to top

Κωνσταντίνος Μπιμπής – Το Δέντρο του Οιδίποδα ήταν ένα μεγάλο ταξίδι για μένα και ζόρικο

Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του. Φέτος τελείωσε το ταξίδι του με το Δέντρο του Οιδιποδα – μετά από σχεδόν 3 χρόνια, συνεχίζει για 5η χρονιά την μεγάλη θεατρική επιτυχία Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2, με την Αθηνά Μουστάκα και τον Κώστα Γάκη αλλά ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει και τον Υπηρέτη 2 αφεντάδων του Κάρλο Γκολντόνι, πάντα στο Θέατρο Αλφα Ιδέα, στο κέντρο της Αθήνας. 

Δεν είναι υπερβολή που γράφω ότι ο Κωνσταντίνος Μπιμπής είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς, αν καταφέρετε να τον δείτε σε κάποια από τις παραστάσεις που πρωταγωνιστεί θα καταλάβετε. Είναι από τις λίγες φορές που μπρόστα σου, παρακολουθεις μια κυριολεκτική μεταμόρφωση ενός ηθοποιού πάνω στο ρόλο του. Το σώμα του, τα χέρια του, η κίνηση του, τα μάτια του, η φωνή του, αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες της σκηνής – όχι του ρόλου!

 

• Είμαι τυχερός που γνώρισα τον Κωνσταντίνο, είδα το ταλέντο του και μου επέτρεψε να τον μάθω λίγο καλύτερα. Στα επόμενα που έρχονται…. θα είμαι εκεί να χειροκροτώ!!

 

 

Πότε μπαίνει το μικρόβιο της ηθοποιίας στον Κωνσταντίνο;
Αργά, πολύ αργά θα έλεγα. Μάλλον σχηματοποιείται αργά αλλά ξεκινάει από πολύ νωρίς. Συνειδητοποιώ ότι αυτό θέλω να κάνω στην τρίτη Λυκείου..

Και ξεκινάς δραματική σχολή;
Όχι! Μπαίνω στην φιλολογία να κάνω το χατήρι της μανούλας , που ήθελε να με στείλει στη νομική κανονικά αλλά κάπου στη μέση τα βρήκαμε και μπήκα Φιλολογία.  Δεν πάτησα σχεδόν το πόδι μου. Πήγα την πρώτη χρονιά, λίγο τη δεύτερη και μετά τίποτα και πάντα παράλληλα με το Τέχνης..

Θυμάσαι την πρώτη σου φορά στη σκηνή;
Ναι βέβαια. Είναι στο δεύτερο έτος στο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Άγγελου Αντωνόπουλου, το σήμα κινδύνου του Σαμαράκη. Είναι πρώτη μέρα στη σκηνή, παρέα με τον κολλητό και μετέπειτα συγκάτοικο μου Πάρη Θωμόπουλο, να δίνουμε ο ένας στον άλλον λόγια ενθάρρυνσης: όλα θα πάνε καλά, όλα θα πάνε καλά!! (γέλια)

Το τρακ μετά από τόσες παραστάσεις, υπάρχει ακόμα;
Ανάλογα. Το τρακ με συναντάει όταν έχω πιο πολύ μοναξιά. Ας πούμε στο Ρωμαίο μετά από τόσα χρόνια δεν υπάρχει τρακ, στο δέντρο του Οιδίποδα δεν υπάρχει αλλά και στον Υπηρέτη δυο αφεντάδων το ίδιο.

• Στον Ίωνα, που είναι μια πιο μοναχική παράσταση, ξεκινάω με έναν μονόλογο 15 σελίδων. Θυμάμαι στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων να ξεκινάω με καρδιοχτύπι τρελό.

 

Μίλησε μας για την παράσταση Ίωνας.
Είναι ένα υπέροχο έργο του Ευριπίδη, σε διασκευή του Αρη Ασπρούλη και της Ιόλης Ανδρεάδη. Είναι μια εκδοχή για 2 πρόσωπα, εμένα και την Δήμητρα Χατούπη, όπου εγώ παίζω 8 ρόλους και η Δήμητρα την γλίτωσε μόνο με έναν, την Κρέουσα. Ο Ιωνας σε όλη του ζωή ψάχνει τη μάνα του.

• Είναι σαν να στήνει αυτή την παράσταση για την μάνα του, για αυτό και σε όλη την παράσταση η Δήμητρα είναι ανάμεσα στο κοινό, δεν είναι μαζί μου επί σκηνής. Ξεκινάει 8 Γενάρη, μόνο για 4 Δευτέρες αυστηρά, στο θέατρο Άλφα Ιδέα.

