to top

Παραστάσεις που περιμένουμε να δούμε φέτος

Παραστάσεις που περιμένουμε να δούμε φέτος

Ο θεατρικός χειμώνας 2023/24 ξεκινάει δυναμικά, με πολλές παραστάσεις που ξεκινάνε σε λίγες μέρες αλλά και με κάποιες που θα μας αναγκάσουν, να περιμένουμε λίγο ακόμα. Έχουμε επιλέξει 6 παραστάσεις που περιμένουμε και σας τις προτείνουμε..

 


 

Καθαρίστρια του Αντώνη ΤσιπιανίτηΑθερινού, με τον Αντώνη Παπαηλία, σε σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λιακόπουλος

 Μετά την τεράστια επιτυχία της παράστασης «H Πόρνη από πάνω» που γοητεύει το κοινό δώδεκα συνεχόμενα χρόνια , ο συγγραφέας των μεγάλων επιτυχιών Αντώνης ΤσιπιανίτηςΑθερινός («Η Πόρνη από πάνω», «Απολυμένη», «Συγχαρητήρια, Προσλαμβάνεσθε!», «Όταν πεθάνωθάψτεμεστοFacebook») επιστρέφει στα αθηναϊκά θεατρικά δρώμενα με την ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ, μια ιστορία για τα μεγάλα ΝΑΙ και ΟΧΙ της ζωής. Ο θεατρικός του φακός εστιάζει και πάλι σε μια γυναίκα, αυτή τη φορά την Πελαγία, καθαρίστρια από κούνια, που θεωρεί τον εαυτό της χαμένο από κούνια.Είναι όμως στ’ αλήθεια έτσι;

Ο πάντοτε ανατρεπτικός λόγος του Αντώνη ΤσιπιανίτηΑθερινού συμπληρώνεται από μια ανατρεπτική επιλογή για τον ρόλο της Πελαγίας.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αλέξανδρος Λιακόπουλος, τοποθετεί στον πρωταγωνιστικό ρόλο έναν άντρα, τον εκρηκτικό Αντώνη Παπαηλία (ΛΟΛΑ), σε μια κόντρα ερμηνεία που θα μείνει αξέχαστη στο κοινό

 

H Πελαγία είναι μια γυναίκα που πάντοτε πίστευε πως ανήκει στα ΟΧΙ, σε εκείνες δηλαδή που η ζωή, από τη γέννηση τους, τις έχει κατατάξει στις “χαμένες” περιπτώσεις. Εργάζεται ως καθαρίστρια σε μεγάλες επιχειρήσεις, ερωτεύεται το αφεντικό της που δεν της δίνει παρά ελάχιστη σημασία, πιάνει φιλίες με όμορφες και καλοντυμένες γυναίκες που θεωρεί πως ανήκουν στα ΝΑΙ. Εκείνες δηλαδή που η ζωή τους προσφέρει απλόχερα όλες τις ευκολίες. Συνομιλεί μαζί τους και ονειρεύεται να γίνει σαν κι αυτές.

Μαζί με την μοναδική παιδική της φίλη, παίρνουν δάνειο, ψωνίζουν στα ακριβότερα μαγαζιά της Αθήνας και μπαίνουν στο πλοίο για τη Μύκονο. Μόνο και μόνο για να διαπιστώσει πως «η Μύκονος είναι ένα λούναπαρκ για μεγάλους». Στον αγώνα της να ζήσει τα μεγάλα ΝΑΙ κάνει λάθη, άλλοτε αστεία, άλλοτε συγκινητικά. Αλλά ποτέ δε χάνει τον εαυτό της. Μέχρι που αντιλαμβάνεται πως ο μόνος τρόπος να της πει ΝΑΙ η ζωή, είναι να το πει εκείνη πρώτα στον εαυτό της. Χιουμοριστικές ατάκες μπλέκονται με βαθιά φιλοσοφημένες σκέψεις, σε έναν μονόλογο για τον αγώνα μιας γυναίκας να αποκτήσει όσα της αρνήθηκε η ζωή.

