίας, τη διδασκαλία του Χριστού στους Δώδεκα Αποστόλους και το Μυστικό Δείπνο.

Η ταινία The Passion βασίζεται στα 4 Ευαγγέλια, αλλά και διηγήσεις – οράματα μοναχών που έζησαν αιώνες πριν. Επεμβάσεις σεναριακές έγιναν στα αλλεπάλληλα screenings του film σε θρησκευτικές κοινότητες, κυρίως εβραϊκές, για το φόβο του αντισημιτισμού. Ο κορμός των γεγονότων, σε αφήγηση χωρίς το παραμικρό κήρυγμα, παραμένει όπως τον έχουμε μάθει από το σχολείο.

Η ταινία γυρίστηκε στην Ιταλία και οι διάλογοί της είναι αποκλειστικά στην ανακατασκευασμένη αραμαϊκή γλώσσα, στη δημώδη εβραϊκή και στη λατινική. Πολλά ουσιαστικά, ρήματα και προσδιορισμοί αποδόθηκαν λανθασμένα κατά τη μετάφραση από τα αγγλικά, με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία των διαλόγων να μην βγαίνει νόημα.

 

 

Η σκηνή στην οποία ο Σατανάς κρατάει ένα μωρό – δαίμονα – τη στιγμή που ο Χριστός μαστιγώνεται, ερμηνεύεται ως στρέβλωση της απεικόνισης της Παναγίας με το Χριστό στην αγκαλιά. «Εκείνη τη στιγμή, το κακό αντικαθιστά το καλό. Τι πιο όμορφο από μια μητέρα με το παιδί της; Οπότε, στη σκηνή ο διάβολος παίρνει τα ηνία και παραμορφώνει την εικόνα. Παραδέχομαι όμως ότι είναι παράξενο, σκληρό, σοκαριστικό και κάπως υπερβολικό», έχει πει ο Γκίμπσον σε συνέντευξή του.

Τα μακιγιάζ του Καβίζελ διαρκούσε 10 ώρες γι’αυτό υπήρχαν μέρες που κοιμόταν βαμμένος, προκειμένου να μη χάσουν χρόνο στο γύρισμα.

Ο πρωταγωνιστής στα γυρίσματα έπαθε υποθερμία, χτυπήθηκε από κεραυνό, βγήκε ο ωμός του όταν έπεσε πάνω του ο σταυρός, έχασε κάπου στα 20 κιλά και μαστιγώθηκε 2 φορές κατά λάθος, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα στην πλάτη του ουλές πολλών εκατοστών. Λίγους μήνες αργότερα, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Ο ρόλος του Χριστού αρχικά είχε δοθεί στον Μακόλει Κάλκιν. Επιλέχτηκε όμως ο ηθοποιός Τζιμ Καβίζελ, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία και πιο ώριμος. Λέγεται, ότι ο Γκίμπσον του προσέφερε το ρόλο δια τηλεφώνου, αλλά 20 λεπτά αργότερα, τον ξαναπήρε και τον ικέτευσε να αρνηθεί. «Μου έλεγε πως θα καταστραφώ και δεν θα ξαναδουλέψω. Η καριέρα μου όντως καταστράφηκε από εκεί και ύστερα, αλλά άξιζε τον κόπο. Εξάλλου όλοι σηκώνουμε έναν σταυρό στη ζωή μας και κάνουμε επιλογές. Όσο για τον Γκίμπσον δεν είναι παρά ένας αχρείος αμαρτωλός», έχει πει ο ηθοποιός σε συνέντευξή του.

Η σκηνή της αποκαθήλωσης, είναι εμπνευσμένη από τον ομώνυμο πίνακα του Σάντρο Μποτιτσέλι.

 

 

Η ταινία The Passion σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, με έσοδα 612 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από την προβολή της σε κινηματογραφικές αίθουσες. Τα Πάθη του Χριστού υπήρξαν η ταινία με χαρακτηρισμό R (Restricted – ακατάλληλη για ανήλικους) με τα μεγαλύτερα έσοδα στις ΗΠΑ στην ιστορία.

Το 2005 ήταν υποψήφια για τρία Βραβεία «Όσκαρ» (φωτογραφίας, καλύτερης πρωτότυπης μουσικής και μακιγιάζ).

 

 

The Passion of the Christ
Θρησκευτικό δράμα  (2004)
Σκηνοθεσία: Μελ Γκίμπσον
Παίζουν: Τζέϊμς Καβίζελ, Μόνικα Μπελούτσι, Μάγια Μόργκενστερν, Χρίστο Τζίνκοβ, Λούκα Λιονέλο
Διάρκεια: 123`

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following