 

 

Ποια είναι η ιδέα πίσω από την ομάδα Ιδέα;
Η ομάδα Ιδέα ιδρύθηκε το 2012. Ονομάστηκε Άλφα Ιδέα όταν στεγάστηκε στο θέατρο Άλφα – και θα ήταν ιεροσυλία να φύγει το Άλφα από τον τίτλο – δεν το θέλαμε ποτέ. Η ιδέα είναι ότι, σε μια εποχή που βλέπουμε μεγάλες εταιρείες να συγκεντρώνουν πολλά θέατρα, μπουζουξήδες να μπαίνουν στην παράγωγη των θεάτρων, τα κεντρικά θέατρα να καταλαμβάνονται από μιούζικαλ και λίγο όπως να ναι – γιατί δεν έχουμε καμία παράδοση σε τέτοιο είδος, τώρα την φτιάχνουμε.

• Το να αναλάβουμε ένα μεγάλο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, μας φάνηκε μια πολύ ωραία ιδέα με μια έννοια πολιτική. Όλο αυτό όμως θέλει πολύ μεγάλη θυσία – είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος, με πολλές απαιτήσεις, που πρακτικά, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα – γέλια.

 

Δέντρο του Οιδίποδα. Πόσο βαθιά μπήκες μέσα στη παράσταση!
Δεν έχω μπει πιο βαθιά σε καμία άλλη. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι για μένα και ζόρικο. Μπήκα σε πολύ προσωπικές μου διαδρομές και πολύ ζόρικες για αυτή την παράσταση.

Βρήκες κάπου εκεί τον Κωνσταντίνο;
Πιο πολύ συναντήθηκα με τον μικρο Κωνσταντίνο –  το παιδί.

Περιμένατε τόσο μεγάλη επιτυχία του Οιδίποδα;
Όχι! Είχαμε αρχίσει να χάνουμε και τις ελπίδες μας κάποια στιγμή. Πέρυσι ζορίστηκε πολύ να πάρει μπρος, που ήταν και η 2η του χρονιά του. Ήδη είχαμε κάνει 20 παραστάσεις στο Θησείο πρόπερσι και πέρυσι ήταν η κανονική του εκδοχή – βρήκαμε την ταυτότητα της παράστασης.

• Στην Ελλάδα για κάποιο παράξενο λόγο δεν πιάνει η τραγωδία σε κλειστό χώρο. Το χειμώνα ο κόσμος έχει ανάγκη από κάτι πιο ανάλαφρο, ενώ το καλοκαίρι, σου λέει θα πάω μια βόλτα, νύχτα, θα δω κάτι πιο βαρύ.

 

DSC_0046-001

 

Ρωμαίος και Ιουλιέτα, 5 χρόνια τώρα, δεν κουραστήκατε να αγαπιέστε τόσα χρόνια; (γέλια)
Δεν κουραστήκαμε όχι. Σιγά σιγά όμως θα σταματήσει – τουλάχιστον του χρόνου μπορώ να σου πω ότι δεν θα πάει η παράσταση, είναι η τελευταία της σεζόν αλλά μπορώ να σου πω ότι στο εξωτερικό δεν έχει τελειώσει αυτή η ιστορία. έχει μέλλον ακόμα.

• Δεν είχαμε ποτέ σκοπό να κάνουμε κωμωδία τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα αλλά όταν κάτσαμε να το διαβάσουμε, είπαμε ότι αυτό το έργο είναι πολύ αστείο, δεν μας φάνηκε ποτέ μελό. Εντάξει στο δεύτερο μέρος που σκληραίνει, το σκληραίνουμε και εμείς – πάμε με τα νερά του – αλλά δεν έχει αλλαχτεί η δομή και ο λόγος, απλά έχει δοθεί διαφορετικά!

Τι είναι αυτό που σας πιάνει να πειράζεται τα κείμενα;
Τους αλλάζουμε τα φώτα να πεις καλύτερα! Νομίζω ότι το κάνουμε με πολύ αγάπη, γιατί για να μπούμε στη διαδικασία να ασχοληθούμε με ένα κείμενο και να το αλλάξουμε η να του προσθέσουμε μια σύμβαση που θα το αναδείξει κατά τη γνώμη μας, δεν έχει διάθεση αποδόμισης ή ρήξης με το κείμενο του συγγραφέα. Γι αυτό νομίζω και το αποτέλεσμα είναι φιλικό προς τον ίδιο τον συγγραφέα και το κείμενο του.