Μέσα από την ιδιαίτερη ερμηνεία του Αντώνη Παπαηλία, το έργο γίνεται ακόμα πιο διαχρονικό, αποκτά νέα υπόσταση, για μας δείξει τελικά ότι το δικαίωμα στη χαρά της ζωής δεν έχει φύλο και τα όνειρα είναι μπροστά στα μάτια μας και μπορούμε  όλοι να τα κυνηγήσουμε…

 

Ερμηνεύει ο Αντώνης Παπαηλίας

Συντελεστές:

Κείμενο: Αντώνης ΤσιπιανίτηςΑθερινός
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Κοστούμια: Νόρα Ποντίκη
Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν
Βοηθός σκηνογράφου: Μιχάλης Καραμιχάλης
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Φωτογράφιση αφίσας:
Φωτογράφος: Ιωάννα Τζετζούμη
Styling: Μιχάλης Τσούκας, Μάριος Κυπριώτης
Μακιγιάζ: Παναγιώτης Πάντος

 

Πληροφορίες:
Πρεμιέρα: 23 Οκτωβρίου 2023
Θέατρο Coronet: Φρύνης 11, Παγκράτι, 11634 Αθήνα
Έναρξη Παραστάσεων: 20:00
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Δευτέρα για λίγες παραστάσεις


 

Ο Ελέφας του Κώστα Μποσταντζόγλου, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη.

Μια σκληρή και πικρή κωμωδία, ένα ανελέητα σαρκαστικό δράμα, ένα έργο αντιθέσεων. Στον Ελέφα παρουσιάζονται ήρωες που είναι εντελώς αστοιχείωτοι αλλά κομπορρήμονες, ανήθικοι αλλά ηθικολόγοι, βαθιά βίαιοι και απεχθείς αλλά και τρομακτικά οικείοι.

Ακόμα κι αν το ένα από τα πρόσωπα του έργου φαίνεται τελικά να διασώζεται ηθικά μέσα από μια απονενοημένη πράξη, δεν παύουν να αποτελούν όλα θλιβερές φιγούρες που αποτυπώνουν μια όχι και τόσο μακρινή ελληνική πραγματικότητα. Ένα έργο επίκαιρο που ακτινογραφεί την ελληνική κοινωνία.

Ο συγγραφέας με σκληρό χιούμορ μας περιγράφει μια κοινωνία που διακατέχεται από αντιλήψεις ρατσιστικές και προγονοπληξία. Η ημιμάθεια των ηρώων τους κάνει να πιστεύουν πως τα ξέρουν όλα. Η ενδοοικογενειακή βία, η έλλειψη ηθικών αξιών και η απειθαρχία έναντι στους νόμους της πολιτείας, αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της καθημερινότητας τους. Έχουν πλήρη έλλειψη αισθητικής και χωρίς καμία αιδώ κακοποιούν την ελληνική γλώσσα. Άνθρωποι που έχουν μάθει να κρίνουν και να κατηγορούν, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, σε μια κοινωνία όπου η αξιοπρέπεια και ο αλληλοσεβασμός νοσούν.

Ένα ταπεινό πιάτο φακές και ένας διακοσμητικός τσιμεντένιος κύκνος αποτελούν για τον συγγραφέα, όχι τυχαία, τα σύμβολα του έργου.

