to top

Χάλκη – Ο Μικρός παράδεισος των Δωδεκανήσων

Χάλκη - Ο Μικρός παράδεισος των Δωδεκανήσων

Η Χάλκη είναι αυτό το μικρό νησάκι που σου αποπνέει μία πηγή χαλάρωσης με το που το αντικρίζεις. Είναι ο κατάλληλος προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν λίγη ψυχική ηρεμία και απομάκρυνση από τους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης μιας και όλα σε αυτό το νησί κινούνται με χαλαρούς ρυθμούς.

Το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει είναι το γραφικό της λιμάνι και τα νερά είναι πεντακάθαρα μέχρι και εκεί, οπότε μπορείς να κολυμπήσεις σε όποιο σημείο του νησιού σου αρέσει. Η μετακίνηση στο νησί σε διευκολύνει αρκετά, αφού οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες και τα εξερευνάς όλα με τα πόδια μιας και αυτοκίνητα ή άλλα οχήματα δύσκολα θα συναντήσεις. Οι δρόμοι και τα στενάκια της Χάλκης θυμίζουν άλλη εποχή όπως και τα αρχοντικά, νεοκλασικά σπίτια που είναι παντού κτισμένα.

Αυτό που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος είναι το Νημποριό, ένας οικισμός που αποτελείται από σπίτια με πολύχρωμους τοίχους. Μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι ο Πόνταμος με τα γαλαζοπράσινα νερά του και την λευκή αμμουδιά του.

Συνήθως οι περισσότεροι τουρίστες την επισκέπτονται αλλά αν θέλετε μία πιο μοναχική παραλία , σίγουρα τότε η Κάνια είναι μία κατάλληλη επιλογή τόσο γραφική και στρωμένη με βότσαλο όπως και άλλες παραλίες της Χάλκης σαν το Γιάλι, την Φτενάγια και την Αρέτα που όλες αξίζει να τις δεις και να απολαύσεις το μπάνιο σου. Όλες οι παραλίες του νησιού είναι εύκολα προσβάσιμες και μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια πέρα από την Τραχειά που έχει πρόσβαση μόνο με καΐκι αλλά είναι τελείως μαγευτική αφού περιβρέχεται από δύο θάλασσες.

 

 

Η κατάλληλη περίοδος για να επισκεφθεί κάποιος την Χαλκή είναι σίγουρα τον Αύγουστο μιας και τότε γίνεται η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού. Στις 29 Αυγούστου, η Μονή του Αγ. Ιωάννη Αλάργα γιορτάζει το μεγαλύτερο πανηγύρι και όλοι οι κάτοικοι και τουρίστες διασχίζουν το βουνό σχεδόν μιάμιση ώρα πεζοπορία για να φτάσουν στο ξωκλήσι. Εκεί γίνεται το παραδοσιακό γλέντι που όλοι χορεύουν και τραγουδάνε κυριολεκτικά μέχρι το πρωί. Είναι ασφαλώς κάτι που δεν πρέπει να χάσεις μιας και θα γνωρίσεις τα έθιμα και τους ντόπιους αποκτώντας μια πιο σφαιρική εικόνα για τον τόπο.

Ένα άλλο εξίσου θαυμάσιο αξιοθέατο είναι το Χωριό ή αλλιώς το Κάστρο των Ιπποτών που είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Είναι σε απόσταση 2,5 χλμ. από το λιμάνι αλλά διασχίζεις ένα ευχάριστο μονοπάτι που μπορείς να δεις και την γραφική εκκλησία της Παναγιάς της Χωριανής. Το Κάστρο των Ιπποτών σε παραπέμπει σίγουρα σε μία άλλη εποχή και εκεί θα συναντήσεις το Ναό του Αγ. Νικολάου που έχει σωσμένες τοιχογραφίες. Η θέα είναι απερίγραπτη που αντικρίζεις στο φρούριο αφού βλέπεις όλο το νησί από ψηλά και το Καρπάθιο πέλαγος που το περιβρέχει. Εκεί θα βγάλετε τις πιο αξιοζήλευτες φωτογραφίες. Όσον αφορά το φαγητό της Xάλκης, η παραδοσιακή της κουζίνα είναι το κάτι άλλο!

 

 

• Περισσότερα για την Χάλκη, τα αξιοθέατα και τις παραλίες της, πατήστε εδώ.

• Ευχαριστούμε το Travel Vibe για την παραχώρηση των άρθρων..

• Ευχαριστούμε την Αλεξάνδρα Τσιάμη.

travel vibe

Είσαι traveller, instagrammer ή αγαπάς τα ταξίδια και θες να γράφεις για αυτά; τότε επικοινώνησε μαζί μας και η ομάδα του TravelVibe έχει πολλά να σου δώσει! Keep Travelling

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found