to top

Είδαμε την σειρά | 17 κλωστές

Είδαμε την σειρά | 17 κλωστές

17 κλωστές, είναι δραματική μίνι σειρά των Cosmote TV/Tanweer, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια, με τους Πάνο Βλάχο, Πέτρο Χυτήρη, Μαρίνα Ψάλτη, Άλκηστη Πουλοπούλου, Κώστα Φιλίππογλου, Μάνο Βακούση, Θόδωρο Κατσαφάδο, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Θάνο Τοκάκη, Αθηνά Τσιλύρα, Νικόλα Δροσόπουλο.

Ο Αντώνης, ένας καλοσυνάτος και φιλήσυχος νεαρός τσαγκάρης στα Κύθηρα των αρχών του 20ού αιώνα, ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του. Όταν όμως πέφτει στο στόχαστρο ενός επιφανούς πολίτη, η συνωμοσία που υφαίνεται εις βάρος του τον απομακρύνει από τον τόπο του και τα όνειρά του, ενώ του στερεί όλους όσους αγάπησε, οδηγώντας τον σταδιακά στην παραφροσύνη.

 

 

Σκηνοθετική μαεστρία, σεναριακή ουσία και ένας ταλαντούχος πρωταγωνιστής αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της ελληνικής μίνι σειράς 17 κλωστές, που ξεχώρισε ως μία από τις καλύτερες που φιλοξένησε τη σαιζόν αυτή η τηλεόραση. Βασισμένες στο βιβλίο του Πάνου Δημάκη που με τη σειρά του είχε αντλήσει τον μύθο από αληθινά περιστατικά που είχαν συγκλονίσει την κοινωνία της εποχής (όχι όμως και τόσο γνωστά, καθώς φαίνεται), οι “17 κλωστές” πιστοποιούν τη βαθιά γνώση του Σωτήρη Τσαφούλια στην αφήγηση, στη σκιαγράφηση χαρακτήρων και στην καθοδήγηση των ηθοποιών, πάντοτε εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλής αισθητικής.

Παρ’ ό,τι -κινηματογραφικά και τηλεοπτικά τουλάχιστον- έχουμε συνδυάσει το όνομά του με το αστυνομικό θρίλερ, ο ίδιος έχει αποδείξει (και στο θέατρο) πως μπορεί να εισβάλλει στον ψυχισμό των χαρακτήρων του, ταξιδεύοντας στον πυρήνα τους, πολύ βαθύτερα από την επιφάνεια. Έχοντας στη διάθεσή του το γρήγορο αλλά λεπτομερές ως προς τα σημαντικά σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και της Κάτιας Κισσονέργη, ο Σωτήρης Τσαφούλιας ξετυλίγει μια ιστορία αγάπης, προδοσίας, εγκλήματος και τιμωρίας, με φόντο τα μαγευτικά τοπία των Κυθήρων όπως τα αποτυπώνει ο συνήθης ύποπτος συνεργάτης του στη φωτογραφία Κλαούντιο Μπολιβάρ, κομμένη και ραμμένη με άρτιο κινηματογραφικό ρυθμό χάρη στο μοντάζ του Γιώργου Γεωργόπουλου.

Αυτός βέβαια που ξεχωρίζει στις 17 κλωστές, για την ερμηνευτική του ακρίβεια και το βάθος από το οποίο ξεστομίζει τις λέξεις και εκτελεί τις πράξεις, είναι ο Πάνος Βλάχος, ηθοποιάρα και ταυτόχρονα φάτσα που όμως αλλοιώνεται σε κάθε ρόλο που αναλαμβάνει, λες και το μέσα του ήρωα στοιχειώνει και την όψη του.

Σε απόλυτη συνέργεια και το προσεκτικά επιλεγμένο επιτελείο των ηθοποιών που στελεχώνουν τη σειρά 17 κλωστές, προσφέρουν τηλεοπτική ψυχαγωγία επιπέδου, μακριά από τα τετριμμένα. Άψογη η αναπαράσταση της εποχής.

Μάνος Θηραίος

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι γύρω από τα Κάτω Πατήσια όπου γεννήθηκα και ζω υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι, το ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ότι οι γονείς μου είχαν πάρει είδηση πως τους άφηνα στην ησυχία τους όταν έβλεπα ταινία. Κάπου εκεί πάντως έγινε η ζημιά, στα σίγουρα. Κι όσο, μεγαλώνοντας, ανακάλυπτα πως το σινεμά ήταν κάτι περισσότερο από περιπέτειες, κωμωδίες, από την Αλίκη ή την Έλενα Ναθαναήλ εκείνο το καλοκαίρι, τόσο μεγάλωνε και το ταξίδι. Πάντα γούσταρα να βλέπω ταινίες κι ύστερα να τις αφηγούμαι στους δικούς μου ανθρώπους. Κι ας μην τους γνώριζα όλους με το όνομά τους.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following