Ο θεατρικός χειμώνας 2019/20 ξεκινάει δυναμικά! Πολλές νέες παραστάσεις αλλά και επαναλήψεις πετυχημένων παραστάσεων από πέρυσι. Διαλέξαμε 6 από αυτές και σας τις προτείνουμε..
Οι φάλαινες του Αυγούστου στο θέατρο Χώρα
«Οι φάλαινες του Αυγούστου» είναι ένας ύμνος στη ζωή και στην ανθρώπινη αλληλεγγύη. Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, προχωρημένης ηλικίας, συναντώνται σε ένα νησί το καλοκαίρι, μετρώντας αντοχές, αναμνήσεις, ελπίδες, αγωνίες και όνειρα.
Στη συγκινητική ιστορία του Ντέιβιντ Μπέρρυ πρωτοστατούν δύο εντελώς αντίθετου χαρακτήρα γριούλες, που αγωνίζονται να επιβιώσουν μόνες τους και να ολοκληρώσουν το ταξίδι της ζωής τους με αγάπη και αξιοπρέπεια. Η Σάρα, μικρότερη ηλικιακά, έχει αναλάβει να φροντίζει την ογδονταεξάχρονη αδελφή της Λίμπυ. Ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε τους βήμα. Η νεότερη τον ξορκίζει, η πιο ηλικιωμένη τον αποζητά. Η σύγκρουση των δύο κόσμων είναι αναπόφευκτη. Η μια ελπίζει στο μέλλον, αγωνίζεται ως το τέλος, η άλλη παραιτείται και ζει αναπολώντας το παρελθόν. Ο χρόνος, βαρύ φορτίο στις πλάτες τους, κυριαρχεί. Η εποχή τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Μοιάζουν σαν τις φάλαινες που περιμένουν να έρθουν. Είναι ένα σπάνιο είδος που εξαφανίζεται, αλλά που ακόμα υπάρχει.
Ο συγγραφέας, μέσα από το πανανθρώπινο και διαχρονικό του έργο, δημιουργεί ένα αντεστραμμένο καθρέπτη. Η δύναμη της ζωής έρχεται αντιμέτωπη με τη δύναμη του θανάτου. Τα γηρατειά προβάλλουν τη λάμψη της αλλοτινής νιότης. Το παρόν φωτίζει το παρελθόν. Το δράμα χαμογελά σαρκαστικά στην προσωρινότητα και στο εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης.Το γέλιο εναλλάσσεται με το δάκρυ.
Παντού και πάντα όμως πρωταγωνιστεί το βασικό μεγάλο ερώτημα. Πώς ζει κανείς την ιστορία της ζωής του και πώς θέλει να δει το τέλος της.
Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί το υπέροχο έργο του David Berry «ΟΙ ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ» και συναντάει επί σκηνής τους αγαπημένους του θεατρικού κοινού: Τζένη Ρουσσέα, Έρση Μαλικένζου και Νίκο Γαλανό στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Πρεμιέρα: 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Θέατρο Χώρα
Αμοργού 20, Αθήνα
• για εισιτήρια πατήστε εδώ
Ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα του στο Γκλόρια Μικρό
Το Θέατρο Γκλόρια Μικρό παρουσιάζει το νέο έργο του Σάκη Σερέφα «Ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα του» σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου, από 14 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00.
Ένας ξένος εισβάλλει στο σπίτι του κυρίου Σμιθ και του θέτει ένα εκβιαστικό δίλημμα. Η ζωή του λήγει σε δύο ώρες. Ποιον θα διαλέξει να μπει στη θέση σου ώστε να μην πεθάνει; Μια ετοιμοθάνατη γριά στην εντατική, τον Χίτλερ ή την διαχειρίστρια της πολυκατοικίας που ζει στο διπλανό διαμέρισμα; Μια μαύρη κωμωδία για το μαύρο που αποκαλούμε ύπαρξη και μας περιέχει όλους.
Παίζουν: Μαρία Αιγινίτου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιάννης Σοφολόγης
Θέατρο Γκλόρια Μικρό
Ιπποκράτους 7, Αθήνα
Αρίστος στο θέατρο Ανεσις
Η βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου, με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στο Θέατρο Άνεσις.
Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του «Αρίστου».
Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα μάνα του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια – οι δύο έρωτες του, ερμηνευμένοι επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς (Φιλαρέτη Κομνηνού , Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Λεάκος).
Οι ερμηνευτές ζωντανεύουν μια ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές πλευρές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξίδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, σε ένα σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960 όταν γίνεται είκοσι χρονών ο βασικός ήρωας, στον οποίο όλοι αναφέρονται. Πρόκειται για τον Αριστείδη Παγκρατίδη, τον φερόμενο ως «Δράκο του Σέϊχ Σου», τον οποίο ο Τύπος του 1963 (Ελληνικός Βορράς) τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο». Το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν: «Μανούλα μου, είμαι αθώος».
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Φιλαρέτη Κομνηνού, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Λεάκος.
Θέατρο Άνεσις
Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα
• για εισιτήρια πατήστε εδώ
Σπασμένο Γυαλί στο θέατρο ΠΟΛΗ
Το βραβευμένο με Olivier Award ψυχολογικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ, «Σπασμένο Γυαλί» ανεβαίνει τη σεζόν 2019 – 2020 στο θέατρο ΠΟΛΗ, σε σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη, από τις θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη.
