to top

Ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» θα σε κάνει να… ερωτευτείς κι εσύ

Ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» θα σε κάνει να… ερωτευτείς κι εσύ

Παραστάσεις υπάρχουν πολλές… άπειρες. Άλλες θα σε προβληματίσουν, άλλες θα σου δώσουν τροφή για σκέψη, άλλες θα σε διασκεδάσουν και θα σε μαγέψουν. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» με την υπογραφή του Γιάννη Κακλέα.

Πέρα όμως από τις ταμπέλες που συνήθως περιττεύουν, η μεγάλη παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» αποτελεί αναμφίβολα μία παράσταση που θα σε κάνει να ερωτευτείς κι εσύ ο ίδιος.

 

Πρώτα από όλα, να ερωτευτείς από την αρχή την γλυκιά και τρυφερή αυτή ιστορία, την οποία πρωτογνωρίσαμε το 1998 μέσα από τον κινηματογράφο. Ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» σε σκηνοθεσία John Madden και σενάριο Marc Norman και Tom Stoppard απέσπασε συνολικά 7 Όσκαρ, μεταξύ αυτών και το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Γκουίνεθ Πάλτροου.

Η ελληνική εκδοχή της θεατρικής μεταφοράς του έργου σε κάνει επίσης να ερωτευτείς τη συναίσθηση, την αντίληψη αλλά και την ευστροφία των δημιουργών της χώρας μας. Σε μια εποχή παράξενη, που πολλά ανοιχτά μέτωπα ταλαιπωρούν και τυραννούν την ψυχή μας, είναι σημαντική η παρουσία ανθρώπων που βρίσκουν τον τρόπο για να γλυκάνουν λίγο τον «πόνο», σκορπίζοντας μέσα από ένα παραμυθένιο και πλούσιο θέαμα την αστερόσκονη που τόσο έχουμε ανάγκη.

Στο αποτέλεσμα αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες. Η όμορφη ιστορία, που διασκευάστηκε θεατρικά από τον Lee Hall, η ευρηματική σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι «εξπέρ» αφήγηση ιστοριών με παραμυθένια απόχρωση («Σιρανό ντε Μπερζεράκ», «Ημέρωμα της Στρίγγλας»), τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, οι χορογραφίες της Αγγελικής Τρομπούκη και φυσικά οι «ερωτεύσιμες» ερμηνείες των ηθοποιών που συμμετέχουν στην ιδανικότερη για τις γιορτινές ημέρες και όχι μόνο παράσταση του «Ελληνικού Κόσμου».

 

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στο ρόλο του σπουδαίου Άγγλου Ποιητή και θεατρικού συγγραφέα, μας θυμίζει διαρκώς γιατί τον έχουμε αγαπήσει. Γιατί έχει κερδίσει δικαιωματικά μία θέση στην καρδιά μας. Η ευαισθησία του, η κωμική του δεινότητα και η ικανότητά του στην πρόκληση ανάμεικτων συναισθημάτων αποτελούν μερικά από τα χαρίσματά του, που αναδεικνύονται μέσα από τη συγκεκριμένη παράσταση, ένα δώρο των συντελεστών προς όλους όσοι συνεχίζουν να ονειρεύονται και να κυνηγούν τον έρωτα.

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις είναι η Ελένη Τρίγγου. Η νεαρή ηθοποιός, που γνωρίσαμε μέσα από την ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου καταφέρνει να λάμψει και να ξεχωρίσει στον έναστρο ουρανό του «Ερωτευμένου Σαίξπηρ», προσφέροντας μία φρεσκάδα στην ερμηνευτική απόδοση της Βιόλα, που υποδύθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη η Γκουίνεθ Πάλτροου.

Η «κοσμηματοθήκη» του Ελληνικού Κόσμου περιλαμβάνει κι άλλα ανεκτίμητα διαμάντια, όπως τη Μπέτυ Λιβανού στο ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’, τη Μίνα Αδαμάκη στο ρόλο της Παραμάνας, τον Νίκο Ορφανό στο ρόλο του Λόρδου Γουέσεξ, τον Γιάννη Ποιμενίδη (Κρίστοφερ Μάρλοου), τον Σωκράτη Πατσίκα (Φίλιπ Χένσλοου), τον Γιώργος Κοψιδά  και μια πλειάδα ηθοποιών, οι οποίοι ενώνονται και συνθέτουν μια μεγάλη «θεατρική βεντάλια» που ήρθε για να μας φέρει αέρα μιας άλλης εποχής, που ο ρομαντισμός και το κυνήγι της αληθινής αγάπης δεν θεωρούνταν μειονεκτήματα.


Χρόνια πολλά σε όλους και… «ερωτευτείτε» ελεύθερα!

Αντώνης Μπούμπας

O Αντώνης έχει ψώνιο με το γράψιμο και το θέατρο - αν μπορούσε θα έκανε μόνο αυτά στη ζωή του - αλλά οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν να βρίσκεται στην πόλη. Όποτε μπορεί, ανεβαίνει, βιώνει, βλέπει παραστάσεις και γράφει γι αυτές..

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following