to top

Άννα Μπουρμά – Το συναίσθημα νίκησε τη λογική

Άννα Μπουρμά - Το συναίσθημα νίκησε τη λογική

Η φωτιά, ο αέρας, το νερό, η γη και ο αιθέρας είναι τα πέντε θεμελιακά στοιχεία. Η αλήθεια, η τόλμη, το πάθος, η έμπνευση και η δημιουργικότητα είναι τα πέντε στοιχεία που φωτίζουν το δρόμο της Άννα Μπουρμά, οδηγώντας την στην προσωπική και καλλιτεχνική ολοκλήρωση.

Μετά από τη θερμή αποδοχή τους στη Σύρο και το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, «Τα 5 Στοιχεία» – που αγαπήθηκαν από κοινό και κριτικούς- επιστρέφουν στη σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη για δύο επετειακές παραστάσεις, τις Τετάρτες 25 Απριλίου και 2 Μαΐου 2018.

Η πρωτοποριακή μουσικό-θεματική παράσταση που εμπνεύστηκε η Άννα Μπουρμά, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Απρίλιο 2016. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 30 sold out παραστάσεις, ενώ το 2019 τα «5 Στοιχεία» ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους και για το εξωτερικό.

«Δώρο» για τους λάτρεις της παράστασης, τους θαυμαστές της πολυδιάστατης ερμηνεύτριας αλλά και για όσους αγαπούν το μουσική θα είναι το άμεσο χρονικό διάστημα ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο ξετυλίγεται η πορεία των «5 Στοιχείων» στις θεατρικές σκηνές, ο απόηχος της επιτυχίας του, αλλά και οι εντυπώσεις θεατών και καλλιτεχνικού κόσμου.

Εν όψει της επιστροφής της στο Θέατρο Αλκμήνη με ένα που αποτελεί γέννημα της αστείρευτης δημιουργικότητάς της, η Άννα Μπουρμά ανοίγει τα χαρτιά της στο UrbanLife.gr και αποκαλύπτει τα στοιχεία τα οποία αποτελούν τον «κώδικα επικοινωνίας» της με τη συνείδηση και το συναίσθημα του κοινού της.

 

 

 

Η ιδιότητά σας στα «5 στοιχεία» είναι τριπλή. Δημιουργός, σκηνοθέτης, ερμηνεύτρια. Ποιο το μέγεθος της ψυχικής και συναισθηματικής ανταμοιβής που αποτελεί για εσάς η επιτυχία αυτής της δουλειάς;
Τεράστιο και το μέγεθος της ψυχικής και της συναισθηματικής ανταμοιβής, όπως βέβαια τεράστιο και το μέγεθος της ευθύνης. Η επιτυχία αυτής της παράστασης δεν ήταν καθόλου δεδομένη ίσα-ίσα που θεωρούσα ότι θα πηγαίναμε με μαθηματική ακρίβεια προς την καταστροφή, αυτό βέβαια όταν μιλούσε η λογική. Όταν όμως ξυπνούσε το συναίσθημα εκτόπιζε την λογική και έλεγε, “τόλμα όλα θα πάνε μοναδικά”. Έτσι λοιπόν η νίκη δεν είναι μόνο εξωτερική αλλά βασικά εσωτερική, επιτέλους το συναίσθημα νίκησε την λογική σε μια εποχή που όλα μόνο μετριούνται με αριθμούς.

 

Κύριο χαρακτηριστικό της παράστασης είναι η ένωση. Ένωση των στοιχείων της φύσης. Ένωση διαφορετικών μορφών τέχνης. Ποια η «κόλλα» που δένει και συγκρατεί αρμονικά όλα τα παραπάνω;
Πρώτα απ’ όλα, η ένωση είναι βασικό μέρος της θεωρίας μου για τη ζωή. Μόνο με την ένωση μπορείς να φέρεις ένα θαύμα, πάνω σε αυτό στηρίχτηκα και καλλιτεχνικά, η ένωση των τεχνών είναι για μένα ό,τι ωραιότερο μπορεί να συμβεί σε μια καλλιτεχνική δουλειά. Είμαι τυχερή που εκτός από τολμηρή είμαι και καταρτισμένη, είχα την τύχη μιας και μεγάλωσα σε καλλιτεχνικό σπίτι να διδαχτώ από μικρή ηλικία κλασική μουσική και στην συνέχεια, χορό, ελεύθερο σχέδιο, αρχιτεκτονική και πρόσφατα και υποκριτική. Η κόλλα που δένει και συγκρατεί όλα αυτά αρμονικά είναι η ψυχική μου και η σωματική μου ισορροπία που επίσης τις δουλεύω παράλληλα και μεθοδικά.

