to top

Σαν παλιό σινεμά… 7 νύχτες, 13 ταινίες κάτω από τα αστέρια, όλη η μαγεία που χρειάζεστε

Σαν παλιό σινεμά…

Και που λέτε, «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι», η Ριβιέρα (ξανά) και το freecinema.gr (για 9η χρονιά) παρουσιάζουν το πιο θερινό κινηματογραφικό φεστιβάλ. Από τις 23 έως τις 29 Ιουλίου, ο καταπράσινος κήπος της Ριβιέρας στα Εξάρχεια θα γίνει τόπος γιορτής του κλασικού σινεμά και θα μυρίσει αρώματα από άλλες εποχές, όταν οι θερινοί κινηματογράφοι αποτελούσαν κινηματογραφικά «φροντιστήρια», βυθίζοντάς μας σε τίτλους του κλασικού ρεπερτορίου που δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε πουθενά αλλού.

Στις μέρες μας βέβαια, η πρόσβαση όλων μας ακόμα και στους πιο δυσεύρετους τίτλους είναι απείρως ευκολότερη, όμως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με μία εβδομάδα διακοπών και απόδρασης από την καθημερινότητα, ειδικότερα δε αυτό το καλοκαίρι που η ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση (τηρουμένων πάντα των αποστάσεων) είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Για να μην αναφέρω δε το αυτονόητο: πως ο Φελίνι δεν γύρισε τις «Νύχτες της Καμπίρια» για να τις βλέπουμε μόνοι, με το σώβρακο, στην τηλεόραση. Εξάλλου, αυτό που εδώ και 9 χρόνια γιορτάζουμε «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι», δεν είναι μόνο οι ταινίες, αλλά το σινεμά ως συλλογική εμπειρία και ολοκληρωμένη έξοδος, παρέα με γνωστούς και άγνωστους φίλους.

Ο Ηλίας Φραγκούλης, εμπνευστής και οραματιστής της διοργάνωσης, διάλεξε για φέτος 13 διαμάντια από τα χρόνια του ’40, του ’50 και του ’60 που λαχταρούν να ξαναπάρουν τη θέση τους εκεί ψηλά, στο μεγάλο λευκό πανί, όπου τα πάντα είναι πιο μεγάλα, πιο δυνατά και πιο αληθινά, καθώς ξεπερνούν την ίδια μας την ύπαρξη. Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο ρόλος της πραγματικής τέχνης;

Πάρτε χαρτί και μολύβι λοιπόν (ή το τάμπλετ σας, τέλος πάντων), σημειώστε τίτλους, ημέρες και ώρες και σχεδιάστε τις πιο impromptuκαλοκαιρινές διακοπές στην αθηναϊκή Ριβιέρα, χωρίς να φτιάξετε βαλίτσες και χωρίς να χρειαστείτε έξτρα άδεια από τη δουλειά σας.

 

 

Πέμπτη 23 Ιουλίου
21:00 ΑΓΑΠΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ (ParisBlues -1961) του Μάρτιν Ριτ, με τον Πωλ Νιούμαν, την Τζόαν Γούντγουωρντ, τον Σίντνεϋ Πουατιέ και την υποψήφια για Όσκαρ μουσική του Ντιουκ Έλλινγκτον.
23:00 Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΩΝ (The Lavender Hill Mob -1951) του Τσαρλς Κράιτον, με τον Άλεκ Γκίνες, τον Στάνλεϋ Χόλλουγέυ και την πρωτοεμφανιζόμενη Ώντρεϋ Χέπμπορν σε ένα χαρακτηριστικό πέρασμα. Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και αξιομνημόνευτη προβολή από φιλμ 35mm για ακόμα μεγαλύτερη μαγεία.

 

Παρασκευή 24 Ιουλίου
21:00 ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΙ; (To be or not to be -1942) του Ερνστ Λιούμπιτς, με την Κάρολ Λόμπαρντ, τον Τζακ Μπένυ και τον Ρόμπερτ Στακ σε μαθήματα κινηματογραφικής κωμωδίας.
23:00 ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ (The producers -1967) του Μελ Μπρουκς, με τον Τζην Γουάιλντερ και τον Ζήρο Μοστέλ στον ρόλο δύο παραγωγών που αποζητούν το χειρότερο θεατρικό που γράφτηκε ποτέ. Και το βρίσκουν!