Όλοι μας, κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας, θεωρούμε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορεί να υπάρχουν πια στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Κι όμως, στην πραγματικότητα είναι υπαρκτές, αβυσσαλέα ισοπεδωτικές για τις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Σκηνοθεσία : Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλέγια Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρύσω Χαραλάμπους

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Γιαννακόπουλος, Μπέσσυ Μάλφα, Βαγγέλης Δαούσης, Στεφανία Ζώρα.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ  16 ΕΤΩΝ

Παραστάσεις : Τετάρτη με Κυριακή | 20:30


 

Π Ρ Ο Μ Η Θ Ε Α Σ. Ο Άρης Μπινιάρης αναμετράται ξανά με τον δυστοπικό κόσμο του Προμηθέα Δεσμώτη

Ο Άρης Μπινιάρης μετά την πρόσφατη αναμέτρησή του με τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021), επιχειρεί να διερευνήσει τους δυσοίωνους παραλληλισμούς μεταξύ του αρχαίου αυτού μύθου και των σκοτεινών κεφαλαίων της σύγχρονης ιστορίας.

Στο πρωτότυπο κείμενο της παράστασης απεικονίζεται ένας δυστοπικός κόσμος, στον οποίο κυριαρχεί ένα καθεστώς δογματισμού και κοινωνικής καταπίεσης.

 

Η σύγχρονη, αυτή, ανάγνωση, εμβαθύνει σε ζητήματα ψυχικής και κοινωνικής απομόνωσης και προσεγγίζει τον μύθο του Προμηθέα μέσα στα όρια μιας αυταρχικής φυλακής υψίστης ασφαλείας, όπου ξεδιπλώνεται ένα σκοτεινό χρονικό μια σειράς ανακρίσεων.

Στην καρδιά του έργου βρίσκονται οι αμείλικτες επισκέψεις των εκπροσώπων του καθεστώτος στον κρατούμενο Προμηθέα, συνθέτοντας μια στοιχειωμένη καταβύθιση σε μια εποχή που δεσπόζουν απολυταρχικές πρακτικές και αντιλήψεις.

Στην παράσταση ενσωματώνονται, επίσης, στίχοι του ράπερ Άγνωστος Χειμώνας, ο οποίος είναι γνωστός για το αντιδογματικό του ύφος και το κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο των τραγουδιών του. Αυτές οι λυρικές συνεισφορές, σε συνδυασμό με τον κορμό ενός νέου κειμένου, αποτελούν τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται μια σκηνική αλληγορία με όχημα τη μουσικότητα του λόγου, τις ψυχολογικές σημάνσεις και τη σκηνική χρήση της μάσκας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός πολυδιάστατου παραστασιακού γεγονότος.

 

Σύλληψη-Κείμενο-Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Συνεργασία στη δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Μουσική σύνθεση, Ηχητικός σχεδιασμός: Εμμανουήλ Ροβίθης
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Στίχοι: Άγνωστος Χειμώνας
Σχεδιασμός-κατασκευή μασκών: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια κίνησης: Εύη Οικονόμου
Διδασκαλία μάσκας: Μιχάλης Βαλάσογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Παπαναστασοπούλου
Επικοινωνία-Γραφείο τύπου: Μαρία Τσολάκη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Promo Design: Θωμάς Παλυβός
Διαφήμιση-Social media: RENEGADE MEDIA, Βασίλης Ζαρκαδούλας
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλάρη
Παραγωγή: Τεχνηχώρος

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Μιχάλης Βαλάσογλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Μαρία Μαντά, Άρης Μπινιάρης

 

ΘΕΑΤΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ
Ιπποκράτους 7, Αθήνα 106 79

Από 27 Νοεμβρίου 2023
Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00


 

Μ Ι Ξ Ε Ρ . Ένα λαϊκό μιούζικαλ τσέπης σε κείμενο της Ζέτης Φίτσιου και μουσική του Θοδωρή Οικονόμου.

βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το 2022*, Ζέτη Φίτσιου, παρουσιάζει ένα εκρηκτικό ολοκαίνουριο «Μίξερ»-το νέο της έργο σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου – από τις 16 Οκτωβρίου στο θέατρο Μικρό Γκλόρια.