 

Μουσική, ερμηνείες, εικόνες, χορός και αφηγήσεις συνθέτουν μια μυσταγωγική, ψυχαναλυτική και παράλληλα τελετουργική παράσταση. Τι αίσθηση επιθυμούσατε εξαρχής να δημιουργήσετε στους θεατές – ακροατές;
Ακριβώς αυτά, μυσταγωγία, ψυχανάλυση, τελετουργία και μέσα από αυτές τις ψυχικές καταστάσεις να φέρνει το ξύπνημα της συνείδησης και την ανάγκη στο άτομο για βελτιώσει. Τέλος θεωρώ ότι η τέχνη εκπαιδεύει τα αισθήματα και καλλιεργεί τα συναισθήματα άρα εδώ μιλάμε για την δύναμη που έχει η μουσική και όχι μόνο της καθαρής ψυχαγωγίας.

 

 

Από ποια προσωπική ανάγκη σας γεννήθηκε η ιδέα για τα «5 στοιχεία», τα οποία συνεχίζουν τον κύκλο τους στο Θέατρο Αλκμήνη κατόπιν απαίτησης του κοινού;
Η ανάγκη μου πάντα από παιδί ήταν να μπορέσω να ανοίξω έναν νέο μουσικό δρόμο, το υλικό που επέλεξα να υπηρετήσω ήταν το κατάλληλο έτσι ώστε να σταθεί αυτή η παράσταση. Οι στίχοι των τραγουδιών που έχω ερμηνεύσει και στις δυο προηγούμενες προσωπικές δισκογραφικές μου δουλειές ανέφεραν τα φυσικά στοιχεία και τα έμπλεκαν με τα συναισθήματα, για μένα ήταν μεγάλη πρόκληση να φτιάξω τον ιστό και στην συνέχεια να βρω το θέμα που θα τα φιλοξενήσει. Δεν μπορώ ποτέ να δώσω λογική εξήγηση το πώς έγινε αυτό, το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι, βρισκόμουν σε πολύ κακή ψυχική κατάσταση εκείνη την περίοδο».

 

Η μετουσίωση των ερεθισμάτων, των σκέψεων ή και των ανησυχιών σας σε δημιουργία αποτελεί ένα γνώριμο μονοπάτι μέσα από το οποίο ολοκληρώνεστε τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως καλλιτέχνης;
Αυτή η διαδικασία είναι όλη μου η ζωή! Γνώριμο δεν είναι τίποτα, κάθε μέρα ζωής για μένα είναι άλλοτε μια πρόκληση, άλλοτε ένα παιχνίδι και άλλοτε μια επώδυνη διαδικασία αποδόμησης, όλα αυτά αν δεν τα κάνω δημιουργία το πιο πιθανό είναι να τρελαθώ. Όταν ολοκληρώνομαι σαν καλλιτέχνης ολοκληρώνομαι και σαν άνθρωπος δεν τα ξεχωρίζω, για μένα είναι ένα.

 

Ποια είναι τα «πέντε στοιχεία» που αποτελούν τον «καθρέφτη» της προσωπικότητας και της δουλειάς σας;
Αλήθεια, τόλμη, πάθος, ήθος και σταθερότητα».

 

 

Τα «5 στοιχεία» πέρα από εξαιρετικές κριτικές, θα αφήσει πίσω της και ένα ντοκιμαντέρ με αποσπάσματα από τις παραστάσεις σας από την Αθήνα και τη Σύρο, όπου ταξιδέψατε πρόσφατα. Πόσο σημαντική θα είναι αυτή η «κληρονομιά» για κάποιον που αγαπά τη μουσική και ονειρεύεται να ακολουθήσει παρόμοια μονοπάτια;
Δεν ξέρω το μέγεθος, αλλά το σίγουρο είναι ότι κάποιους θα τους εμπνεύσει και θα τους δώσει ελπίδα και χώρο να υπάρξουν. Κάποιους θα τους πειράξει γιατί δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Αντιθέτως είναι ο δρόμος που αν δεν έχεις γνώση, σεβασμό και κατάρτιση δεν θα πας πουθενά. Αυτά θέλουν παιδεία, χρόνο και θυσίες.

 

Ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό βήμα σας και ποιους άξονες θα ακολουθήσει;
Παράλληλα βήματα, «Τα 5 Στοιχεία» θα συνεχίσουν για λίγο ακόμα, επόμενες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν 25/4 & 2/5 στο Θέατρο Αλκμήνη παράλληλα τελειώνει το πρώτο βιντεοκλίπ που θα συνοδεύσει το πρώτο νέο τραγούδι από την τρίτη προσωπική μου δουλειά που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Μαζί με αυτά ετοιμάζεται το επόμενο θέμα της παράστασης που θα ανεβάσω το 2019 και τέλος ετοιμάζονται «Τα 5 Στοιχεία» να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

 

 

Άννα Μπουρμά social:

Facebook: πατήστε εδώ

Αντώνης Μπούμπας

O Αντώνης έχει ψώνιο με το γράψιμο και το θέατρο - αν μπορούσε θα έκανε μόνο αυτά στη ζωή του - αλλά οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν να βρίσκεται στην πόλη. Όποτε μπορεί, ανεβαίνει, βιώνει, βλέπει παραστάσεις και γράφει γι αυτές..

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following