to top

Ερωφίλη – Αν δεν υπάρχει ουσία, τίποτα δεν θα έχει διάρκεια

Ερωφίλη - Αν δεν υπάρχει ουσία, τίποτα δεν θα έχει διάρκεια

Γνωρίσαμε την Ερωφίλη μέσα από το πετυχημένο σχήμα, το Τρίφωνο! Ξεχώρισε για την υπέροχη φωνή της, που με έναν δικό της, μαγικό τρόπο μπορεί να σε ταξιδέψει παντού, μέσα από τι μελωδίες και τους στίχους. 

Στο βιογραφικό της συναντάει κανείς συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς (Μίκη Θεοδωράκη, Μαρία Φαραντούρη, Κώστα Χατζή, Χαρούλα Αλεξίου, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Παντελή Θαλασσινό, Λίνα Νικολακοπούλου  κ.α.), ενώ η ίδια, υπογράφει συνθετικά την πρωτότυπη μουσική για παιδικές παραστάσεις. 

Λίγο πριν την παρουσίαση του καινούργιου album “Στα λόγια η ψυχή” (ξεχωρίζει ήδη το τραγούδι Το Πιόνι), στην μουσική σκηνή Σφίγγα, συναντήσαμε την Ερωφίλη και μιλήσαμε για την μουσική, τα παραμύθια, την δισκογραφία σήμερα κ.α… 

 

 

Σε γνωρίσαμε μέσα από ένα εξαιρετικά πετυχημένο σχήμα το «Τρίφωνο»! Τι έχεις να θυμάσαι από αυτή την περίοδο;
Θυμάμαι 12 πολύ δημιουργικά χρόνια. Πολλές ώρες πρόβας , εξαιρετικές συνεργασίες , ταξίδια. Το να χρησιμοποιείς τη φωνή σαν όργανο , το διαφορετικό άκουσμα των τραγουδιών μέσα από τις τριφωνίες, όλος ο τρόπος δουλειάς .

 

Πριν λίγο καιρό παρουσίασες το Πιόνι και τώρα βγήκε το ολοκληρωμένο album σε μουσική του Δαμιανού Πάντα και στίχους διαφόρων δημιουργών! Μίλησε μας για αυτή τη δουλειά!
Ο Δαμιανός Πάντας , είναι ένας νέος συνθέτης , που με «φλέρταρε» καλλιτεχνικά αρκετά χρόνια! Ήμουν ακόμη στο «Τρίφωνο» όταν είχα ακούσει τα πρώτα τραγούδια που μου πρότεινε . Όταν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, προέκυψαν και καινούργια τραγούδια .

Με συγκίνησαν βαθιά και οι στίχοι που είχε επιλέξει , και φυσικά ο τρόπος που τους μελοποίησε . Θα σας παρουσιάσουμε 9 διαφορετικές και πολύ ουσιαστικές ιστορίες, με προβληματισμούς, ανησυχίες, διαπιστώσεις, αγωνίες. Δυναμικές, αφηγηματικές μπαλάντες, αλλά και ζεϊμπέκικα .

Οι στίχοι είναι των : Δημήτρη Αναγνωστόπουλου , Αντώνη Παπακωσταντινίδη , Ηλία Μάστορη , Πόπης Μαγουλά-Γαιτάνου και Δαμιανού Πάντα. Οι ενορχηστρώσεις του Κώστα Παρίσση είναι υπέροχες , προσέγγισε τα τραγούδια με μια πιο φρέσκια ματιά , με σύγχρονους ήχους και ιδέες .

 

Ερωφίλη - Αν δεν υπάρχει ουσία, τίποτα δεν θα έχει διάρκεια

 

Πως βλέπεις την μουσική στις μέρες μας; Με δεδομένο ότι η δισκογραφία έχει πεθάνει;
Η δισκογραφία έχει πεθάνει με τον τρόπο που «δούλευαν» οι δισκογραφικές εταιρείες, η έμπνευση όμως και η δημιουργία καινούργιων τραγουδιών ανθίζει. Βγαίνουν συνεχώς καινούργιες δισκογραφικές δουλειές που με πολύ κόπο θα φτάσουν στα αυτιά και στα χέρια των ακροατών.

 

Περάσαμε στην εποχή που η εικόνα πρωτοστατεί ακόμα και στο τραγούδι, όταν τα πάντα πια είναι εικόνα μέσα από τα social media! Και πόσο σημαντικά είναι τελικά τα social media για την πορεία μιας δουλειάς ενός τραγουδιστή / μουσικού;
Η προώθηση και η γνωστοποίηση οποιασδήποτε καινούργιας δουλειάς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απαραίτητη πια. Μετράει η εικόνα , το περιτύλιγμα, αλλά αν δεν υπάρχει ουσία, πιστεύω ότι όλο αυτό δε θα έχει διάρκεια. Μπαίνουμε όλοι όμως στη διαδικασία μιας καλής φωτογραφίας και ενός εξωφύλλου. Στο live όμως είναι που μπορείς να κερδίσεις το κοινό .

