to top

Είδαμε την παράσταση | Οι γείτονες από πάνω

Οι γείτονες από πάνω

“Οι γείτονες από πάνω” του Τσεσκ Γκάυ, σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας, πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Σταρόβας, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Γιώργος Κοψιδάς, Υακίνθη Παπαδοπούλου.

Ο Επαμεινώνδας και η Άννα Μαρία έχουν συμπληρώσει αισίως 15 χρόνια γάμου. Όχι όμως και χωρίς αντίτιμο. Η καθημερινότητα φαίνεται πως έχει πλήξει κάθε έκφραση αυτών των δύο άλλοτε πολύ ερωτευμένων ανθρώπων. Αφοσιωμένος ο καθένας στα δικά του και στη ρουτίνα του, έχουν καταλήξει να οδηγούνται σε καυγά κάθε φορά που μιλάνε για οτιδήποτε άλλο από τα τυπικά. Όπως με καυγά ξεκινά και η κουβέντα τους όταν τους συναντάμε στο διαμέρισμά τους, τη στιγμή που εκείνη τού ανακοινώνει πως κάλεσε για βραδινό τους γείτονες από πάνω.

Ο Επαμεινώνδας ουδόλως χαίρεται με την ανακοίνωση αυτή, πρώτον γιατί δεν έχει καμία διάθεση να βρεθεί με κανέναν, αλλά κυρίως επειδή τους έχει στην μπούκα επειδή τον ενοχλούν αφόρητα οι φωνές των δύο τους μέσα στη νύχτα κάθε φορά που κάνουν έρωτα.

 

 

 

Ισπανική κωμωδία με κάμποσο συναίσθημα, οι “Γείτονες από πάνω” γράφτηκαν το 2016 από τον Τσεσκ Γκάυ, τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη που στην Ελλάδα αγαπήσαμε ιδιαίτερα με το “Truman”. Ο ίδιος μάλιστα μετέφερε τέσσερα χρόνια αργότερα το θεατρικό του στο σινεμά, με τον τίτλο “Sentimental”, ταινία που κέρδισε τόσο το κοινό όσο και τα μέλη των Goya που του χάρισαν 5 υποψηφιότητες (κέρδισε το βραβείο Β’ Ανδρικού).

Χαριτωμένο, τρυφερό, αστείο και βγαλμένο μέσα από μια σύγχρονη πραγματικότητα, το κείμενο παίζει με τα μεσοαστικά σεξουαλικά στερεότυπα, μένοντας βέβαια και το ίδιο μεσοαστικό. Η κόντρα των δύο εντελώς διαφορετικών ζευγαριών είναι αυτή που προκαλεί το ενδιαφέρον του θεατή αλλά και το γέλιο, την ίδια στιγμή που όλα αυτά που ακούγονται περί σεξ, στην ουσία ανοίγουν τον δρόμο της ενδοσκόπησης για τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, αυτούς που μένουν “από κάτω”.

Η κρίση της μέσης ηλικίας συναντά τις απαγορευμένες φαντασιώσεις εντός της πολυκατοικίας και όλο μαζί εξελίσσεται σε ένα χαμογελαστό, “σαλονάτο” θεατρικό, με μια feelgood διάθεση την οποία παίρνεις και μαζί σου φεύγοντας. Μεγάλοι αρωγοί στη ροή της παράστασης Οι γείτονες από πάνω, είναι η μετάφραση της Μανίνας Ζουμπουλάκη καθώς και η απόδοση του κειμένου από τον σκηνοθέτη και τον Χρήστο Κωνσταντίνου, που εξασφαλίζουν άριστη μεταφορά του ύφους και του τόνου στα Ελληνικά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις λέξεις, αλλά και το περιεχόμενο.

 

Ολόσωστη και η επιλογή του επιτελείου των ηθοποιών (που συμπτωματικά, καθώς χάζευα πληροφορίες για τις παραστάσεις στην Ισπανία αλλά και για την ταινία, είδα πως φέρνουν πολύ στο φυζίκ που φαίνεται πως έχει επιβληθεί στο καστ), με τον Δημήτρη Σταρόβα να κρατά πολύ μεγάλο από το βάρος της παράστασης στους ώμους του. Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις του είναι δουλεμένες στην λεπτομέρεια της φωνής, του ύφους και του σώματος, ενώ είναι εξαιρετικός στο μέτρο του χιούμορ και της αστείας ατάκας. Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου κάνει σχεδόν ολοκληρωτικά δικό της το φινάλε, η Υακίνθη Παπαδοπούλου παίζει με συγκρατημένο μπρίο αποφεύγοντας έντεχνα τις όποιες υπερβολές, ενώ αλήθεια απόλαυσα τον αστείο ρόλο -κόντρα σε όλο αυτό το μάτσο φυζίκ- του Γιώργου Κοψιδά.

 

• Θέατρο Πειραιώς 131 – Πειραιώς 131, Γκάζι
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00

Μάνος Θηραίος

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι γύρω από τα Κάτω Πατήσια όπου γεννήθηκα και ζω υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι, το ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ότι οι γονείς μου είχαν πάρει είδηση πως τους άφηνα στην ησυχία τους όταν έβλεπα ταινία. Κάπου εκεί πάντως έγινε η ζημιά, στα σίγουρα. Κι όσο, μεγαλώνοντας, ανακάλυπτα πως το σινεμά ήταν κάτι περισσότερο από περιπέτειες, κωμωδίες, από την Αλίκη ή την Έλενα Ναθαναήλ εκείνο το καλοκαίρι, τόσο μεγάλωνε και το ταξίδι. Πάντα γούσταρα να βλέπω ταινίες κι ύστερα να τις αφηγούμαι στους δικούς μου ανθρώπους. Κι ας μην τους γνώριζα όλους με το όνομά τους.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not foundInvalid username, no pictures, or instagram servers not found