• Όταν ξεκινήσαμε τον Υπηρέτη 2 αφεντάδων του Κάρλο Γκολντόνι, μετά από Ρωμαίο και Ιουλιέτα,  Αριστοφανιάδα, Δέντρο του Οιδίποδα, είπαμε ας ηρεμήσουμε, ας κάνουμε ένα έργο έτσι όπως είναι, πιο κλασσικό…. Μόνο αυτό δεν κάναμε.

 

Σε έχει πιάσει νευρικό γέλιο πάνω στην σκηνή, στα πλαίσια του αυτοσχεδιασμού;
Εγώ δεν μπορώ να γελάσω πάνω στη σκηνή, με τίποτα. Κι αν γίνει η χοντράδα ας πούμε, άντε να γυρίσω πλάτη και είμαι πάλι στο ρόλο. Η Αθηνά Μουστάκα είναι η χειρότερη, μπορεί να φύγει από τη σκηνή από τα γέλια. Την τσιγκλάμε επίτηδες πολλές φορές.

Σεντόνι σου έχει τύχει ποτέ;
Αρκετές φόρες.

Πως το αντιμετωπίζεις;
Υπάρχει σεντόνι που ξεχνάς τα λόγια σου αλλά θυμάσαι μια γενική εικόνα του τι λες και αυτοσχεδιάζεις. Υπάρχει όμως και σεντόνι που ξεχνάς τα πάντα και που δεν σώζεται με τίποτα! Κοιτάς το κενό και απλά περιμένεις κάποιος να βρεθεί να σε σώσει.

 

DSC_0067

 

Ένας νέος καλλιτέχνης που έχει ξεκινήσει με τις καλύτερες προδιαγραφές, που και πως βλέπει το μέλλον;
Στο νησί μου – γέλια! Το όνειρο μου είναι να μπορέσω να έχω δημιουργήσει ένα κοινό, να έχω εξασφαλίσει ένα ειδόσημα – που θα μου επιτρέπει να ζω αξιοπρεπώς – και να μπορέσω να βρω μια ισορροπία μεταξύ ζωής και θεάτρου, γιατί σε αυτή τη χώρα για να ζήσεις ή για να καθιερωθείς ή ακόμα και για να ικανοποιήσεις τις φιλοδοξίες σου, θυσιάζεις ένα μεγάλο σου κομμάτι.

• Δεν είμαι διατιθέμενος να θυσιάσω τίποτα.

Τι είναι ηθοποιός;
Μου αρέσει μια φράση της Μπέρστιν: Η δουλειά του ηθοποιού είναι πιο δύσκολη από αυτή του αστροναύτη, γιατί εμείς πρέπει να κουβαλάμε στις πλάτες μας τον πόνο όλου του κόσμου. Και νομίζω ότι αυτό είναι ηθοποιός, ο άνθρωπος που κουβαλάει τον πόνο της ανθρωπότητας στις πλάτες του και τον εκθέτει με άλλους τρόπους κάθε φορά.

Είναι ο ηθοποιός μια δουλειά;
Ναι, τι άλλο είναι; Δουλειά είναι και χωρίς εκπτώσεις. Αν σου αρέσει να κάνεις μια εμπορική παράσταση και σου αρέσει είναι οκ, όταν όμως δεν σου αρέσει και την κάνεις, είναι έκπτωση ψυχική. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε ψυχικές εκπτώσεις, να δουλεύουμε σε παραστάσεις ή σε σήριαλ  που δεν μας αρέσουν, με αποτέλεσμα να μην μας εκφράζουν. Σιχαίνομαι όμως να είσαι σε ένα σήριαλ, να τρως ψωμί από κει και να βγαίνεις να το κράζεις – είναι σχεδόν στα όρια του ανήθικου για μένα..

 

Ποια είναι τα σχέδια του Κωνσταντίνου αλλά και της ομάδας;
Η Ιδέα αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τα καλοκαιρινά της περπατήματα – δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο τι θα συμβεί, ο Υπηρέτης συνεχίζεται ακόμα. Χρειαζόμαστε λίγο ξεκούραση σαν ομάδα αλλά κοιτάμε και τα σχέδια του επόμενου χειμώνα.

• Σε προσωπικό επίπεδο, ετοιμάζω κάτι με την Λίλα Μπακλέση – κάνουμε πρόβες – όπου φέτος θα δείξουμε κάποια δείγματα από αυτό που θα συμβεί. Τον Μάιο θα πάω με Όρνιθες στη Νέα Υόρκη και θα θελα το καλοκαίρι να κάνω κάποιες διακοπές. Να πάω στο νησί μου και εγώ..

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found