Ο Κώστας Σιλβέστρος αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία, ο Αλέξανδρος Σιάτρας και η Έλενα Χαραλαμπούδη (γνωστή και ως 5 minute mum) ερμηνεύουν τους δύο βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους του έργου, με τον Κωνσταντίνο Τσιμπούκη να τους συνοδεύει μουσικά επί σκηνής.

Με όχημα τον δεκαπεντασύλλαβο στίχο και την ανατρεπτική μουσική, το αποτέλεσμα του «Μίξερ» είναι πραγματικά εκρηκτικό, καθώς καταστάσεις και συναισθήματα εναλλάσσονται με τρόπο χιουμοριστικό, γρήγορο και πρωτότυπο.

 

Λίγα λόγια για το «Μίξερ»

Ένας νέος φέρελπις καλλιτέχνης θέλει διακαώς να ανεβάσει τον Άμλετ. Όμως, λόγω εξαιρετικά χαμηλού μπάτζετ, τελικά αλλάζει το όραμά του και αντί για τον Άμλετ παίζει τον Βαγγέλη, που αντί για τη Δανία, ζει κάπου στην Κυψέλη. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να καταφέρει να ανεβάσει την παράστασή του. Μαζί με μια ακόμη ηθοποιό πρόκειται να παίξουν όλους τους ρόλους του έργου.

Η παράσταση ξεκινά και μπροστά μας ξετυλίγεται η ιστορία του Βαγγέλη που από άσημος πορτιέρης, καταλήγει μέσα από μια σειρά παράδοξων γεγονότων να γίνει αρχηγός του κράτους. Ενός κράτους εντελώς διαλυμένου και ανοργάνωτου στο οποίο κυριαρχεί η διαφθορά, η λαμογιά και η τσαπατσουλιά. Σ’ αυτήν την ξέφρενη πορεία «ανέλιξής» του, ο ήρωας θα συναντήσει στον δρόμο του χαρακτήρες που είτε θα του βάλουν εμπόδια, είτε θα του αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έργο: Ζέτη Φίτσιου
Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος
Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Τέλλος
Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Νικολάου
Video Art: Άννα Φωτιάδου
Φωτογραφίες | Trailer: Διονύσης Κούτσης
Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Digital Manager: Ανδρέας Κυριακάκης
Οργάνωση Παραγωγής: Ιωάννα Συμεωνίδου
Παραγωγή: ΑΕΙΡΕΙΤΗ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Σιάτρας, Έλενα Χαραλαμπούδη
Επί σκηνής ο μουσικός: Κωνσταντίνος Τσιμπούκης

 

ΜΙΚΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ –  Ιπποκράτους 7, Αθήνα 106 79

Από 16 Οκτωβρίου 2023, Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00, Κυριακή στις 21:30

Από 24 Νοεμβρίου, Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο στις 18:15 και 21:15, Κυριακή στις 21:00


 

ΟΚ BOOMER – Κωμωδία (Το 10 το καλό), σε σκηνοθεσία: Θοδωρή Αθερίδη.

Από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ο Θοδωρής Αθερίδης φέρνει στο Μικρό Παλλάς, το 10 ο θεατρικό του πόνημα με τον τίτλο «ΟΚ BOOMER». Προκειται για μια stand βup προσπάθεια να συνυπάρξει σκηνικά αυτός και η Φαίδρα Δρούκα. Οι δυο τους ανεβαίνουν στη σκηνή του Μικρού Παλλάς κι ότι γίνει… Δίπλα τους, μόνιμος και μουσικός ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος.

 

Με λίγα λόγια :
Ο Θοδωρής και η Φαίδρα αγαπιούνται!
Αυτό είναι αλήθεια, όχι μυθοπλασία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν κιόλας…
Δεν συμφωνούν… Σχεδόν σε τίποτα..
Απορίας άξιο που αγαπιούνται κιόλας.
Μιλούν για τον εαυτό τους. Τον πραγματικό εαυτό τους.
Αυτό είναι αλήθεια, όχι μυθοπλασία!
Ένα ξεκατινιάρικο ξεμπρόστιασμα που αν δεν γίνει, δεν κόβεις εισιτήρια.
Τους παρακολουθεί ο Αλκιβιάδης σαν την κουτσομπόλα και παίζει όλα τα μουσικά
όργανα που έχουν ανακαλυφτεί, ζωντανά, μόνος του!!!

