to top

Γεράσιμος Σοφιανός – Ο ηθοποιός είναι μία νευρωτική παρόρμηση μέσα από ένα προσωπείο

Γεράσιμος Σοφιανός

Ο Γεράσιμος Σοφιανός γεννήθηκε στη Πάτρα. Τελείωσε τις σπουδές του ως Πολιτικός Μηχανικός ,αλλά μετά από μια θεατρική παράσταση, κατέληξε ότι η τέχνη του ηθοποιού, είναι αυτό που θέλει να κάνει.

Τα τελευταία χρόνια έχει παίξει σε αρκετές παραστάσεις, ενώ λίγο πριν το 2ο lockdown, είχε ξεκινήσει πρόβες, για την παράσταση “Συνοικία το όνειρο”, που θα ανέβαινε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και κάτι ακόμα, που ετοιμάζεται να παιχτεί ζωντανά, μέσα από το διαδίκτυο. Καλό θα ήταν να τον αφήσουμε να μας τα πει ο ίδιος. Κυρίες και κύριοι, ο Γεράσιμος Σοφιανός..

 

Δώσε μας σε μια παράγραφο, ότι νομίζεις ότι χρειάζεται να γνωρίζεις κανείς για σένα!
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα. Σπούδασα πολιτικός μηχανικός και στη συνέχεια υποκριτική. Τα τελευταία χρόνια ζω στην Αθήνα. Η ζωή μου μοιράζεται μεταξύ των δύο πόλεων, λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Είμαι ηθοποιός εδώ και εννέα χρόνια. Τοξότης με ωροσκόπο ιχθύ.

 

Πως αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;
Είδα την παράσταση “ο θάνατος του εμποράκου” του Α. Μίλλερ σκηνοθεσία Γ. Ιορδανίδη, η οποία θυμάμαι με είχε μαγέψει. Όταν έφυγα από θέατρο, είπα μέσα μου ότι αυτό θέλω να κάνω.

 

 

Σε τι κατάσταση σε βρήκε το 2ο lockdown;
Κάνοντας πρόβες για δυο παραστάσεις, “Συνοικία το όνειρο” σκηνοθεσία Σ. Χαντζάκη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και τον “Αγαμέμνονα” του Γ. Ρίτσου σκηνοθεσία Δ. Γεωργαλά στο Μπάγκειον.

 

Πως αντιμετωπίζεις όλο αυτό, το πρωτόγνωρο που ζούμε;
Προσπαθώ να μένω δημιουργικός και αισιόδοξος. Συνεχίζουμε την προετοιμασία του “Αγαμέμνονα”, όπου θα κάνουμε διαδικτυακή πρεμιέρα την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 21.00 στο θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας.

 

Πως το πήρατε απόφαση;
Είχαμε προγραμματίσει την έναρξη των παραστάσεων αρχικά την άνοιξη και στη συνέχεια τον Νοέμβριο, όμως και στις δύο περιπτώσεις μας πρόλαβαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού. Έπειτα από συζητήσεις με τους συνεργάτες και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που είναι ο βασικός υποστηρικτικός φορέας της παράστασης, συναποφασίσαμε να ξεκινήσουμε διαδικτυακά και να κάνουμε την πρεμιέρα μας on line, σε ζωντανή μετάδοση από το Θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, μόνο για την πρώτη μας παράσταση.

Στη δική μας περίπτωση σαφώς δεν έχει γίνει η ζύμωση με το κοινό , όπως συνηθίζεται με τις περισσότερες θεατρικές παραστάσεις πριν τη ζωντανή μετάδοσή τους, αλλά αποφασίσαμε μια αντίθετη πορεία με αυτή που είθισται. Όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν, φυσικά θα ακολουθήσουν δια ζώσης παραστάσεις.

 

 

Μίλησε μου για το έργο!
Είναι ένας απολογητικός μονόλογος ζωής, μια βαθιά εξομολόγηση, από τη συλλογής της “Τέταρτης Διάστασης” του Γιάννη Ρίτσου. Πρόκειται για ένα έργο που θέτει ζητήματα όπως τη ματαιότητα της προσπάθειας, της φιλοδοξίας, της δόξας, του χρήματος και του έρωτα.

Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Γεωργαλάς, τη σκηνή μοιραζόμαστε με την ηθοποιό Μαρίνα Παντελάκη, τα κοστούμια είναι του Δημήτρη Ντάσιου , ο σχεδιασμός των φωτισμών της Ευσταθίας Δρακονταειδή, η επιμέλεια κίνηση του Θέμη Παυλή, βοηθός σκηνοθέτη είναιο Νίκος Τσιμάρας και η Άρτεμις Βούτου.

 

Live streaming, ήρθε η εποχή που αλλάζει η έννοια του θεάτρου ή αναγκαίο μέσο;
Δεν θεωρώ ότι μπορεί να αλλάξει η έννοια του θεάτρου. Πιστεύω πως πρόκειται για ένα αναγκαίο μέσο, που επιτάσσει η παρούσα φάση. Σαφώς δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν μία παράσταση, που απέχει όμως πολύ από τη θεατρική διαδικασία, και σ’ εμάς τους καλλιτέχνες να υπάρξουμε μέσα από έναν εναλλακτικό τρόπο. Θεωρώ όμως αυτό δεν αντικαθιστά την θεατρική πράξη, η οποία απαιτεί την άμεση επαφή ηθοποιών και κοινού και την αλληλεπίδραση αυτής της ενέργειας.

 

Πολλοί ηθοποιοί είναι ενάντια σε αυτό το ξεπούλημα – όπως κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει! Εσύ τι πιστεύεις;
Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση, για τα δικαιώματα των ηθοποιών, από τις μεταδόσεις των παραστάσεων και να διαμορφωθούν άμεσα ειδικά συμφωνητικά ανάλογα με το εύρος προβολής του οπτικοακουστικού υλικού της παράστασης.

 

 

 

Με μια αισιόδοξη πλευρά και σκέψη, τι να περιμένουμε με τη νέα χρονιά;
Ας ελπίσουμε με το νέο έτος να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε άμεσα αυτή την υγειονομική κρίση και οι επιπτώσεις της να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ανώδυνες.

 

Ποιο είναι το ζητούμενο ενός νέου ηθοποιού; Επιτυχίες; Σπουδαίες ερμηνείες; Συνεργασίες;
Ένας συνδυασμός με συνεργασίες που φέρνουν σπουδαίες ερμηνείες και ίσως και επιτυχίες.

 

Υπάρχει χαρακτήρας που θέλεις κάποια στιγμή να βρεθείς μαζί του;
Με πολλούς χαρακτήρες θα ήθελα να βρεθώ, ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία για τη συνάντηση μαζί τους. Αν δεν μου δοθεί θα προσπαθήσω να τη δημιουργήσω.


Τι είναι ηθοποιός;

Μία νευρωτική παρόρμηση μέσα από το προσωπείο ενός ρόλου.

Μια ευχή για τις γιορτές που θα έρθουν σε λίγες μέρες..
Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους με υγεία και άμεση επιστροφή στην “κανονικότητα”

 

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία, για να μεταφερθείτε στο link του live streaaming – 20/12/2020, Θέατρο Λιθογραφείον, Πάτρα.

 

• Φωτογραφίες παράστασης : george.p.stylianos
• Φωτογραφίες Γεράσιμου Σοφιανού: Vassilopoulos_Leonidas

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following