Στο έργο αυτό, μια από τις πιο σημαντικές και ώριμες δουλειές του Μίλλερ, ο συγγραφέας ψυχαναλύει ένα γάμο και μας δείχνει όλα αυτά που μας κρατούν ακίνητους τη στιγμή που θα έπρεπε να δράσουμε. Όλους τους φόβους και τα μυστικά που μας κρατούν καθηλωμένους σε μια πραγματικότητα, μια σχέση, μια δουλειά που δεν μας ταιριάζει. Πολλές φορές δεν αντιδρούμε επειδή φοβόμαστε το άγνωστο. Άγνωστο όμως είναι το μέλλον μας ακόμη και αν μείνουμε εκεί που είμαστε!
Υπόθεση του έργου:
Στην Νέα Υόρκη του 1938, την νύχτα των κρυστάλλων που οι Ναζί έσπασαν όλα τα μαγαζιά των Εβραίων, η Σύλβια Γκέλμπεργκ ξαφνικά παραλύει. Χωρίς κανένα παθολογικό αίτιο, μένει ακίνητη από τη μέση και κάτω. Μπορεί ένα κοινωνικό γεγονός να επηρεάσει τόσο την υγεία κάποιου; Ή μήπως η αιτία βρίσκεται στον γάμο της με τον Φίλλιπ; Ο Δόκτωρ Χάιμαν θα σκάψει όσο πιο βαθειά αντέχει στα μυστικά της οικογένειας προκειμένου να την βοηθήσει. Αυτό όμως που θα βρει, μπορεί να μας βοηθήσει όλους.
Πρωταγωνιστούν:
Γιάννης Βούρος, Παναγιώτα Βλαντή, Χάρης Σώζος,
Βάσω Γουλιελμάκη, Ελίνα Μάλαμα
Θέατρο Πόλη
Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας
• για εισιτήρια πατήστε εδώ
ΠΑΤΕΡΑΣ στο θέατρο Αποθήκη
Με αφορμή το κλασσικό αριστούργημα του Α. Στρίντμπεργκ, ο Βασίλης Μπισμπίκης, μετά την επιτυχία της περσινής θεατρικής χρονιάς (Άνθρωποι και ποντίκια), σκηνοθετεί την τραγική κωμωδία «Πατέρας», που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αποθήκη, από τον Οκτώβριο.
Η ιστορία:
Ελλάδα 2019. Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Κάπου στην Αθήνα, πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες ενός μεσοαστικού σπιτιού, δύο σύζυγοι θα συγκρουστούν μεταξύ τους μέχρι τελικής πτώσεως, με λάφυρο την κυριαρχία πάνω στο παιδί τους.
Ποιος από τους δύο συζύγους θα επικρατήσει τελικά; Πόσο αλώβητοι θα βγούνε από τη μάχη; Και το παιδί τους; Θα πάρει θέση ως προς την έκβαση του ενδοοικογενειακού αυτού πολέμου; Και με ποιο κόστος;
Η μάχη των δύο φύλων, το αρχετυπικό δίπολο ανδρική λογική – γυναικείο ένστικτο, ο αλληλοσπαραγμός μέσα σε μια σχέση με αιώνιο διακύβευμα την απόλυτηεπικράτηση του ενός στον άλλο και την αδιαφιλονίκητη διατήρηση της εξουσίας, οι μικροί – ή και μεγαλύτεροι – ψυχολογικοί φόνοι που συντελούνται, ως «αναγκαίο κακό» για «καλό σκοπό», στους κόλπους μιας καθωσπρέπει κατά τα άλλα οικογένειας, ζωντανεύουν στη σκηνή του θεάτρου Αποθήκη.
Πρωταγωνιστούν:
Μαρίνα Ασλάνογλου, Τάσος Ιορδανίδης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιάννα Σταυράκη, Νικολέτα Χαρατζόγλου.
Θέατρο Αποθήκη
Σαρρή 40, Αθήνα
• για εισιτήρια πατήστε εδώ
Ένας αληθινός κάουμπόι στο Μικρό Χόρν
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα Αθηναϊκά θέατρα παρουσιάζουν το βραβευμένο κοινωνικό έργο της Μαρίλια Σαμπέρ, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα. Πρωταγωνιστούν : Γιάννης Φέρτης, Ιωάννα Μαυρέα, Βασίλης Μαυρογεωργίου.
Το έργο:
Ένας πατέρας με την κόρη του βρίσκονται μετά το θάνατο της μητέρας-συζύγου.
Ενώ ο πόνος είναι κοινός και θα μπορούσε ομολογουμένως να τους ενώσει, αντιθέτως η διαφορά φάσης της ζωής που διανύει ο καθένας (νιάτα- γεράματα) είναι το πεδίο μάχης που απλώνεται η αφήγηση της βραβευμένης Μαρίλια Σαμπέρ.
Ο αφοπλιστικά ρεαλιστικός τόνος της κόρης συνδιαλέγεται με τον ονειρικό κόσμο στις παρυφές της νόσου του αλτσχάιμερ του πατέρα της, για να τους οδηγήσουν στη λύτρωση.
Η συγκίνηση και το χιούμορ που εναλλάσσονται, είναι τα υλικά με τα οποία χτίζουμε την τέχνη του θεάτρου… Όπως και της ζωής άλλωστε. Άρα και του θανάτου…
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Γιάννης Φέρτης- Ιωάννα Μαυρέα – Βασίλης Μαυρογεωργίου
Θέατρο Μικρό Χορν
Αμερικής 10, Κολωνάκι
• για εισιτήρια πατήστε εδώ