Είδαμε το Ματίλντα. Ένα μιούζικαλ που «ξυπνά» αυτούς που θέλουν να «κοιμόμαστε»
Μπορεί τα μιούζικαλ στη χώρα μας να συνεχίζουν σταθερά και με αξιοπρέπεια τον «άθλο» τους για να κερδίσουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη του κοινού, αλλά και μία θέση στην καρδιά και τη συνείδηση των μέχρι σήμερα «καχύποπτων» ή «δύσπιστων», ωστόσο… ένα είναι σίγουρο. Όσο υπάρχει η Θέμις Μαρσέλλου, οι φίλοι του είδους μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.
Η πολυπράγμων και δραστήρια δημιουργός έχει πατήσει γκάζι και τρέχει με χίλια για να μας πείσει ότι, το μουσικό θέατρο έχει πολύ «ψωμί» που φτάνει και περισσεύει για να χορτάσει πολλά στομάχια και στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο εύκολα θα αντιληφθεί κανείς, χάρη στην πληθώρα των παραστάσεων, που φέρουν την υπογραφή της και διαδέχονται η μία την άλλη, κρατώντας σε εγρήγορση τους θαυμαστές της δουλειάς της.
Τελευταίο «παιδί» της η «Ματίλντα» – Το μιούζικαλ, η παραγωγή που πήρε τη σκυτάλη από το πολυσυζητημένο και εντυπωσιακό «Jesus Christ Superstar» και παρουσιάζεται αυτή τη σεζόν στο Θέατρο Ακροπόλ για να «ενώσει» τα παιδιά όλων των ηλικιών.
Το έργο του Roald Dahl μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι το 2010, κουβαλώντας πίσω του μία μεγάλη ιστορία, καθώς το ομώνυμο βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα εκδόθηκε το 1988. Η αξιοσημείωτη επιτυχία που γνώρισε άνοιξε τον δρόμο για την κινηματογραφική εκδοχή του από τον Danny De Vito το 1996, η οποία έγινε μία από τις πιο λατρεμένες κλασικές ταινίες.
Το πέρασμά του από τη λογοτεχνία στη μεγάλη οθόνη και έπειτα στο θέατρο, το κατατάσσουν στην πρώτη γραμμή των έργων που θα συνεχίσουν ακάθεκτα το διάλογό τους με το παιδικό κοινό για πάρα πολλά χρόνια ακόμη. Πέραν αυτού, καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της διαχρονικής αξίας του έπαιξε το ίδιο το θέμα του. Πριν από 30 χρόνια, η Ματίλντα ξεπήδησε μέσα από το μυαλό του Roald Dahl για να μας μιλήσει μέσα από την προσωπική της ιστορία για το bullying, θέμα που ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα μεγάλο «καζάνι» που βράζει.
Δεδομένου ότι, το φαινόμενο του εκφοβισμού είναι ιδιαίτερα αισθητό και στη δική μας χώρα, με δεκάδες περιστατικά να καταγράφονται καθημερινά γεμίζοντας τις γκρίζες σελίδες της κοινωνίας μας, η σκέψη του Ακροπόλ να ανεβάσει ένα έργο που «αγκαλιάζει» με μοναδικό τρόπο τη διαφορετικότητα, θεωρείται εύστοχη αλλά και χρήσιμη.
Η «Ματίλντα», εκτός από δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του παιδικού κοινού και του μουσικού θεάτρου, που χρειάζεται νέους υποστηρικτές για να εδραιωθεί και να συνεχίσει την πορεία του στις αθηναϊκές σκηνές, αποτελεί επίσης τον «καθρέφτη» κάθε παιδικής ψυχής, που προσπαθεί να βγει από το κλουβί στο οποίο την έχουν φυλακίσει και να πετάξει ελεύθερη. Ένα κλουβί, στο οποίο είτε έχουμε βρεθεί κι εμείς κάποια στιγμή της ζωής μας είτε έχουμε οι ίδιοι κλείσει κάποιον άλλον ηθελημένα ή άθελά μας.
Ως εκ τούτου, η Ματίλντα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμη μιούζικαλ που μας διασκεδάζει και μας ξεσηκώνει με τα τραγούδια του (Tim Minchin) και τις εντυπωσιακές χορογραφίες του (Άννα Αθανασιάδη), αλλά ένα έργο (Dennis Kelly), που καταφέρνει να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές των θεατών. Ο στόχος όμως δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τους κατάλληλους μικρούς πρωταγωνιστές που σηκώνουν το έργο στην πλάτη τους, χορεύοντας, τραγουδώντας και παίζοντας για τρεις ολόκληρες ώρες. Η Ιωάννα Αλεξανδρή, η Σοφιλένια Τζανέτου και η Δανάη Τσούμου «μοιράζονται» το ρόλο της Ματίλντα και μαζί το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού, το οποίο δικαίως υποκλίνεται στο μεγάλο ταλέντο τους. Τα κορίτσια πλαισιώνονται από μία ομάδα παιδιών, που ανταποκρίνονται επάξια επάνω στη σκηνή, υποστηριζόμενα από έμπειρους, καταξιωμένους και αγαπημένους ηθοποιούς όπως ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο Κόκλας Κόκλας, η Μπέττυ Μαγγίρα, η Αντιγόνη Ψυχράμη και η Νάντια Κοντογεώργη, οι οποίοι δίνουν χώρο στους μικρούς συναδέλφους τους για να μας μαγέψουν και να μας ταξιδέψουν.
Η σκηνοθεσία, καθώς και η απόδοση κειμένου και στίχων ανήκει στη Θέμιδα Μαρσέλλου, ενώ την Ορχήστρα διευθύνει ο Ηλίας Καλούδης. Τα σκηνικά επιμελήθηκε η Μαίρη Τσαγκάρη και τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκκορού.
Η «Ματίλντα» ανοίγει την πόρτα στην ελπίδα και μας μαθαίνει ότι μία γενναία ψυχή θα φτάσει σίγουρα στον προορισμό της, έχοντας ως πυξίδα της… την αγάπη.
Θέατρο Ακροπόλ
Ιπποκράτους 9 -11, Κέντρο
Τηλ: 210 3648303