to top

Είδαμε την σειρά | Shrinking

Είδαμε την σειρά | Shrinking

Shrinking, έιναι κωμική-δραματική σειρά των Apple TV+ / Warner, δημιουργία των Μπρετ Γκόλντστάιν, Μπιλ Λώρενς και Τζέησον Σήγκελ, με τους Χάρισον Φορντ, Τζέησον Σήγκελ, Τζέσικα Γουίλιαμς, Λιουκ Τέννι, Μάικλ Γιούρι, Λουκίτα Μάξγουελ, Κρίστα Μίλλερ.

Ο Τζίμυ Λαιρντ είναι ένας ψυχολόγος που έχει χάσει τη γυναίκα του σε τροχαίο έναν χρόνο νωρίτερα και ο οποίος έκτοτε δεν έχει σηκώσει κεφάλι. Αποκομμένος από την έφηβη κόρη του και χρησιμοποιώντας τους ασθενείς του για δική του ψυχοθεραπεία, δεν είναι λίγες φορές που ακολουθεί ιδιότροπες και αυτοσχεδιαστικές μεθόδους θεραπείας που τον φέρνουν αντιμέτωπο με τους δύο συνεταίρους του στο γραφείο. Αυτή η απύθμενη ειλικρίνεια που πηγάζει από το πένθος του όμως, αρχίζει σταδιακά να αφυπνίζει τόσο τον ίδιο όσο και τους γύρω του, χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι πάντα για καλό.

 

 

Από τις μικρότερες εν συγκρίσει πλατφόρμες ροής παγκοσμίως, η Apple TV+ διακρίνεται όχι τόσο για την ποσότητα όσο για την ποιότητα των προγραμμάτων που φιλοξενεί καθώς έχει επιλέξει την οδό της εκλεκτικής παραγωγής έναντι του όγκου. Χωρίς τίτλους τρίτων αλλά αποκλειστικά και μόνο δικές της παραγωγές, η πλατφόρμα με το μήλο λειτουργεί πιο πολύ με τη λογική ενός στούντιο παραγωγής με θεματική ποικιλία μεν αλλά πάντοτε με συγκεκριμένο ύφος, πρότυπα ποιότητας και σχεδόν πάντοτε με πρωτοκλασάτα ονόματα στη μαρκίζα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και τούτη εδώ η συγκινητική και ταυτόχρονα αστεία σειρά Shrinking που εισβάλλει στους καναπέδες της ψυχοθεραπείας, με απώτερο σκοπό να απαλύνει τον πόνο στις ψυχές των ηρώων της αλλά και να προσφέρει ένα συναισθηματικό βάλσαμο σε όσους επιλέξουν να την παρακολουθήσουν.

 

Με ένα έξυπνο σενάριο και ακόμα πιο έξυπνες ατάκες, η σειρά “Η θεραπεία ξέφυγε” παρουσιάζει ένα γαϊτανάκι ανθρώπων που αγαπιούνται μεταξύ τους, ακόμα κι αν δεν το ξέρουν ούτε οι ίδιοι, με παράλληλες ιστορίες που όμως ξετυλίγονται γύρω από τον ίδιο άξονα, σε μια συσκευασία γλυκόπικρου χιούμορ και ρεαλισμού. Μολονότι οι παγίδες σε ένα τέτοιο αφηγηματικό πλαίσιο θα μπορούσαν να είναι πολλές, οι δημιουργοί της σειράς Shrinking χειρίζονται το θέμα τους με τέτοια προσοχή που ουδέποτε ξεφεύγει στην μπαλαφάρα ή έστω την υπερβολή, μολονότι δεν φοβούνται τις κάποιες μετρημένες ακρότητες.

Ανθρωποκεντρικό και βαθέως συναισθηματικό, το σενάριο ξεδιπλώνει σε κάθε ένα από τα 10 επεισόδια του πρώτου κύκλου τις πτυχές του κάθε πρωταγωνιστή, με φροντίδα και αγάπη αλλά και με έναν αξιοθαύμαστο αυτοσαρκασμό που άλλωστε αποτελεί και σανίδα σωτηρίας της ζωής του καθενός. Έχοντας λοιπόν ένα άρτια φροντισμένο κείμενο στα χέρια τους, σκηνοθέτες και ηθοποιοί έχουν τη δυνατότητα να πατήσουν επάνω του για να προσφέρουν ερμηνείες επιπέδου.

Ιδιαίτερα ως προς το καστ, η επιλογή είναι εξαιρετική, με τον Τζέησον Σήγκελ σε στιγμές ωριμότητας και αυτοελέγχου και με τον Χάρισον Φορντ ιδανικό ακροβάτη μεταξύ χιούμορ, συγκίνησης και εσωτερικότητας.

Με δύο υποψηφιότητες για Emmy (Α’ Ανδρικού και Β’ Γυναικείου σε κωμική σειρά ο Τζέησον Σήγκελ και η Τζέσικα Γουίλιαμς αντίστοιχα), η σειρά Shrinking πήρε ήδη το πράσινο φως και για δεύτερο κύκλο.

Μάνος Θηραίος

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι γύρω από τα Κάτω Πατήσια όπου γεννήθηκα και ζω υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι, το ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ότι οι γονείς μου είχαν πάρει είδηση πως τους άφηνα στην ησυχία τους όταν έβλεπα ταινία. Κάπου εκεί πάντως έγινε η ζημιά, στα σίγουρα. Κι όσο, μεγαλώνοντας, ανακάλυπτα πως το σινεμά ήταν κάτι περισσότερο από περιπέτειες, κωμωδίες, από την Αλίκη ή την Έλενα Ναθαναήλ εκείνο το καλοκαίρι, τόσο μεγάλωνε και το ταξίδι. Πάντα γούσταρα να βλέπω ταινίες κι ύστερα να τις αφηγούμαι στους δικούς μου ανθρώπους. Κι ας μην τους γνώριζα όλους με το όνομά τους.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found