Η Δούκισσα της Πλακεντίας του Γιώργου Νανούρη. Κείμενο- Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης. Ερμηνεία: Μαρία Κίτσου.
Πρόκειται για τη μυθιστορηματική ζωή της Σοφίας ντε Μαρμπουά, που έμεινε γνωστή ως η Δούκισσα της Πλακεντίας. Μιας γυναίκας που το σπίτι της έγινε Μουσείο, ενώ το όνομα της δόθηκε σε Λεωφόρο αλλά και σε Σταθμό του μετρό. Βαθύπλουτη, ανεξάρτητη, δυναμική και αινιγματική, αναφέρεται ως μία από τους μεγάλους ευεργέτες της Ελλάδας, αφού ενίσχυσε οικονομικά τη χώρα μας μετά την Επανάσταση του 1821.
Η Δούκισσα της Πλακεντίας, ακροβατεί ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, συνοδεύεται από θρύλους και αλήθειες για την σχέση της με εμβληματικές προσωπικότητες αλλά και για την εκκεντρική ζωή της.

Ο Γιωργος Νανούρης μετα τις απανωτές sold out θεατρικές επιτυχιες των τελευταιων χρόνων, φέτος επιστρέφει σε μονόλογο, στο Θέατρο Βεάκη – μέσα από την μοναδική Μαρια Κίτσου – μάς συστήνει την αινιγματική φιγούρα της Δούκισσης της Πλακεντίας — ένα όνομα πασίγνωστο, μια ζωή όμως σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Ο Γιώργος Νανούρης ερχεται και ξετυλιγει μπροστά σου μια ιστορία, τοσο ιδιαιτερη και τόσο καλά φτιαγμένη που δεν σου αφηνει τιποτα αναπαντητο στο τέλος. Η μουσική επένδυση, διαλεγμένη από τον ίδιο, λειτουργεί σαν κινηματογραφικό soundtrack που αγκαλιάζει διακριτικά την αφήγηση χωρίς να την επισκιάζει. Τα φώτα, σαν καθρέφτης των συναισθηματικών διακυμάνσεων της ηρωίδας, και οι μικρές σκηνικές εκπλήξεις —no spoilers— αποδεικνύουν πως όταν υπάρχει καλό κείμενο και σπουδαία ερμηνευτρια, τα «πολλά μέσα» περισσεύουν.
Ένας ήρεμος, ουσιαστικός μονόλογος, φτιαγμένος με προσωπική φροντίδα και καθαρή ματιά. Μια παράσταση που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει — απλώς καταφέρνει να σε ταξιδέψει.
Η Μαρία Κίτσου ξεκινά ως οικοδέσποινα της παράστασης, μας καλωσορίζει και μας προετοιμάζει για όσα θα ακολουθήσουν – κι έπειτα μεταμορφώνεται. Γίνεται αφηγήτρια, Δούκισσα, κόρη, και μικρότερα πρόσωπα που, παρότι δευτερεύοντα, αποκτούν ζωή και βάρος μέσα από την παρουσία της. Η ευελιξία της είναι εντυπωσιακή χωρίς να χρειάζεται εντυπωσιασμούς.
Με καθαρότητα και μέτρο, η Μαρία σε κάνει να γελάς, να συγκινείσαι, να ανατριχιάζεις. Σε σοκάρει όχι μόνο το κείμενο, αλλά κυρίως η μοναδική της ικανότητα να το μετατρέπει σε εμπειρία.
Όταν ο Γιώργος Νανούρης συναντήθηκε καλλιτεχνικά με τη Μαρία Κίτσου, φαίνεται πως συμφώνησαν – έστω και σιωπηρά – να δημιουργήσουν μία από τις πιο δυνατές παραστάσεις της χρονιάς. Και το κατάφεραν. Ευχαριστούμε.
• Θέατρο Βεάκη – Στουρνάρη 32, Αθήνα, Αττική
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 19:00 & Πέμπτη στις 20:00
