to top

Murder on the Orient Express the movie

Το Murder on the Orient Express αποτελεί μεταφορά του κλασσικού ομώνυμου βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι με κεντρικό ήρωα τον Βέλγο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

 

Τον ρόλο του Πουαρό στην ταινία έχει ο Kenneth Branagh ο οποίος κρατά και την σκηνοθεσία της ταινίας. Η ταινία διαθέτει καστ με ηχηρά ονόματα όπως o Johnny Depp, o Willem Dafoe, η Penelope Cruz,η Michelle Pfeiffer και η Judi Dench αλλά και την ανερχόμενη Daisy Ridley που γνωρίσαμε πριν 2 χρόνια στο Star Wars.

• Την υπόθεση την μαρτυρά ο τίτλος από μόνος του. Λίγο πιο αναλυτικά, βρισκόμαστε στο 1934 και το τρένο καλύπτει την διαδρομή Κωνσταντινούπολη-Λονδίνο με διάφορες στάσεις στην κεντρική Ευρώπη. Κάπου εκεί στην κεντρική Ευρώπη εξαιτίας μίας χιονοστιβάδας το τρένο εκτροχιάζεται και ο Ηρακλής Πουαρό πρέπει να εξιχνιάσει την υπόθεση γνωρίζοντας πως ο δολοφόνος είναι κάποιος από τους συνεπιβάτες του.

Ομολογώ πως δεν έχω ακουμπήσει ούτε ένα βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι, επίσης δεν έχω παρακολουθήσει καμία από τις μεταφορές του Όριεντ Εξπρές. Μπήκα στην αίθουσα αποφασισμένος να βρω και εγώ τον δολοφόνο αλλά δεν τα κατάφερα. Αυτό είναι που κάνει καλά η ταινία. Η γνωριμία των επιβατών με τον θεατή γίνεται σε δύο επίπεδα, στην αρχή οπού τους βλέπουμε να επιβιβάζονται και στη μέση της ταινίας μέσω των ανακρίσεων του Πουαρό. Αυτή η τεχνική μπερδεύει τον θεατή σε συνδυασμό με τις μεστές ερμηνείες από όλο το καστ. Τους υποπτεύεσαι όλους.

 

3

 

Στα τεχνικά θέματα, έμεινα ευχαριστημένος από την κινηματογραφία, ιδιαίτερα στην όψη της Κωνσταντινούπολης του ’30. Ο ρυθμός της ταινίας λειτουργεί οργανικά όσον αφορά τους χαρακτήρες αλλά και το κουβάρι του μυστηρίου.

Για το τέλος άφησα τον Ηρακλή Πουαρό. Όπως είπα και πριν αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία μου με τον χαρακτήρα αλλά δεν γινόταν να μη προσέξω τις ομοιότητες που έχει με τον καλύτερο ντετέκτιβ του κόσμου, τον Σέρλοκ. Μου φαίνεται απόλυτα λογικό η Αγκάθα Κρίστι να έχει επηρεαστεί από το έργο του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ όπως τόσοι άλλοι.Και οι δύο χαρακτήρες είναι εκνευριστηκά έξυπνοι και αλαζόνες.

• Ο Σέρλοκ όμως είναι αρκετά εκκεντρικός και οι πρόσφατες μεταφορές του εστιάζουν σε αυτή την πλευρά του χαρακτήρα.Εμένα προσωπικά με έχει κουράσει αυτός ο τρόπος προσέγγισης. Υπερβολικά έξυπνος, αγενής με σύμπλεγμα ανωτερότητας. Σε εκείνο το σημείο συμπάθησα τον Πουαρό γιατί πέρα από κάποιους ψυχαναγκασμούς, που όλοι έχουν, παραμένει ένας χαρακτήρας που έχει αμφιβολίες, επένδυει συναισθηματικά στις υποθέσεις του και δεν το βλέπει σαν παιχνίδι σκακιού. Είναι ένας χαρακτήρας που μπορείς να ταυτιστείς. Μπράβο σου Kenneth Branagh!

Αν σας αρέσουν οι ταινίες μυστηρίου το Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές είναι μια ταινία για σας. Αν βέβαια γνωρίζεται την λύση του μυστηρίου από το βιβλίο ή τις άλλες μεταφορές λογικά θα βαρεθείτε.

Τάσος Δαγκλής

Είμαι ο Τάσος Δαγκλής ο Νεώτερος. Μου αρέσουν οι ταινίες που λένε ωραίες ιστορίες και οι σειρές που δεν κουράζουν. Γράφω γιατί μου αρέσει να μοιράζομαι τις απόψεις μου και να μαθαίνω διαφορετικές. Μέσα σε κάθε ταινία υπάρχει ένας νέος κόσμος, ένα νέο σύμπαν έτοιμο να συναρπάσει

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found