to top

Είδαμε την παράσταση | Η νύχτα των μυστικών

Είδαμε την παράσταση | Η νύχτα των μυστικών

Η νύχτα των μυστικών του Άκη Δήμου, σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου, πρωταγωνιστούν: Ορέστης Τζιόβας, Τάσος Λέκκας, Ελίζα Σκολίδη, Αλέξανδρος Βάρθης, Εριφύλη Κιτζόγλου, Γιώργος Μαρτίνος.

Ένα τσίρκο σε κάποιο λιμάνι. Η παράσταση ετοιμάζεται να αρχίσει. Ίσως να είναι η πρώτη. Ίσως και η τελευταία. Ένα ζευγάρι μπαίνει τυχαία στην τέντα, όταν οι προβολείς δεν έχουν ακόμα ανάψει. Εκείνη φαίνεται να προσπαθεί να ξεφύγει από εκείνον. Εκείνος την καλεί να φύγουν και να γυρίσουν σπίτι. Μόνο που τότε εμφανίζεται ο Μάγος που τους παρακολουθούσε από το σκοτάδι. Της προσφέρει καταφύγιο. Του επιβάλλει τιμωρία. Και κάπως έτσι ξεκινά η μεγαλύτερη παράσταση που οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές και οι απρόκλητοι επισκέπτες έζησαν ποτέ.

 

 

Με μια λέξη: διαμαντάκι! Η σκηνή του θεάτρου “Μπέλλος” φιλοξενεί το εφιαλτικό και συνάμα μαγευτικό έργο του Άκη Δήμου, μεταμορφωμένη σε τέντα ενός παρακμιακού τσίρκου που στάζει απελπισία και υπόσχεται συνάμα καταφύγιο σε χαμένες ψυχές, χαμένους έρωτες, φαντάσματα ανθρώπων που έσβησαν και ζωών που πληγώθηκαν στα σκοτεινά διατηρώντας τα προσχήματα στο φως. Με τη νυχτερινή υγρασία από αυτό το αφιλόξενο λιμάνι να σου τρυπάει λες τα σωθικά και τη μοναξιά να μπαίνει έρποντας από παντού, οι έξι ήρωες της παράστασης δίνουν το σώου της ζωής τους αυτήν εδώ τη νύχτα όπου τα πάντα θα τελειώσουν και μαζί θα ξεκινήσουν από την αρχή. Κάπου αλλού. Κάπου αλλιώς.

Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου σκηνοθετεί με πάθος διαβάζοντας, το κείμενο του Άκη Δήμου μέσα από το ονειρικό πρίσμα του Ζαν Κοκτώ και τη βουβή πίκρα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, τυλίγοντας τα πάντα με μια αόρατη τέντα που στραγγαλίζει και απελευθερώνει ταυτόχρονα αρτίστες και θεατές, με όλους εμάς παγιδευμένους εθελοντικά σε αυτό το υποσχόμενο όνειρα καθαρτήριο, αυτόπτες μάρτυρες της καθόδου προς τον χαμένο Παράδεισο που μοιάζει να βρίσκεται βαθειά θαμμένος σε θύμησες αθωότητας.

Η μίνιμαλ σκηνή απλώνεται σε όλο το θέατρο, τα χρωματιστά, παιδιάστικα λαμπιόνια αναβοσβήνουν σαν φάρος και παγίδα (φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα), ένας κρίκος κρέμεται μόνος σαν αγχόνη, οι τσουλήθρες και οι δοκοί είναι πολύχρωμες αλλά ετοιμόρροπες και η μουσική (Γιάννης Χριστοδουλόπουλος) αντηχεί από μια ανύπαρκτη ορχήστρα σαν από άλλο κόσμο. Και είναι τότε που αυτές οι παραδομένες στα λαμπερά κουστούμια και στο παραμορφωτικό μακιγιάζ φιγούρες (σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μάγδα Καλορίτη, κουστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή) αφήνονται και ξεσπούν σε μια ντελιριακή παράσταση που σταματά τον χρόνο, ξύνει πληγές, αναπολεί πίκρες και ξεσκαρτάρει συνειδήσεις.

 

Ο Ορέστης Τζιόβας που δεν σταματά να με εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά που τον βλέπω στο θέατρο, βυθίζεται στη φιγούρα του Μάγου, απειλητικός μέσα στη συντριβή του, προστάτης και δεσμοφύλακας, με φωνή στεντόρεια που αντηχεί από παντού. Με συμπαγές παράστημα και ψυχή που τρεμοσβήνει ταξιδεύει σε όλη του τη ζωή μέσα από αυτήν την ύστατη ατραξιόν, αποζητώντας την εξιλέωση και την τιμωρία.

Χαμένος στην ουτοπία της πραγματικότητας, επικίνδυνος, στιβαρός αλλά σταδιακά πανικόβλητος κατηγορούμενος που τρέμει για την καταδίκη του, ο Αλέξανδρος Βάρθης στον ρόλο του κακοποιητικού συντρόφου κολυμπάει αντρίκια στα κύματα της απειλής και της ικεσίας που τον σκεπάζουν. Στη σκιά του και στην αγκαλιά του Μάγου, η Ελίζα Σκολίδη βρίσκει με ευαισθησία και ένστικτο επιβίωσης το μονοπάτι που τη μεταμορφώνει από φοβισμένη γυναίκα σε λαμπερή πρωταγωνίστρια της ύπαρξής της και μαζί φάντασμα και σύμβολο των γυναικών που χάθηκαν πριν από αυτήν στα σκοτάδια των ανδρών τους.

Η επίγνωση, η αυθάδης ειλικρίνεια και το θράσος του πόνου που κουβαλά καθιστούν τη Μις Κολοράντο του Γιώργου Μαρτίνου τη συγκινητική φωνή της λογικής σε έναν κόσμο από τραβεστί προσχήματα και υποκρισία, ενώ η ξέφρενα σαγηνευτική Εριφύλη Κιτζόγλου ταξιδεύει με περίσσια άνεση από την πραγματικότητα του τσίρκου σε έναν κόσμο γεμάτο μυθικά στοιχειά, γυναίκα-φίδι και γοργόνα, έτοιμη να σε μαγέψει για πάντα με ένα βλέμμα και ένα τραγούδι. Απλά εξαιρετικός ο Τάσος Λέκκας, ως ο κλόουν βοηθός του Μάγου, με έκφραση, βλέμμα, φωνή και ποστάρισμα κορυφαίας επίγνωσης και αφοσίωσης στον ρόλο.

 

• Θέατρο Μπέλλος – Κέκροπος 1, Πλάκα
Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00

Μάνος Θηραίος

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι γύρω από τα Κάτω Πατήσια όπου γεννήθηκα και ζω υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι, το ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ότι οι γονείς μου είχαν πάρει είδηση πως τους άφηνα στην ησυχία τους όταν έβλεπα ταινία. Κάπου εκεί πάντως έγινε η ζημιά, στα σίγουρα. Κι όσο, μεγαλώνοντας, ανακάλυπτα πως το σινεμά ήταν κάτι περισσότερο από περιπέτειες, κωμωδίες, από την Αλίκη ή την Έλενα Ναθαναήλ εκείνο το καλοκαίρι, τόσο μεγάλωνε και το ταξίδι. Πάντα γούσταρα να βλέπω ταινίες κι ύστερα να τις αφηγούμαι στους δικούς μου ανθρώπους. Κι ας μην τους γνώριζα όλους με το όνομά τους.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found