 

Σάββατο 25 Ιουλίου
21:15 ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ (The train -1964) του Τζων Φράνκενχάιμερ, με τον Μπαρτ Λάνκαστερ, τον Πωλ Σκόφηλντ και τη Ζαν Μορώ σε μια καταιγιστική περιπέτεια που έχει γράψει ιστορία.
00:10 ΜΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ (Le syeux sans visage -1960) του Ζωρζ Φρανζύ, με την ΑλίνταΒάλι και τον Πιερ Μπρασέρ. Γαλλικός τρόμος και λυρισμός, στην πιο διεστραμμένη εκδοχή της πατρικής αγάπης. Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το MidnightExpress.

 

Κυριακή 26 Ιουλίου
21:00 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ, ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ (Designing woman -1957) του ΒινσέντεΜινέλι, με τον ΓκρέγκορυΠεκ και τη ΛωρήνΜπακώλ, σε μια γοητευτική αισθηματική κομεντί που τιμήθηκε με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.
23:15 ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΙΡΙΑ (Lenottidi Cabiria -1957) του Φεντερίκο Φελίνι, με την ΤζουλιέταΜασίνα και τον Φρανσουά Περιέ. Ασύλληπτης ομορφιάς και γοητείας ταινία, πλασμένη μόνο για την οθόνη των σινεμά. Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες, Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και -επειδή της αξίζει- προβολή από κόπια φιλμ 35mm.

 

 

Δευτέρα 27 Ιουλίου
21:00 ΧΑΛΥΒΔΙΝΕΣΨΥΧΕΣ (The Fountainhead -1949) τουΚινγκ Βίντορ, με τον Γκάρυ Κούπερ και την Πατρίσια Νηλ σε μια ταινία που μένει αξέχαστη.
23:15 ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ (Room at the top -1959) του Τζακ Κλέυτον, με τον Λώρενς Χάρβεϋ, τη Χέδερ Σήαρς και τη Σιμόν Σινιορέ που κέρδισε και το Όσκαρ Α’ Γυναικείου, ενώ η ταινία είχε ακόμα 5 υποψηφιότητες.

 

Τρίτη 28 Ιουλίου
21:00 ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ (Out of the past -1947) του Ζακ Τουρνέρ, με τον Ρόμπερτ Μήτσαμ και την Τζέην Γκρηρ να διδάσκουν τους ρόλους που στα χρόνια του ‘80 δανείστηκε η μεγάλη επιτυχία «Έρωτας δίχως αύριο».
23:00 ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ (About desouffle -1960) του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, με τον Ζαν-Πωλ Μπελμοντόνα ερωτεύεται την Τζην Σήμπεργκ και παρέα να αλωνίζουν το Παρίσι κυνηγημένοι από την αστυνομία.

 

Τετάρτη 29 Ιουλίου
21:15 ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ (Themisfits -1961) του Τζων Χιούστον, με τη Μαίριλυν Μονρό και τον Κλαρκ Γκέημπλ, αμφότεροι στην τελευταία τους κινηματογραφική εμφάνιση. Το σενάριο είναι του Άρθουρ Μίλλερ.

 

ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ #9 –ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ
23-29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020,

ΡΙΒΙΕΡΑ,
ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ 46, ΕΞΑΡΧΕΙΑ

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ €6 ΑΝΑ ΠΡΟΒΟΛΗ
Με την ευγενική υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Μάνος Θηραίος

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι γύρω από τα Κάτω Πατήσια όπου γεννήθηκα και ζω υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι, το ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ότι οι γονείς μου είχαν πάρει είδηση πως τους άφηνα στην ησυχία τους όταν έβλεπα ταινία. Κάπου εκεί πάντως έγινε η ζημιά, στα σίγουρα. Κι όσο, μεγαλώνοντας, ανακάλυπτα πως το σινεμά ήταν κάτι περισσότερο από περιπέτειες, κωμωδίες, από την Αλίκη ή την Έλενα Ναθαναήλ εκείνο το καλοκαίρι, τόσο μεγάλωνε και το ταξίδι. Πάντα γούσταρα να βλέπω ταινίες κι ύστερα να τις αφηγούμαι στους δικούς μου ανθρώπους. Κι ας μην τους γνώριζα όλους με το όνομά τους.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found