 

Πόσο δύσκολα ή εύκολα έγιναν τα πράγματα για έναν νέο καλλιτέχνη, από τότε που ξεκίνησες;
Πρόλαβα τις δισκογραφικές στη δημιουργική τους φάση , τις πληρωμένες παραγωγές , το ραδιόφωνο με παραγωγούς . Έχει χαθεί όλο αυτό και πλέον μόνος σου χρηματοδοτείς και προμοτάρεις οτιδήποτε καινούργιο . Ανά πάσα στιγμή ανεβάζεις ένα βίντεο στο youtube και δεκάδες η χιλιάδες το παρακολουθούν.

Παρόλα αυτά , πιστεύω ότι είναι πιο δύσκολο να παραμείνεις επί της ουσίας και να δημιουργήσεις.Όλοι θέλουν να γίνουν τραγουδιστές  και υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία θεάματος με τα talent shows.

 

Εσύ και τα παραμύθια τι σχέση έχετε;
Αγαπώ πολύ τα παραμύθια που μεταδίδουν στα παιδιά ωραία μηνύματα . Θέλω πολύ να γράφω παιδικά τραγούδια. Ήδη το έχω επιχειρήσει τρεις φορές – με επιτυχία πιστεύω – και περιμένω με ανυπομονησία τα επόμενα ! Όταν διαβάζω ένα παραμύθι , ξέρω αμέσως πού χρειάζεται ένα τραγούδι ο ήρωας η πώς θα βοηθούσε η μουσική στην εξέλιξη της ιστορίας.

Τα πρώτα τραγούδια που έγραψα για την «Ψαρόσουπα» του Γιώργου Δ. Λεμπέση , δισκογραφήθηκαν με σπουδαίες συμμετοχές καλλιτεχνών (Χ.Αλεξίου , Στ. Κραουνάκης , Γ. Χαρούλης , Μ. Πασχαλίδης κ.α. ).

«ο Εγωιστής γίγαντας και η αγάπη του» ( σε διασκευή της Κωνσταντίνας Βαρσάμη με δικούς μου στίχους ), έγινε παράσταση δύο φορές με μεγάλη επιτυχία και δεν έχει δισκογραφηθεί .

Και έγραψα ξανά για την «Ψαρόσουπα 3» που έγινε και παράσταση στο θέατρο Δημ. Χορν το 2014-15 , αλλά επίσης δεν δισκογραφήθηκε ποτέ.

 

Μέσα από την σύνθεση μουσικής ή το γράψιμο στίχων, εκφράζεσαι περισσότερο;
Κυρίως μέσα από το τραγούδι σαν ερμηνεύτρια. Μ’ αρέσει να γράφω μουσική πάνω σε στίχους,  γράφω λιγότερο συχνά στίχους.

 

 

Η Ερωφίλη και ο Δαμιανός Πάντας στη Σφίγγα!
Παρουσίαση του cd “Στα λόγια η ψυχή”

Τρίτη 13 Νοεμβρίου

 

Ο ταλαντούχος νέος συνθέτης Δαμιανός Πάντας υπογράφει τα τραγούδια του album “Στα λόγια η ψυχή”, που ερμηνεύει με ξεχωριστή ωριμότητα η Ερωφίλη.

Τραγούδια που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζωντανά στη Σφίγγα την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, σε μια βραδιά με φίλους, συνοδοιπόρους και όσους αναζητούν το νέο τραγούδι έξω από τα καθιερωμένα. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, η Πόπη Μαγουλά-Γαϊτάνου, ο Ηλίας Μάστορης κι ο Αντώνης Παπακωνσταντινίδης.

Θα προλογίσουν η Σοφία Αδαμίδου (δημοσιογράφος-συγγραφέας), η Σαπφώ Ματσιώρη (ραδιοφωνική παραγωγός) και ο Γιώργος Μυζάλης (δημοσιογράφος-στιχουργός).

Ο δίσκος θα παρουσιαστεί ζωντανά από οκταμελή ορχήστρα επί σκηνής.

 

Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο Κώστας Παρίσσης και το album κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

 

Sfiga Music Theatre
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

[email protected]
Ώρα έναρξης: 21.00
Είσοδος ελεύθερη

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following