to top

Χάρης Χιώτης – Κάθε ρόλος είναι ο καλύτερος σου φίλος για καιρό

Χάρης Χιώτης - Κάθε ρόλος είναι ο καλύτερος σου φίλος για καιρό

Πρώτη φορά είδα τον Χάρη στο έργο «Τολμάς» πριν αρκετά χρόνια. Με εντυπωσίασε η αλήθεια του επάνω στην σκηνή και η τόλμη του να αγγίξει τόσο όμορφα τον έρωτα και τον τρόπο που μας κάνει να ξεφεύγουμε από τα όρια! Η πορεία του έκτοτε είναι γεμάτη, με διαφορετικούς ρόλους μα κάθε φορά καταφέρνει και με συγκινεί με το συναίσθημα που διοχετεύει επί σκηνής.

 

Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής, μου άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο, η μπάλα και τα ποδοσφαιρικά παπούτσια.

Η πρώτη επαφή μου με το θέατρο ήταν σε πολύ μικρή ηλικία ακολουθώντας την Αγνή, τη αδερφή μου, και πηγαίνοντας μαζί της στο θεατρικό εργαστήρι του δημοτικού μας σχολείου.


Πως νιώθεις όταν μπαίνεις πίσω από την μάσκα του ήρωα που υποδύεσαι; Προτιμάς κωμικούς ρόλους;

Κάθε ρόλος ήταν και θα είναι πάντα μία εσωτερική βουτιά κάθε ηθοποιού για κάθε παράσταση. Για εμένα δεν υπάρχουν μάσκες, όλοι μας φέρουμε τις μάσκες που αναγνωρίζουμε στον έξω από εμάς κόσμο – και σε αυτές τις μάσκες αναφερόμαστε και στους ρόλους. Δεν προτιμώ κάτι συγκεκριμένο, κάθε ρόλος κρύβει και προσφέρει κάτι μοναδικό. Κάθε ρόλος είναι ο καλύτερος σου φίλος για τον καιρό που διαρκεί η παράσταση.

 


Πως είναι η αίσθηση του να πρέπει να αφήσεις κάθε σου συναίσθημα, κάθε προσωπική σκέψη σου στα καμαρίνια για να βγεις στην σκηνή;

Στην ουσία δεν αφήνεις τίποτα στα καμαρίνια, απλά μαθαίνει το σύστημα σου να σε απομονώνει κατά την διάρκεια της παράστασης. Υπάρχουν άηχα μέσα σου όλα και δεν υπάρχει τίποτα ταυτόχρονα – και αυτό είναι το μαγικό.


Δημιουργείς προσωπική σχέση με τους ρόλους σου;

Δεν γίνεται αλλιώς, κατά την δική μου πάντα άποψη.


Έχω ακούσει πολλούς ηθοποιούς να ισχυρίζονται πως στο θέατρο οι πρόβες είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες από την ίδια την παράσταση! Συμφωνείς;

Οι πρόβες είναι η περίοδος δημιουργίας του όλου της παράστασης. Κάθε δημιουργική περίοδος είναι πάντα γελαστή και εποικοδομητική. Εκεί συμβαίνουν τα γέλια, οι τσακωμοί, οι κουβέντες, οι διαφωνίες, οι μουσικές, οι αγκαλιές της παράστασης. Επομένως πάντα είναι μία περίοδος που χαράζει τις παραστάσεις. Η παράσταση με την σειρά της είναι η πτήση – και στον αέρα οι άνθρωποι πετούν.Εκεί βρίσκεται και η μοναδική αξία της σε σχέση με τις πρόβες.


Υπάρχει στήριξη από άλλους ηθοποιούς, κυρίως πιο παλιούς, στα νέα παιδιά;

Φυσικά, δεν προχωράει αλλιώς το πράγμα. Έτσι προχωράνε οι καιροί και οι εποχές – και έτσι πρέπει να προχωράνε.


Ένας ρόλος που αγαπώ και θέλω να παίξω είναι:

Πάρα πολλούς αγαπώ και θέλω να παίξω πολλούς περισσότερους. Προς το παρόν, ο Βαπτιστίνος που κάνω στο θέατρο Μουσούρη – είμαι σε έρωτα μαζί του!

 


Θυμάσαι την πρώτη φορά σου επάνω στην σκηνή;

Την πρώτη- πρώτη αμυδρά γιατί ήμουν αρκετά μικρός, θυμάμαι όμως πολλές “ωραίες φορές” μέσα στα χρόνια.


Μια φράση από ένα βιβλίο που σε έχει στοιχειώσει;

Στοιχειώσει όχι, στιγματίσει ναι. “Κάθε άνθρωπος έχει μυστικά που θα τα έλεγε μόνο στους φίλους του. Υπάρχουν όμως και άλλα μυστικά που δεν θα τα έλεγε στους φίλους του, παρά μόνο στον εαυτό του. Υπάρχουν όμως και αυτά που κάθε άνθρωπος φοβάται να εκμυστηρευτεί ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό.” Το Υπόγειο, FyodorDostoyevsky


H τελευταία ανέμελη μέρα μου που θυμάμαι ήταν
oι διακοπές μου το καλοκαίρι. Κλειστό κινητό και θάλασσα.


Αγαπημένη περιοχή της Αθήνας;

Περιφερειακός Πολυγώνου.


Το 2020 τι φέρνει για εσένα επαγγελματικά;

Πολλούς ψύλλους σε πολλά αυτιά. Βάλτε αντιψυλλικό και ελάτε να μας δείτε.

Instagram Χάρης Χιώτης,  πατήστε εδώ

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following