Σαν συμφωνική ορχήστρα.
Καλά θα πάει αυτό….

Από τον Νοέμβριο στο Μικρό Παλλάς ασφαλώς!
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Ταυτότητα παράστασης:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης
Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Χρήστος Τζιόγκας
Video Art : Παντελής Μάκας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άρτεμις Δούρου
Φωτογραφίες παράστασης : Γιώργος Καλφαμανώλης
Παραγωγή : Αθηναϊκά Θέατρα

Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Φαίδρα Δρούκα
Μουσικός : Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Μικρό Παλλάς
Αμερικής 2 (City Link), Σύνταγμα, Αθήνα
Τηλέφωνο : 2103210025

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Δευτέρα και Τρίτη : 21:00

 


 

Η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης, μπαίνουν στην “Καρδιά του Σκύλου” του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Μετά την πρώτη κοινή επιδαύρια κάθοδό τους με τα “Βατράχια”, η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης επιστρέφουν στο θέατρο Κιβωτός τον Δεκέμβριο του 2023 με το εμβληματικό έργο του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ “Καρδιά του Σκύλου”.

H Έφη Μπίρμπα επιχειρεί μία νέα στοχαστική ανάγνωση και σκηνοθετεί με τον δικό της διηθητικό και ονειρικό τρόπο την άγρια, ταραχώδη και κωμικά υπερρεαλιστική αυτή σάτιρα για την ανθρώπινη φύση με πρωταγωνιστές τον Άρη Σερβετάλη και τον Αντώνη Μυριαγκό. Μαζί τους η Ηλέκτρα Νικολούζου, ο Μιχάλης Θεοφάνους, η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, η Αλεξάνδρα Καζάζου και ο Σπύρος Δέσικος.

 

Η παράσταση

Ως προειδοποιητικό παραμύθι για τη διαφύλαξη της ατομικότητάς μας, η “Καρδιά του σκύλου” ταιριάζει απόλυτα με τη θεματολογία των έργων που γοητεύουν την Έφη Μπίρμπα (Άτιτλο, Δον Κιχώτης, Σωσίας, Το Όνειρο ενός Γελοίου, Βατράχια), έργα δηλαδή που μιλούν για πολύ πυρηνικά ζητήματα με τρόπο στρεβλό, ιδιαίτερο και μοναδικό.

Η ιδιοσυγκρασιακή καλλιτέχνιδα προσεγγίζει με τη μοναδική σκηνοθετική της ματιά το έργο αυτό του Μπουλγκάκοφ που αναδεικνύει έξοχα τον παραλογισμό της βίαιης αλλαγής της ανθρώπινης φύσης, ώστε να ταιριάζει σε ένα άκαμπτο ιδεώδες, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους της απόλυτης συμμόρφωσης του ανθρώπου στις κοινωνικές επιταγές.

Με όπλα της δύο ηθοποιούς που διακρίνονται για την έντονη σωματικότητά τους, τον Άρη Σερβετάλη και τον Αντώνη Μυριαγκό, στήνει μία ποιητική παράσταση φωτίζοντας τον σύγχρονο άνθρωπο στον πυρήνα του, ενώ ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει να παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση για τη διαφύλαξη της ταυτότητάς μας. Πολύτιμος αρωγός της ένα δυνατό υποκριτικό ανσάμπλ: Ηλέκτρα Νικολούζου, Μιχάλης Θεοφάνους, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σπύρος Δέσικος.

 

Από τον Δεκέμβριο στο Θέατρο Κιβωτός.

Urban Life

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following